Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Margaretha "Griet" van de Kuilen (1878-1947)

Persoonlijke gegevens Margaretha "Griet" van de Kuilen 


Gezin van Margaretha "Griet" van de Kuilen

(1) Zij is getrouwd met Willem Broerze.

Zij zijn getrouwd op 4 mei 1895 te Soest, zij was toen 17 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Maria Broerze  1895-1895
  2. Wouter Broerze  1897-1975 
  3. Aldert Gerrit Broerze  1898-1971 
  4. Maria Broerze  1900-1915
  5. Jacoba Broerze  1901-1901
  6. Melia Broerze  1901-1901
  7. Willem Broerze  1903-1903
  8. Nn Broerze  1909
  9. Nn Broerze  1909
  10. Willem Broerze  1910-1972 
  11. Nn Broerze  1912
  12. Jan Broerze  1913-1992


(2) Zij is getrouwd met Cornelis Geijtenbeek.

Zij zijn getrouwd op 15 november 1929 te Baarn, zij was toen 51 jaar oud.

Het huwelijk met van Cornelis Geijtenbeek en Margaretha van de Kuilen heeft niet erg lang geduurd. Zij hadden elk vijf kinderen uit hun vorige huwelijk. Willlem Broerze en Willem Geijtenbeek, ongeveer van dezelfde leeftijd, hebben veel met elkaar opgetrokken. Ook in de tweede wereldoorlog. Willem Geijtenbeek had een prominente rol in de ondergrondse. Griet en Kees gingen op zaterdagavond naar de kroeg in de Oosterstraat. De jongens mochten niet in het huis blijven. Ze mochten niet kaarten (een vooroordeel vanuit de familie van Griet - dat was duivels volgens haar) en zwierven over de hei, allerlei ondeugende dingen uithalend. Dat heeft ertoe geleid dat Wim (Broerze) een half jaar verbeteringsgesticht kreeg, waarvan 6 weken alleen in de cel. Achteraf heeft hij dit niet als nadelig ervaren. Wat hij had gedaan? Hij had met vrienden brood en haring gestolen op de Oranjeboom. En hij lustte niet eens haring. Zoon Aldert Gerrit heeft ze vaak opgevangen en ook Dirk (Hucht) de Zoete, die toen nog zelfstandig woonde.

Verhalen over het huwelijk van Cornelis en Margaretha waren er bij de vleet. Ze kregen over van alles en nog wat ruzie. Dat liep hoog op. Als hij (alleen voor zichzelf) koffie maakte gooide zij er een hand zout in. Er waren druiven, maar kennelijk niet voor Griet. Zij plaatste ze op zijn hoofd en sloeg er met de broodplank op. Hij vertrok op een gegeven moment en zei dat ze kon fluiten naar de aardappels op het stukje land dat ze hadden. De volgende dag wilde hij gaan rooien, maar Griet had ze er 's nachts al uitgehaald. Toen hij vertrokken was naar een adres achter de Sumatrastraat ging ze toch weer naar hem toe. Haar kinderen Willem en Jan belemmerden haar om terug te gaan naar Kees. Ze stribbelde tegen, maar werd naar haar huis teruggebracht.

Notities over Margaretha "Griet" van de Kuilen

Bijnaam van Margaretha van de Kuilen was "Griet van half elf". Zij had haar bijnaam waarschijnlijk te danken aan het feit, dat ze elke dag de buurvrouw om half elf luidkeels uitnodigde om koffie te komen drinken. Margaretha van de Kuilen werd 21 keer zwanger. Ze kreeg 15 kinderen in 18 jaar tijd, waarvan er 3 levenloos geboren werden. Van de overige 12 bereikten slechts 5 kinderen een hogere leeftijd. Dochter Maria overleed toen ze 15 jaar oud was aan een keelaandoening. De babies stierven allemaal vóór of rond het tweede levensjaar. De andere 5 hebben een min of meer respectabele leeftijd bereikt. Echtgenoot Willem stierf op 45 jarige door een val uit een boom. Hij brak daarbij zijn nek. Toen Margaretha daardoor alleen kwam te staan deed zij allerlei werk voor rijke families. In de oorlog schilde ze aardappels voor de duitsers. In het huwelijk met Willem Broerze waren wel problemen. Die problemen hebben ook haar relatie met haar moeder gekost. Haar moeder, Maria Kroon, wilde haar op haar sterfbed zelfs niet meer zien, terwijl ze in de Oosterstraat schuin tegenover haar woonde.

