Stamboom Van der Waal » willem KRUITHOF (1878-1937)

Persoonlijke gegevens willem KRUITHOF 


Gezin van willem KRUITHOF

Hij is getrouwd met klazina susanna SMIT.

Zij zijn getrouwd op 29 september 1904 te oud-beijerland, hij was toen 26 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. arie KRUITHOF  1906-
  2. emmetje KRUITHOF  1909-1918
  3. piet KRUITHOF  1914-


Notities over willem KRUITHOF

sigarenfabrikant.

sigarenmaker.

Sigarenindustrie
Op mijn verzoek (S.) schreef Jan W. van der Linden, die 57 jaar bij de firma Kruithof werkzaam is geweest, het volgende.
In een beschrijving van de gemeente Oud-Beijerland mag ook de sigarenindustrie niet vergeten worden, In de tijd dat de via nog bloeide, was het de heer Arie Kruithof van Heinenoord, die in het jaar 1878 hier een sigarenfabriek en sigarenwinkel opende. Hij kocht daarvoor een pand aan de Molendijk en richtte de voorzijde in voor winkel en het daarachter gelegen gebouw voor fabriek. De zich boven de winkel bevindende zolder diende voor het sorteren en drogen van sigaren. Het beneden- gedeelte vanhet achterste pand diende voor opslagplaats van de ruwe tabak en daarboven was de werkplaats van de sigarenmakers. De zolder was bestemd voor het drogen van tabak, het zogenaamde binnengoed. Aanvankelijk begonnen met vier sigarenmakers en met leerjongens, werden er per week ongeveer 7 â 8 duizend sigaren gemaakt. Hoewel het niet veel meer voorkwam, werd er uitsluitend handwerk gemaakt. De meeste fabrieken maakten toen al hand- en vormwerk. Handsigaren zijn die, welke geheel zonder bijkomstigheden met de hand worden afgewerkt. Vorm-sigaren zijn sigaren, waarvan de wikkels of bosjes eerst in een vorm worden gelegd en geperst om zodoende een meer uniform model te krijgen.
Als bewijs, dat er toen behoefte aan sigaren was, moge dienen dat men de eerste tijd geen gelegenheid had om ze te sorteren en te laten drogen, maar dat men ze zo onder de hand vandaan verkocht.
De werktijd der sigarenmakers was des zomers van ‘s morgens 6 tot ‘s avonds 8 uur en ‘s winters van 8 tot 9 uur, dus zeer lange dagen, waarbij nog kwam, dat men ‘s morgens en ‘s avonds op de fabriek de boterhammen at. De lonen varieerden van f 4,— tot f 8,— per duizend en gemiddeld werden er per man 15 â 1800 per week gemaakt.
Na verloop van tien jaar werd de fabriek, waar 12 sigarenmakers en 8 leerjongens geplaatst konden worden, te klein en werd in een klein onderhuisje een viertal sigarenmakers ondergebracht. In 1890 werd de toestand onhoudbaar en werd er op de bestaande fabriek een verdieping aangebracht waar 40 personen geplaatst konden worden. Op de gehele fabriek was toen plaats voor 60 man, groot en klein.
Het grootste deel der gemaakte sigaren werd verscheept naar Indië en wel de duurste soorten, variërende van 3 tot 10 cent per stuk. De meest bekende Hollandse sigaar was de Niagara â 21/2 cent en de Faust â 3 cent per stuk. Deze merken stonden hoog aangeschreven. De Schiller â 2 cent en de Flores en de Nectar â 6 voor 10 cent waren zeer goede volkssigaren.
Tot dusver was er nog maar één fabriek. Maar in 1891 was het Jilles Mast, die het ondernam ook een fabriek te stichten. Voorlopig werd die ondergebracht in een pand aan de Beneden Oostdijk, maar al na een jaar werd een gebouw aan de Haven dam voor fabriek ingericht. Na verloop van enige jaren was ook deze inrichting te klein en toen werd in de Kerkstraat een naar de eisen des tijds ingerichte fabriek gebouwd. Dat was in 1899. Dit is ook een zeer bloeiende fabriek geweest, waar een 20-tal sigarenmakers gedurende enige jaren werk heeft gevonden. Deze fabriek werkte alleen voor de Hollandse behoefte en is in 1937 wegens gebrek aan een op volger en malaise in de sigarenindustrie opgeheven.
Tot aan 1897 waren er dus twee sigarenfabrieken. In Klaaswaal werkte al sinds enige tijd de firma Klok & Co. en deze verplaatste de zaak in dat jaar naar een perceel aan de Havendam. Deze fabriek, die in hoofdzaak voor Brabant werkte, breidde zich uit en zo werd aan de Nobelstraat een nieuwe fabriek ,,De VIjt” ge bouwd. Daar deze in hoofdzaak een volkssigaar maakte, was het uit de aard der zaak meest goedkoop werk. Dat neemt niet weg, dat er gemiddeld 30 â 40 duizend sigaren per week gemaakt werden. Ook deze fabriek heeft het niet verder dan tot 1913 kunnen brengen en is toen naar Noord-Brabant overgeplaatst. -
In het jaar 1913 was het Jacobus de Jong, één der sigarenmakers van Kruithof, die voor zichzelf ging werken op de bovenzaal van een café aan de Molendijk. Na enige tijd werd door hem in een voormalig café op het Havenhoofd, een fabriek ge opend, de ,,Deliplant”, met als hoofdmerk-sigaar ,,De Roofridder”. Ook hier hebben ongeveer 20 mensen tot 1926 werk gevonden, doch ook deze onderneming is ge leidelijk verdwenen.
Door de invoering van sociale wetten en het groter wordende afzetgebied werd de sigarenfabriek ,,Het Wapen van Oud-Beijerland”, zo heette de fabriek van Kruithof, te klein en moest men uitzien naar een betere gelegenheid. De inmiddels groot ge worden zoons, ook opgenomen in de zaak, kochten aan de Oostkade een stuk grond en bouwden daar in 1911 een fabriek. Op de benedenverdieping bevonden zich de opslagplaats van tabak, het schaftlokaal, het verpakkingslokaal en het privé-kantoor. Op de eerste verdieping was de sigarenmakerswerkplaats, waar 50 man plaats kon nemen en daarboven waren de sorteerderj, het magazijn, de droogkamer en de soldeerderij. Op de zolder was een drogerij voor tabak, ook wel eens de apotheekgenoemd, omdat hier naar een passende samenstelling van de tabak gezocht werd.
Om volledig te zijn, moeten nog twee fabrieken genoemd worden, die er in dejaren, gelegen tussen 1878 en 1945 ook geweest zijn, dit zijn die van Frits Uil, die
al zeer spoedig naar Rotterdam verhuisde en van Marinus Tuk, die Vrij spoedig verdween. De vier fabrieken, nI. van Kruithof, van Mast, van Klok en Linders en van De
Jong leverden met elkaar per week 150 â 160 duizend sigaren, waardoor ongeveer 120mensen hun brood verdienden.
Reeds lang behoren die fabrieken tot het verleden; de oorlog heeft er een eind aangemaakt en na de oorlog waren de maatschappelijke toestanden zozeer veranderd,
dat ze geen reden van bestaan meer hadden. Met ingang van 1 april 1950 werd debovenverdieping van de fabriek van Kruithof als confectie-atelier van de fa. Hertz-
berger te Rotterdam ingericht en enkele jaren later was het gehele gebouw bij dezefirma in gebrutk en in eigendom.

