Familienstammbaum Van der Waal » willem KRUITHOF (1878-1937)

Persönliche Daten willem KRUITHOF 


Familie von willem KRUITHOF

Er ist verheiratet mit klazina susanna SMIT.

Sie haben geheiratet am 29. September 1904 in oud-beijerland, er war 26 Jahre alt.Quelle 1


Kind(er):

  1. arie KRUITHOF  1906-
  2. emmetje KRUITHOF  1909-1918
  3. piet KRUITHOF  1914-


Notizen bei willem KRUITHOF

sigarenfabrikant.

sigarenmaker.

Sigarenindustrie
Op mijn verzoek (S.) schreef Jan W. van der Linden, die 57 jaar bij de firma Kruithof werkzaam is geweest, het volgende.
In een beschrijving van de gemeente Oud-Beijerland mag ook de sigarenindustrie niet vergeten worden, In de tijd dat de via nog bloeide, was het de heer Arie Kruithof van Heinenoord, die in het jaar 1878 hier een sigarenfabriek en sigarenwinkel opende. Hij kocht daarvoor een pand aan de Molendijk en richtte de voorzijde in voor winkel en het daarachter gelegen gebouw voor fabriek. De zich boven de winkel bevindende zolder diende voor het sorteren en drogen van sigaren. Het beneden- gedeelte vanhet achterste pand diende voor opslagplaats van de ruwe tabak en daarboven was de werkplaats van de sigarenmakers. De zolder was bestemd voor het drogen van tabak, het zogenaamde binnengoed. Aanvankelijk begonnen met vier sigarenmakers en met leerjongens, werden er per week ongeveer 7 â 8 duizend sigaren gemaakt. Hoewel het niet veel meer voorkwam, werd er uitsluitend handwerk gemaakt. De meeste fabrieken maakten toen al hand- en vormwerk. Handsigaren zijn die, welke geheel zonder bijkomstigheden met de hand worden afgewerkt. Vorm-sigaren zijn sigaren, waarvan de wikkels of bosjes eerst in een vorm worden gelegd en geperst om zodoende een meer uniform model te krijgen.
Als bewijs, dat er toen behoefte aan sigaren was, moge dienen dat men de eerste tijd geen gelegenheid had om ze te sorteren en te laten drogen, maar dat men ze zo onder de hand vandaan verkocht.
De werktijd der sigarenmakers was des zomers van ‘s morgens 6 tot ‘s avonds 8 uur en ‘s winters van 8 tot 9 uur, dus zeer lange dagen, waarbij nog kwam, dat men ‘s morgens en ‘s avonds op de fabriek de boterhammen at. De lonen varieerden van f 4,— tot f 8,— per duizend en gemiddeld werden er per man 15 â 1800 per week gemaakt.
Na verloop van tien jaar werd de fabriek, waar 12 sigarenmakers en 8 leerjongens geplaatst konden worden, te klein en werd in een klein onderhuisje een viertal sigarenmakers ondergebracht. In 1890 werd de toestand onhoudbaar en werd er op de bestaande fabriek een verdieping aangebracht waar 40 personen geplaatst konden worden. Op de gehele fabriek was toen plaats voor 60 man, groot en klein.
Het grootste deel der gemaakte sigaren werd verscheept naar Indië en wel de duurste soorten, variërende van 3 tot 10 cent per stuk. De meest bekende Hollandse sigaar was de Niagara â 21/2 cent en de Faust â 3 cent per stuk. Deze merken stonden hoog aangeschreven. De Schiller â 2 cent en de Flores en de Nectar â 6 voor 10 cent waren zeer goede volkssigaren.
