genealogieonline

Stamboom Van Willigen » Joan Franciscus van Willigen

Persoonlijke gegevens Joan Franciscus van Willigen 


Gezin van Joan Franciscus van Willigen

Hij had een relatie met Maria Elisabeth van de Broeck

Kind(eren):

  1. Aleyd Wilhelmina van Willigen  1728-????
  2. Johanna Dorothea van Willigen  1729-1729
  3. Anna Clara van Willigen  1731-1731
  4. Anthonius Wilhelmus van Willigen  1732-1732
  5. Antonius van Willigen  1733-1733
  6. Theodorus Wilhelmus van Willigen  1735-????
  7. Anna Clara van Willigen  1736-????
  8. Christina Barbara van Willigen  1737-1737
  9. Franciscus Antonius van Willigen  1738-1783 
  10. Aloysia Maria Annanicolaa van Willigen  1741-1742


Notities bij Joan Franciscus van Willigen

Oprichter van het Ravensteinse loterijfonds.
Johan Frans van Willigen, als advocaat-fiscaal één van de hoogste beambten van het Land van Ravenstein, richtte in 1729 de Ravensteinse Loterij op om extra inkomsten te genereren. Ofschoon de loterij in de naburige Republiek der zeven Verenigde Nederlanden verboden was, vonden de lootjes gretig aftrek bij met name de talrijke katholieke inwoners van de Republiek. Vanaf het begin werd de uitslag bekendgemaakt vanuit één van de ramen boven de Maaspoort. Met de opbrengst werd de bouw van de Luciakerk in Ravenstein gefinancierd, en daarna ook het onderhoud.

Toen de jezuïeten in 1752 wilden beginnen met een Latijnse School, leek de loterij de ideale wijze van financiering. De heer, keurvorst van Rijnland-Palts en Beieren, werkte mee door de oprichting van een Loterijfonds. Dit fonds werd gevoed vanuit de gelden die de vorst als recognitie ontving uit de Ravensteinse Loterij. Naast de Latijnse School bleef het van belang voor het onderhoud van de Luciakerk, de salariëring van de parochiegeestelijken en andere vrome en maatschappelijke doelen. Tot 1794 profiteerden ook andere plaatsen in Rijnland-Palts en Beieren van dit Ravensteinse fonds.

Van 1752 tot 1818 voerde een door de stad Ravenstein benoemde administrateur het beheer van het fonds. Aangezien vooral in de periode 1794-1818 veel onregelmatigs was voorgevallen, moest een door de koning benoemde administrateur voortaan de zaken regelen (Koninklijk Besluit, 7 mei 1818, nr 50), onder toezicht van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. In de loop van de twintigste eeuw kwam het beheer van het fonds weer in lokale, Ravensteinse handen. Dit stichtingsbestuur bestaat nog steeds en ook is er nog steeds geld in kas voor Ravensteinse sociaal-culturele doelen.

Johan van Willigen was een echte weldoener. In 1732 bood hij de Reguliere Kanunnikessen van de H. Augustinus, die uit Nuenen waren verjaagd, onderdak op zijn landgoed in Deursen.

bron: bhic en J. Sluijters 'Klein historisch prentenboek'

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joan Franciscus van Willigen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joan Franciscus van Willigen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Willigen


    

De publicatie Stamboom Van Willigen is samengesteld door (neem contact op).