Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Peter Wilhelm Janssen (1821-1903)

Données personnelles Peter Wilhelm Janssen 


Famille de Peter Wilhelm Janssen

Il est marié avec Folmina Margaretha Peters.

Ils se sont mariés le 24 avril 1856, il avait 34 ans.


Enfant(s):

  1. Carel Janssen  ± 1857-1857
  2. August Janssen  1864-1918 
  3. Caroline Janssen  ± 1871-1951 
  4. Clara Elisabeth Janssen  ± 1876-???? 


Notes par Peter Wilhelm Janssen

Peter Wilhelm Janssen (8 juli 1821, Wangerooge - 4 november 1903, Amsterdam) was een Nederlands ondernemer en filantroop. Hij was een van de oprichters van de Deli Maatschappij.

Janssen werd geboren op het Waddeneiland Wangerooge (destijds onderdeel van het toenmalige Groothertogdom Oldenburg) als de oudste zoon van Carl Anton Janssen en Elisabeth Andreae. Na zijn schoolopleiding in Oldenburg, vertrok hij in 1836, op vijtienjarige leeftijd, naar Bremen, waar hij ging werken op een handelskantoor, gespecialiseerd in onder andere tabak. In 1843 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij in dienst trad bij de firma Lavino. Vanaf 1848 ging hij zelf ondernemen. In 1850 associeerde hij zich met de graanhandelaar Barnstorff, met wie tot 1863 zou samenwerken. In 1865 liet hij zich tot Nederlander naturaliseren. Janssen bleef graanhandelaar tot 1867. In dat jaar kwam hij in aanraking met Jacob Nienhuys. Nienhuys had "ontdekt" dat er in Deli (Noord-Sumatra, Nederlands-Indië) tabaksbladeren van zeer hoge kwaliteit konden worden verbouwt.

Janssen en Nienhuys besloten samen een plantage te beginnen in Deli. Janssen, die reeds een behoorlijk vermogen had opgebouwd met de graanhandel op de Oostzeelanden, investeerde de benodigde fl. 30.000,-. De eerste oogst in 1868 bracht fl. 37.000 netto winst op. In 1869 richtte Nienhuys en Janssen gezamenlijk de Deli Maatschappij op. Janssen zorgde voor de verkoop van de tabak vanuit Amsterdam, terwijl Nienhuys de plantages ter plekke bestuurde. De verkoop gebeurde bij inschrijving, een nieuwe methode. Janssen bleef directeur tot 1898, toen hij wegens zijn leeftijd ontslag nam. Na zijn ontslag is hij als Commissaris aan gebleven tot zijn dood.

Janssen is zeer vermogend geworden. Hij huldigde echter de opvatting dat het een kwestie van geluk was geweest, dat de Deli Maatschappij hem zo rijk had gemaakt. Hij vond daarom dat zijn geld ook aan anderen ten goede moest komen. Hij is in zijn tijd dan ook vooral beroemd geworden door het grote aantal goede doelen dat hij oprichtte, bestuurde of financieel steunde.

Janssen trouwde op 24 april 1856 met Folmina Margaretha Peters (15 september 1836 - 29 maart 1919), bij wie hij 2 zonen en 5 dochters had. Zijn oudste zoon Dr. Christian Wilhelm Janssen zou zijn vader zowel op zakelijk als op charitatief gebied navolgen. Zijn tweede zoon, August Janssen, zou hem vooral op zakelijk gebied navolgen.

Janssen ligt begraven op Zorgvlied in Amsterdam.