Op 10 augustus 1925 raasde een cycloon over Borculo en andere plaatsen in Overijssel. De schade was enorm en dat werd in de kranten breed uitgemeten. Zoon Aldert Gerrit werkte op dat moment "in de kolen" en huurde de open vrachtwagen van zijn baas. Hij maakte die schoon en zette er banken op. Men kon mee voor 1 gulden per persoon. Margaretha mocht ook mee. Uiteraard hoefde zij niet te betalen. Toen ze haar wekelijkse steun kwam halen werd ze erop aangesproken (waarschijnlijk door Mevr. Wafelbakker, gehaat door de armen omdat ze niet mild was in haar straffen als ze iets onreglementairs of tegenwettelijks ontdekte). Zomaar een gulden uitgeven om naar Borculo te gaan? Schande! Griet verdedigde zich. Natuurlijk was ze voor niets mee geweest. Die week kreeg ze 4 gulden in plaats van 5 gulden, want haar zoon Aldert Gerrit had haar plaats moeten verkopen en haar die gulden moeten geven. Dat was niet de laatste maal dat "de Steun" met haar afrekende. Toen ze verhuisde naar het huurhuis op de Eikenboschweg en haar huisje op de hoek van de Eikenboschweg / Ooosterstraat verkocht werd, dacht ze eindelijk wat geld te hebben. Het huisje bracht 200 gulden op. De 5 kinderen kregen tezamen als wettelijke erfenis 100 gulden en de 100 gulden waarop Griet gerekend had moest ze teruggeven aan de Steun, vanwege het feit, dat die haar een aantal jaren 5 gulden per week hadden gegeven. De kinderen hebben haar toen wel het grootste deel van de erfenis teruggegeven.

Het hele leven van Griet heeft gestaan in het teken van geldgebrek. Ze had ook lelijke trekjes en die werden haar door de familie zeer kwalijk genomen. Van haar vijf overgebleven kinderen was Jan haar lievelingetje. Nadat ze weduwe werd heeft ze voor rijke families gewassen. Ze was beroemd om de helderheid van het wasgoed. Dat kwam van het spoelen werd wel verteld, want tegen veel water gebruiken zag ze niet op. Ze spetterde en spatterde in het rond.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Margaretha "Griet" van de Kuilen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Margaretha "Griet" van de Kuilen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Margaretha van de Kuilen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 april 1878 lag rond de 12,3 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 19 februari » Thomas Edison verkrijgt een octrooi op de fonograaf.
    • 20 februari » Kardinaal Gioacchino Pecci wordt gekozen tot Paus Leo XIII.
    • 3 maart » Kroning van Paus Leo XIII in Rome.
    • 4 maart » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Schotland door oprichting van het aartsbisdom Saint Andrews en Edinburgh met vier bisdommen en het aartsbisdom Glasgow zonder suffragaan-bisdommen.
    • 1 april » Het licht van Lange Jaap, een vuurtoren in Huisduinen, bij Den Helder wordt voor de eerste maal ontstoken. Lange Jaap is de hoogste gietijzeren toren van Europa.
    • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
  • De temperatuur op 15 november 1929 lag tussen 0,1 °C en 8,5 °C en was gemiddeld 4,1 °C. Er was 1,6 mm neerslag. Er was 4,3 uur zonneschijn (49%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1929: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,7 miljoen inwoners.
    • 16 maart » "Compromis des Belges", eerste aanzet tot taalwetgeving in België.
    • 1 april » Introductie van de jojo in New York.
    • 18 april » Het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam wordt door een grote brand verwoest.
    • 17 november » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de vierde keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 2-0 te winnen van Uruguay.
    • 16 december » Paus Pius XI creëert zes nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Duitsland Eugenio Pacelli, de latere paus Pius XII.
    • 26 december » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub SC Rheindorf Altach.
  • De temperatuur op 6 november 1947 lag tussen 7,6 °C en 12,1 °C en was gemiddeld 9,0 °C. Er was 0.2 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 1,2 uur zonneschijn (13%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Bij het dorp Qumran worden de Dode Zee-rollen gevonden. Ze bevatten onder meer fragmenten van bijna alle boeken van het Oude Testament.
    • 21 februari » Edwin Land demonstreert de eerste instant fotocamera, de Polaroid Land Camera geheten.
    • 25 maart » Splitsing van Schotland in twee Rooms-katholieke kerkprovincies: het bestaande Aartsbisdom Saint Andrews en Edinburgh met vier bisdommen en het Aartsbisdom Glasgow met twee nieuwe bisdommen (het Bisdom Motherwell en het Bisdom Paisley).
    • 7 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Huachipato.
    • 3 augustus » Theo Middelkamp wordt in Reims de eerste Nederlandse wereldkampioen wielrennen op de weg.
    • 20 november » Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk treedt in het huwelijk met Philip Mountbatten.
  • De temperatuur op 10 november 1947 lag tussen 8,2 °C en 12,3 °C en was gemiddeld 9,6 °C. Er was 8,0 mm neerslag gedurende 6,4 uur. Er was 1,4 uur zonneschijn (15%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Peter Skellern, Engels singer-songwriter († 2017)
    • 6 juni » Tjeerd van der Weide, voormalig NSB-burgemeester van Velsen wordt na een ter dood veroordeling geëxecuteerd voor zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    • 14 augustus » India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.
    • 6 november » Meet the Press, Amerika's langstlopende televisieprogramma, wordt voor het eerst uitgezonden.
    • 17 november » De transistor wordt uitgevonden door John Bardeen, Walter Brattain en William Shockley. Zij kregen hier in 1956 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor uitgereikt.
    • 6 december » Everglades National Park in Florida toegewezen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van de Kuilen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I3920.php : benaderd 2 mei 2024), "Margaretha "Griet" van de Kuilen (1878-1947)".