Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Peter Wilhelm Janssen (1821-1903)

Persoonlijke gegevens Peter Wilhelm Janssen 


Gezin van Peter Wilhelm Janssen

Hij is getrouwd met Folmina Margaretha Peters.

Zij zijn getrouwd op 24 april 1856, hij was toen 34 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Carel Janssen  ± 1857-1857
  2. August Janssen  1864-1918 
  3. Caroline Janssen  ± 1871-1951 
  4. Clara Elisabeth Janssen  ± 1876-???? 


Notities over Peter Wilhelm Janssen

Peter Wilhelm Janssen (8 juli 1821, Wangerooge - 4 november 1903, Amsterdam) was een Nederlands ondernemer en filantroop. Hij was een van de oprichters van de Deli Maatschappij.

Janssen werd geboren op het Waddeneiland Wangerooge (destijds onderdeel van het toenmalige Groothertogdom Oldenburg) als de oudste zoon van Carl Anton Janssen en Elisabeth Andreae. Na zijn schoolopleiding in Oldenburg, vertrok hij in 1836, op vijtienjarige leeftijd, naar Bremen, waar hij ging werken op een handelskantoor, gespecialiseerd in onder andere tabak. In 1843 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij in dienst trad bij de firma Lavino. Vanaf 1848 ging hij zelf ondernemen. In 1850 associeerde hij zich met de graanhandelaar Barnstorff, met wie tot 1863 zou samenwerken. In 1865 liet hij zich tot Nederlander naturaliseren. Janssen bleef graanhandelaar tot 1867. In dat jaar kwam hij in aanraking met Jacob Nienhuys. Nienhuys had "ontdekt" dat er in Deli (Noord-Sumatra, Nederlands-Indië) tabaksbladeren van zeer hoge kwaliteit konden worden verbouwt.

Janssen en Nienhuys besloten samen een plantage te beginnen in Deli. Janssen, die reeds een behoorlijk vermogen had opgebouwd met de graanhandel op de Oostzeelanden, investeerde de benodigde fl. 30.000,-. De eerste oogst in 1868 bracht fl. 37.000 netto winst op. In 1869 richtte Nienhuys en Janssen gezamenlijk de Deli Maatschappij op. Janssen zorgde voor de verkoop van de tabak vanuit Amsterdam, terwijl Nienhuys de plantages ter plekke bestuurde. De verkoop gebeurde bij inschrijving, een nieuwe methode. Janssen bleef directeur tot 1898, toen hij wegens zijn leeftijd ontslag nam. Na zijn ontslag is hij als Commissaris aan gebleven tot zijn dood.

Janssen is zeer vermogend geworden. Hij huldigde echter de opvatting dat het een kwestie van geluk was geweest, dat de Deli Maatschappij hem zo rijk had gemaakt. Hij vond daarom dat zijn geld ook aan anderen ten goede moest komen. Hij is in zijn tijd dan ook vooral beroemd geworden door het grote aantal goede doelen dat hij oprichtte, bestuurde of financieel steunde.

Janssen trouwde op 24 april 1856 met Folmina Margaretha Peters (15 september 1836 - 29 maart 1919), bij wie hij 2 zonen en 5 dochters had. Zijn oudste zoon Dr. Christian Wilhelm Janssen zou zijn vader zowel op zakelijk als op charitatief gebied navolgen. Zijn tweede zoon, August Janssen, zou hem vooral op zakelijk gebied navolgen.

Janssen ligt begraven op Zorgvlied in Amsterdam.