Villa Canton (Javalaan 7)
In 1882 worden de beide Chinese buitens door de toenmalige eigenares, prinses Sophie van Oranje-Nassau, verkocht aan de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij. Ondernemer Peter Wilhelm Janssen (1821-1903), afkomstig uit het Duitsland, koopt villa Canton in 1890. In 1842 vertrekt hij naar Amsterdam en is al op 26-jarige leeftijd is hij een succesvol graanhandelaar. In 1863 investeert hij f 30.000 in de onderneming van Jacob Nienhuys, die aan de Delirivier tabak wil gaan verbouwen wegens de gunstige bodemgesteldheid en het dito klimaat aldaar. De eerste oogst levert al meteen een winst op. Samen met Nienhuys richt Janssen in 1869 De Deli-Maatschappij op. Nienhuys is verantwoordelijk voor de tabaksplantages in Sumatra en Janssen zorgt voor de verkoop in Amsterdam. Het wordt een groot succes voor de directeuren en aandeelhouders: ze worden schatrijk. Hoewel Janssen Deli nooit bezoekt, krijgt hij de bijnaam ‘Koning van Deli’.
Voor de arbeiders op de plantages is het een ander verhaal. Het gebied staat bekend als ‘het wilde Oosten’. Staatstoezicht is er nauwelijks. Nienhuys werft contractarbeiders uit China en Java, die min of meer zijn overgeleverd aan de planters. Dat leidt tot ongehoord machtsmisbruik ten koste van honderdduizenden Javaanse en Chinese contractkoelies. Hun leven is nauwelijks beter dan dat van een slaaf. Mishandelingen en zelfs doodstraf komen geregeld voor. In 1902 verschijnt een rapport over de wantoestanden op de plantages van J. van den Brand: De millioenen van Deli. Het rapport van officier van justitie J. Rhemrev is zo mogelijker nog vernietigender. Het commentaar van minister van koloniën A.W.F. Idenburg is: ’een treurige geschiedenis van lijden en onrecht’. Vervolgens verdwijnt het rapport in de doofpot. In Nederland is Peter Wilhelm Janssen bekend als filantroop. Hij schenkt met gulle hand aan de sociaal zwakken en minderbedeelden. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Oost-Friesland en Drenthe. De P.W. Janssen’s Friese Stichting bestaat nog altijd. In Amsterdam op het Bellamyplein, ook bekend als P.W. Janssenplantsoen, staat zijn monument. Zijn zonen zijn ook ondernemer en filantroop. De oudste zoon Christiaan Wilhelm (1860-1927) werkt na zijn studie enige tijd bij de Deli-Maatschappij. In 1889 neemt hij een plantage over in Noord-Sumatra, die uitgroeit tot een van de grootste handelsmaatschappijen aan de
Sumatraanse oostkust. Deze maatschappij onderscheidt zich van vele andere door ook ter plaatse, in Deli, te werken aan de verbetering van de gezondheidstoestand en het opleidingsniveau van de werknemers, onder meer door de bouw van een ziekenhuis in Medan. Terug naar Canton. De tweede zoon van Peter Wilhelm is August Janssen (1864-1918). Hij maakt een wereldreis en werkt enige tijd bij de Deli-Maatschappij. Op Java heeft de koffiecultuur zijn belangstelling. Terug in Nederland wordt hij directeur van een aantal bedrijven, die zich met deze cultuur bezighouden. Daarnaast verleent hij zijn medewerking aan de oprichting van de Kederi- en Malang Stoommaatschappijen. Hij bezoekt Indië regelmatig. In 1896 trouwt hij met de negentienjarige Elisabeth de Ridder. Ze krijgen drie kinderen. August erft in 1903 villa Canton aan de Javalaan van zijn vader. Uit het voormalige bezit van freule Anthonia Faas Elias koopt hij in 1905 tegenover Canton, aan de overkant van de Javalaan, achter zijn villa Java, drieënhalve hectare grond. Daar laat hij een uitgestrekte overtuin van bijna 3,5 hectare, het latere Cantonspark, aanleggen met een zestien meter hoge glazen Wintertuin (een grote kas) erin. Hiermee probeert hij de herinnering aan Indië levend te houden. Gasten worden tussen de tropische planten en bomen in Indische stijl ontvangen. Na zijn dood wordt deze overtuin de botanische tuin van de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. In 1910 wordt de houten woning Canton wegens bouwvalligheid afgebroken en architecten Schill en Haverkamp ontwerpen een prachtige villa met bijgebouwen in neo-rococostijl. Evenals zijn vader besteedt August een deel van zijn enorme fortuin aan goede doelen. In Baarn kunnen bijna alle verenigingen op zijn steun rekenen. Zo laat hij een nieuw zwembad met twee afdelingen aanleggen in de Eem, nadat het oude zwembad tijdens de watersnood van 1916 is weggeslagen. De weg die naar het zwembad leidt, heet sinds 1926 August Janssenweg. In Bergen aan Zee laat hij door de architecten Van Gendt op het Russenduin een kolossale villa met dezelfde naam ontwerpen, die later landelijk bekend zal worden als het Bio Vakantieoord. Janssen kan maar kort van zijn nieuwe vakantieverblijf genieten, want hij overlijdt drie weken na oplevering van de villa.