Tot dusver was er nog maar één fabriek. Maar in 1891 was het Jilles Mast, die het ondernam ook een fabriek te stichten. Voorlopig werd die ondergebracht in een pand aan de Beneden Oostdijk, maar al na een jaar werd een gebouw aan de Haven dam voor fabriek ingericht. Na verloop van enige jaren was ook deze inrichting te klein en toen werd in de Kerkstraat een naar de eisen des tijds ingerichte fabriek gebouwd. Dat was in 1899. Dit is ook een zeer bloeiende fabriek geweest, waar een 20-tal sigarenmakers gedurende enige jaren werk heeft gevonden. Deze fabriek werkte alleen voor de Hollandse behoefte en is in 1937 wegens gebrek aan een op volger en malaise in de sigarenindustrie opgeheven.
Tot aan 1897 waren er dus twee sigarenfabrieken. In Klaaswaal werkte al sinds enige tijd de firma Klok & Co. en deze verplaatste de zaak in dat jaar naar een perceel aan de Havendam. Deze fabriek, die in hoofdzaak voor Brabant werkte, breidde zich uit en zo werd aan de Nobelstraat een nieuwe fabriek ,,De VIjt” ge bouwd. Daar deze in hoofdzaak een volkssigaar maakte, was het uit de aard der zaak meest goedkoop werk. Dat neemt niet weg, dat er gemiddeld 30 â 40 duizend sigaren per week gemaakt werden. Ook deze fabriek heeft het niet verder dan tot 1913 kunnen brengen en is toen naar Noord-Brabant overgeplaatst. -
In het jaar 1913 was het Jacobus de Jong, één der sigarenmakers van Kruithof, die voor zichzelf ging werken op de bovenzaal van een café aan de Molendijk. Na enige tijd werd door hem in een voormalig café op het Havenhoofd, een fabriek ge opend, de ,,Deliplant”, met als hoofdmerk-sigaar ,,De Roofridder”. Ook hier hebben ongeveer 20 mensen tot 1926 werk gevonden, doch ook deze onderneming is ge leidelijk verdwenen.
Door de invoering van sociale wetten en het groter wordende afzetgebied werd de sigarenfabriek ,,Het Wapen van Oud-Beijerland”, zo heette de fabriek van Kruithof, te klein en moest men uitzien naar een betere gelegenheid. De inmiddels groot ge worden zoons, ook opgenomen in de zaak, kochten aan de Oostkade een stuk grond en bouwden daar in 1911 een fabriek. Op de benedenverdieping bevonden zich de opslagplaats van tabak, het schaftlokaal, het verpakkingslokaal en het privé-kantoor. Op de eerste verdieping was de sigarenmakerswerkplaats, waar 50 man plaats kon nemen en daarboven waren de sorteerderj, het magazijn, de droogkamer en de soldeerderij. Op de zolder was een drogerij voor tabak, ook wel eens de apotheekgenoemd, omdat hier naar een passende samenstelling van de tabak gezocht werd.
Om volledig te zijn, moeten nog twee fabrieken genoemd worden, die er in dejaren, gelegen tussen 1878 en 1945 ook geweest zijn, dit zijn die van Frits Uil, die
al zeer spoedig naar Rotterdam verhuisde en van Marinus Tuk, die Vrij spoedig verdween. De vier fabrieken, nI. van Kruithof, van Mast, van Klok en Linders en van De
Jong leverden met elkaar per week 150 â 160 duizend sigaren, waardoor ongeveer 120mensen hun brood verdienden.
Reeds lang behoren die fabrieken tot het verleden; de oorlog heeft er een eind aangemaakt en na de oorlog waren de maatschappelijke toestanden zozeer veranderd,
dat ze geen reden van bestaan meer hadden. Met ingang van 1 april 1950 werd debovenverdieping van de fabriek van Kruithof als confectie-atelier van de fa. Hertz-
berger te Rotterdam ingericht en enkele jaren later was het gehele gebouw bij dezefirma in gebrutk en in eigendom.