Villa Canton (Javalaan 7)
In 1882 worden de beide Chinese buitens door de toenmalige eigenares, prinses Sophie van Oranje-Nassau, verkocht aan de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij. Ondernemer Peter Wilhelm Janssen (1821-1903), afkomstig uit het Duitsland, koopt villa Canton in 1890. In 1842 vertrekt hij naar Amsterdam en is al op 26-jarige leeftijd is hij een succesvol graanhandelaar. In 1863 investeert hij f 30.000 in de onderneming van Jacob Nienhuys, die aan de Delirivier tabak wil gaan verbouwen wegens de gunstige bodemgesteldheid en het dito klimaat aldaar. De eerste oogst levert al meteen een winst op. Samen met Nienhuys richt Janssen in 1869 De Deli-Maatschappij op. Nienhuys is verantwoordelijk voor de tabaksplantages in Sumatra en Janssen zorgt voor de verkoop in Amsterdam. Het wordt een groot succes voor de directeuren en aandeelhouders: ze worden schatrijk. Hoewel Janssen Deli nooit bezoekt, krijgt hij de bijnaam ‘Koning van Deli’.
Voor de arbeiders op de plantages is het een ander verhaal. Het gebied staat bekend als ‘het wilde Oosten’. Staatstoezicht is er nauwelijks. Nienhuys werft contractarbeiders uit China en Java, die min of meer zijn overgeleverd aan de planters. Dat leidt tot ongehoord machtsmisbruik ten koste van honderdduizenden Javaanse en Chinese contractkoelies. Hun leven is nauwelijks beter dan dat van een slaaf. Mishandelingen en zelfs doodstraf komen geregeld voor. In 1902 verschijnt een rapport over de wantoestanden op de plantages van J. van den Brand: De millioenen van Deli. Het rapport van officier van justitie J. Rhemrev is zo mogelijker nog vernietigender. Het commentaar van minister van koloniën A.W.F. Idenburg is: ’een treurige geschiedenis van lijden en onrecht’. Vervolgens verdwijnt het rapport in de doofpot. In Nederland is Peter Wilhelm Janssen bekend als filantroop. Hij schenkt met gulle hand aan de sociaal zwakken en minderbedeelden. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Oost-Friesland en Drenthe. De P.W. Janssen’s Friese Stichting bestaat nog altijd. In Amsterdam op het Bellamyplein, ook bekend als P.W. Janssenplantsoen, staat zijn monument. Zijn zonen zijn ook ondernemer en filantroop. De oudste zoon Christiaan Wilhelm (1860-1927) werkt na zijn studie enige tijd bij de Deli-Maatschappij. In 1889 neemt hij een plantage over in Noord-Sumatra, die uitgroeit tot een van de grootste handelsmaatschappijen aan de
Sumatraanse oostkust. Deze maatschappij onderscheidt zich van vele andere door ook ter plaatse, in Deli, te werken aan de verbetering van de gezondheidstoestand en het opleidingsniveau van de werknemers, onder meer door de bouw van een ziekenhuis in Medan. Terug naar Canton. De tweede zoon van Peter Wilhelm is August Janssen (1864-1918). Hij maakt een wereldreis en werkt enige tijd bij de Deli-Maatschappij. Op Java heeft de koffiecultuur zijn belangstelling. Terug in Nederland wordt hij directeur van een aantal bedrijven, die zich met deze cultuur bezighouden. Daarnaast verleent hij zijn medewerking aan de oprichting van de Kederi- en Malang Stoommaatschappijen. Hij bezoekt Indië regelmatig. In 1896 trouwt hij met de negentienjarige Elisabeth de Ridder. Ze krijgen drie kinderen. August erft in 1903 villa Canton aan de Javalaan van zijn vader. Uit het voormalige bezit van freule Anthonia Faas Elias koopt hij in 1905 tegenover Canton, aan de overkant van de Javalaan, achter zijn villa Java, drieënhalve hectare grond. Daar laat hij een uitgestrekte overtuin van bijna 3,5 hectare, het latere Cantonspark, aanleggen met een zestien meter hoge glazen Wintertuin (een grote kas) erin. Hiermee probeert hij de herinnering aan Indië levend te houden. Gasten worden tussen de tropische planten en bomen in Indische stijl ontvangen. Na zijn dood wordt deze overtuin de botanische tuin van de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. In 1910 wordt de houten woning Canton wegens bouwvalligheid afgebroken en architecten Schill en Haverkamp ontwerpen een prachtige villa met bijgebouwen in neo-rococostijl. Evenals zijn vader besteedt August een deel van zijn enorme fortuin aan goede doelen. In Baarn kunnen bijna alle verenigingen op zijn steun rekenen. Zo laat hij een nieuw zwembad met twee afdelingen aanleggen in de Eem, nadat het oude zwembad tijdens de watersnood van 1916 is weggeslagen. De weg die naar het zwembad leidt, heet sinds 1926 August Janssenweg. In Bergen aan Zee laat hij door de architecten Van Gendt op het Russenduin een kolossale villa met dezelfde naam ontwerpen, die later landelijk bekend zal worden als het Bio Vakantieoord. Janssen kan maar kort van zijn nieuwe vakantieverblijf genieten, want hij overlijdt drie weken na oplevering van de villa.

Bron: Mannen met ‘Indisch’ kapitaal en kapitale landhuizen, Wil Hordijk, TVE-2018-3.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Peter Wilhelm Janssen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Peter Wilhelm Janssen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Peter Wilhelm Janssen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 8 juli 1821 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1821: Bron: Wikipedia
    • 5 maart » James Monroe wordt beëdigd voor een tweede termijn als 5e President van de Verenigde Staten
    • 25 maart » Griekenland verklaart zich onafhankelijk.
    • 24 juli » Slag om Carabobo.
    • 28 juli » Peru verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 27 september » Mexico's onafhankelijkheid wordt erkend na 11 jaar oorlog.
    • 1 december » De Republiek Santo Domingo verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
  • De temperatuur op 24 april 1856 lag rond de 17,2 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 55%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1856: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Verdrag van Parijs: einde van de Krimoorlog.
    • 4 juni » In Nederland vindt de laatste meervoudige executie plaats in vredestijd als Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong worden opgehangen
    • 20 juni » Karel III volgt zijn overleden vader Florestan I op als vorst van Monaco.
    • 31 oktober » Vorming van de Oblast Primorski van het Russische Rijk
    • 2 december » Frankrijk en Spanje bereiken een overeenkomst over het verloop van hun gezamenlijke grens.
    • 14 december » Het casino in Monte Carlo wordt geopend.
  • De temperatuur op 4 november 1903 lag tussen 3,7 °C en 12,1 °C en was gemiddeld 7,0 °C. Er was -0.1 uur zonneschijn (0%). Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1903: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,3 miljoen inwoners.
    • 15 maart » De eerste Turkse voetbalclub, Beşiktaş JK, wordt opgericht.
    • 16 juni » Henry Ford richt de Ford Motor Company op in Detroit.
    • 1 juli » Vertrek van de eerste Ronde van Frankrijk.
    • 1 oktober » Oprichting van de Duitse voetbalclub SV Babelsberg 03.
    • 7 oktober » Een Frans vissersschip uit Boulogne strandt bij Hoek van Holland, 13 doden.
    • 31 oktober » Eerste opvoering van Rose Bernd van Gerhart Hauptmann.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Janssen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Janssen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Janssen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Janssen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I32544.php : benaderd 21 mei 2024), "Peter Wilhelm Janssen (1821-1903)".