Bron: Mannen met ‘Indisch’ kapitaal en kapitale landhuizen, Wil Hordijk, TVE-2018-3.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Peter Wilhelm Janssen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Peter Wilhelm Janssen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Peter Wilhelm Janssen


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 8 juillet 1821 était d'environ 13,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du au nord. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1821: Source: Wikipedia
    • 15 janvier » après avoir soumis le port de Mokka (ou al-Makha) à un bombardement intensif, les Britanniques imposent à l'imam du Yémen un traité de paix, en vertu duquel il s'engage à respecter «les droits» du résident anglais, représentant de la Compagnie des Indes, à reconnaître la juridiction britannique sur tous les sujets de Sa Majesté qui commercent à Mokka, et à réduire les droits qui frappent les exportations et importations anglaises.
    • 26 janvier » ouverture du Congrès de Laybach.
    • 12 mars » Victor Emmanuel de Piémont abdique et désigne son frère, Charles Félix, comme successeur.
    • 26 juillet » la Turquie et la Russie rompent les relations après le refus des Turcs d'assurer la protection des chrétiens.
    • 21 août » l'île Jarvis est découverte par l'équipage de l'Eliza Frances.
    • 15 septembre » indépendance du Costa Rica, du Guatemala, du Salvador, du Honduras et du Nicaragua.
  • La température le 24 avril 1856 était d'environ 17,2 °C. Le taux d'humidité relative était de 55%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 19 avril 1853 au 1 juillet 1856 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Du 1 juillet 1856 au 18 mars 1858 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van der Brugghen avec comme premier ministre Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • En l'an 1856: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 30 mars » traité de Paris. Fin de la guerre de Crimée, neutralisation de la mer Noire et protection de l'Empire ottoman et des détroits. La Russie cède les bouches du Danube à l'Empire ottoman.
    • 11 avril » victoire costaricienne, à la bataille de Rivas, pendant la campagne nationale du Costa Rica.
    • 27 juin » la Castiglione devient la maîtresse de Napoléon III.
    • 31 juillet » Christchurch devient une ville, par décret royal.
    • 3 septembre » affaire de Neuchâtel.
    • 9 décembre » la garnison perse de la ville de Bouchehr se rend aux forces d’occupation britanniques.
  • La température au 4 novembre 1903 était entre 3,7 et 12,1 °C et était d'une moyenne de 7,0 °C. Il y avait -0.1 heures de soleil (0%). Source: KNMI
  • Du 1 août 1901 au 16 août 1905 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Kuijper avec comme premier ministre Dr. A. Kuijper (AR).
  • En l'an 1903: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,3 millions d'habitants.
    • 14 février » création du département du Commerce des États-Unis.
    • 23 février » Cuba loue «à perpétuité» la baie de Guantánamo aux États-Unis.
    • 29 avril » |l'armée française expulse les moines de la Grande Chartreuse.
    • 3 août » proclamation de l'éphémère République de Krouchevo, par les rebelles macédoniens de l'Organisation révolutionnaire intérieure macédonienne, à Krouchevo, durant l'Insurrection d'Ilinden contre l'Empire ottoman. La République ne dure que 10 jours, face à la répression ottomane.
    • 3 novembre » indépendance du Panama.
    • 18 novembre » traité Hay-Bunau-Varilla.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Janssen

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Janssen.
  • Afficher des informations sur Janssen sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Janssen.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I32544.php : consultée 13 juin 2024), "Peter Wilhelm Janssen (1821-1903)".