Alleen een bescheiden fabriekje en een thuiswerker hebben hun oude bedrijf nog enkele jaren kunnen voortzetten terwiJl twee andere thuiswerkers zich na de oorlog nieuw gevestigd hebben. Doch ook dit alles is al weer meer dan 15 jaar verdwenen. Nietsis er meer overgebleven van wat eens een bloeiend bedrijf was in ons dorp.
(uit vervlogen dagen K. Siderius)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit willem KRUITHOF?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken willem KRUITHOF

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von willem KRUITHOF


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. nat arch akte 35

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 2. Februar 1878 war um die -0.3 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 96%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1878: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 28. Januar » In New Haven im US-Bundesstaat Connecticut wird die erste öffentliche Telefonzelle aufgestellt.
    • 5. Februar » Die russische marxistische Revolutionärin Wera Iwanowna Sassulitsch schießt wegen der Misshandlung eines politischen Gefangenen auf General Fjodor Fjodorowitsch Trepow und verletzt ihn schwer. Sie wird wegen dieser Tat später freigesprochen.
    • 19. Februar » Thomas Alva Edison lässt den Phonographen patentieren.
    • 30. März » Am Theater an der Wien in Wien erfolgt die Uraufführung der Operette Das verwunschene Schloss von Carl Millöcker mit mundartlichen Gesängen aus Oberösterreich.
    • 4. Juni » Das Osmanische Reich tritt in einem zunächst geheimen Vertrag die Insel Zypern an Großbritannien ab, doch behält sich der Sultan Souveränitätsrechte vor. Die Briten versprechen, ihn im Gegenzug gegen die russische Expansion zu unterstützen.
    • 26. August » Im westsibirischen Eismeer wird die Insel Ensomheden („Einsamkeit“) entdeckt.
  • Die Temperatur am 29. September 1904 lag zwischen 11,0 °C und 14,6 °C und war durchschnittlich 12,4 °C. Es gab 0.2 Stunden Sonnenschein (2%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1904: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,4 Millionen Einwohner.
    • 1. Januar » das Kinderschutzgesetz im Deutschen Reich. Es verbietet die Arbeit von Kindern unter zwölf Jahren in allen gewerblichen Betrieben.
    • 17. Februar » Die ursprüngliche zweiaktige Fassung der Oper Madama Butterfly von Giacomo Puccini nach der Erzählung Madame Chrysanthème von Pierre Loti wird am Teatro alla Scala in Mailand uraufgeführt. Das Libretto stammt von Giuseppe Giacosa und Luigi Illica.
    • 8. April » Der britische Okkultist Aleister Crowley beginnt mit der Niederschrift seines Buches Liber AL vel Legis (Buch des Gesetzes), mit dem er die neue religiöse Bewegung Thelema gründet.
    • 1. Juli » Die Olympische Ringe Olympischen Sommerspiele in St. Louis, Missouri, beginnen.
    • 3. August » Einheiten der British Indian Army besetzen im Tibetfeldzug die tibetanische Hauptstadt Lhasa. Der Dalai Lama ist aus der Stadt geflohen.
    • 15. Dezember » Isadora Duncan eröffnet in Berlin eine Barfuß-Tanzschule.
  • Die Temperatur am 2. Dezember 1937 lag zwischen 5,2 °C und 10,5 °C und war durchschnittlich 8,1 °C. Es gab 3,6 mm Niederschlag während der letzten 1,7 Stunden. Es gab 0.7 Stunden Sonnenschein (9%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 31. Juli 1935 bis 24. Juni 1937 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn III mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Von 24. Juni 1937 bis 25. Juli 1939 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn IV mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1937: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,6 Millionen Einwohner.
    • 23. März » Republikanische Truppen erringen im Spanischen Bürgerkrieg in der seit 8. März dauernden Schlacht bei Guadalajara ihren letzten größeren Sieg und verhindern damit die Umschließung Madrids. Francisco Franco konzentriert sich in der Folge auf den Krieg im Norden.
    • 27. Mai » In San Francisco wird die Golden Gate Bridge für den Fußgängerverkehr freigegeben.
    • 28. Mai » Die Golden Gate Bridge in San Francisco wird für den Autoverkehr freigegeben.
    • 5. Oktober » US-Präsident Franklin D. Roosevelt sorgt mit der auf Deutschland, Italien und Japan gemünzten Quarantäne-Rede für Aufsehen.
    • 27. Oktober » Das von dem US-Physiker Chester Carlson und seinem Assistenten Otto Kornei erfundene Fotokopierverfahren wird zum Patent angemeldet.
    • 9. Dezember » Japanische Truppen beginnen im Zweiten Japanisch-Chinesischen Krieg mit der Belagerung von Nanking.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen KRUITHOF

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen KRUITHOF.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über KRUITHOF.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen KRUITHOF (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W.A. van der Waal-VISSER, "Familienstammbaum Van der Waal", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I123388.php : abgerufen 20. Juni 2024), "willem KRUITHOF (1878-1937)".