Alleen een bescheiden fabriekje en een thuiswerker hebben hun oude bedrijf nog enkele jaren kunnen voortzetten terwiJl twee andere thuiswerkers zich na de oorlog nieuw gevestigd hebben. Doch ook dit alles is al weer meer dan 15 jaar verdwenen. Nietsis er meer overgebleven van wat eens een bloeiend bedrijf was in ons dorp.
(uit vervlogen dagen K. Siderius)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot willem KRUITHOF?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk willem KRUITHOF

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van willem KRUITHOF


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. nat arch akte 35

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 februari 1878 lag rond de -0.3 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 3 maart » Bulgarije herneemt zijn onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.
    • 1 april » Het licht van Lange Jaap, een vuurtoren in Huisduinen, bij Den Helder wordt voor de eerste maal ontstoken. Lange Jaap is de hoogste gietijzeren toren van Europa.
    • 4 mei » De fonograaf wordt voor het eerst gedemonstreerd.
    • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
    • 2 juli » Eerste Varsity (roeien).
    • 13 juli » Het Congres van Berlijn maakt Servië onafhankelijk.
  • De temperatuur op 29 september 1904 lag tussen 11,0 °C en 14,6 °C en was gemiddeld 12,4 °C. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
    • 9 februari » Frankrijk en Groot-Brittannië sluiten de Entente cordiale.
    • 12 februari » Eerste editie van de Deense sensatiekrant Ekstra Bladet.
    • 18 april » In Parijs verschijnt het socialistische dagblad L'Humanité voor het eerst.
    • 29 juni » In Drenthe worden twee prehistorische veenlijken gevonden: het paar van Weerdinge.
    • 4 juli » Oprichting van de Duitse voetbalclub Borussia Fulda.
    • 31 oktober » Het Nationaal Congres van Brazilië keurt de Wet voor Verplichte Vaccinatie goed, wat de aanleiding is voor de "Vaccinrevolte".
  • De temperatuur op 2 december 1937 lag tussen 5,2 °C en 10,5 °C en was gemiddeld 8,1 °C. Er was 3,6 mm neerslag gedurende 1,7 uur. Er was 0.7 uur zonneschijn (9%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1937: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 27 maart » In Rotterdam wordt het Stadion Feijenoord (de Kuip) officieel in gebruik genomen. Feyenoord speelt een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot en wint met 5-2.
    • 26 april » Het Spaanse stadje Guernica wordt door Duitse bombardementen vrijwel van de kaart geveegd.
    • 28 mei » Het Britse kabinet van Neville Chamberlain treedt aan.
    • 3 juni » De Engelse ex-koning Eduard VIII trouwt met zijn grote liefde Wallis Simpson. De verliefde koning mocht van de Engelse regering niet met haar trouwen omdat Wallis reeds gescheiden was en bovendien was zij Amerikaanse. De koning deed daarom eind 1936 afstand van de troon. Het echtpaar gaat vanaf dan verder leven als Hertog en Hertogin van Windsor in Frankrijk.
    • 14 juli » Oprichting Hockeyclub 's-Hertogenbosch.
    • 21 december » De eerste versie van het plan voor Fall Grün wordt door de Duitse militairen afgeleverd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam KRUITHOF

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam KRUITHOF.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over KRUITHOF.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam KRUITHOF (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I123388.php : benaderd 23 mei 2024), "willem KRUITHOF (1878-1937)".