Van den Berg Steneker Stamboom » Theuntje "Anthonia" van Bennekom (1733-1809)

Persoonlijke gegevens Theuntje "Anthonia" van Bennekom 


Gezin van Theuntje "Anthonia" van Bennekom

Zij is getrouwd met Gerrit Gerritsz van den Berg.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 17 mei 1763 te Werkhoven, zij was toen 30 jaar oud.Bron 3

BRON: RK trouwboek van Werkhoven
Datum huwelijk: 17-05-1763
Man: Gerardus (Gerrit) van den Berg
Vrouw: Anthonia (Theuntje) van Bennekom

Kind(eren):

  1. Gerrit van den Berg  1764-< 1770
  2. Dirk van den Berg  1765-1808
  3. Catharina van den Berg  1767-1841 
  4. Maria van den Berg  1769-????
  5. Gerrit van den Berg  1770-1834
  6. Joannes van den Berg  1773-1836 


Notities over Theuntje "Anthonia" van Bennekom

Net als haar vader Dirk van Bennekom [en haar broer Rijk van Bennekom?] is Theuntje, van RK huize, begraven in de NG kerk van Odijk.
Haar man Gerrit Gerritsz van den Berg (RK) is daar eveneens begraven in 1810.
In de regio zijn geen andere personen genaamd Dirk of Teuntje van Bennekom gevonden die in dit tijdvenster passend zijn.
Hetzelfde geldt voor Gerrit van den Berg.
Dirk van Bennekom was een pachter van een boerderij en landerijen op Beverweert (meer dan 69 mergen lands).
Voor rooms katholieken was het indertijd niet toegestaan eigen kerkhoven aan te houden. Zo werden zij steeds begraven op de toenmalig gereformeerde kerkhoven of in gereformeerde kerken. Begraven in de kerk was een kostbare aangelegenheid. Wie geen geld had werd pro deo begraven op de (gereformeerde) kerkhoven, vaak op kosten van de Roomse Armen.
Dirk van Bennekom, en ook zijn schoonzoon Gerrit Gerritsz van den Berg konden zich een huurgraf veroorloven in de (toenmalig) gereformeerde kerk van Odijk, dicht bij hun woonplaats.
De bestaande RK kerken boden geen graven in hun kerken, aangezien die in die periode uit niet meer dan een schuur bestonden.
Dat Dirk, zijn dochter en schoonzoon niet RK zijn begraven, is dus niet opmerkelijk, maar voor de hand liggend gezien het bronnenmateriaal en de samenloop van namen, locaties en tijdvenster. De schoonvader van Theuntje, Gerrit van den Bergh, is begraven in de protestantse kerk van Werkhoven. Haar man Gerrit nam het grafrecht over in 1783, na de dood van diens vader, maar Gerrit werd zelf begraven bij zijn vrouw in de kerk van Odijk.
~
Uit het Begraven NH 1721-1818 van Odijk blijkt dat op 31-01-1809 is begraven:
Naam: Anthonia van Bennekom
Gezindte: NH [aanname van de vertaler van deze bron, "Hervormd" is bovendien van later tijd]
Relatie: zijn huysvrouw
Naam: Govert van den Berg [de digitale bron geeft een onjuiste spelling van de voornaam van haar echtgenoot, de voornaam is slecht leesbaar in de oorspronkelijke bron maar is toch duidelijk "Gerrit"]
"Begr.in de kerk v.Odijk in no 70. is vol."
~
De kopie van het begraafboek laat zien dat:
"Den 25 januarij 1809 in den Kerk begraven den Huysvrouw van Gerrit van den Berg"
Huur voor het graf f 2--2
Kleed f 1--4
Baar en verhoog f 3--13" ]

Tijdbalk Theuntje "Anthonia" van Bennekom

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Theuntje van Bennekom


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Theuntje "Anthonia" van Bennekom



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Werkhoven 1733, RK
    2. Odijk 1809, NG
    3. Werkhoven 1763, RK

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 25 januari 1809 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1809: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » James Madison wordt beëdigd als 4de president van de Verenigde Staten.
      • 18 april » Tilburg verkrijgt stadsrechten van toenmalig koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, vorst van het koninkrijk Holland.
      • 13 mei » Napoleon Bonaparte trekt in de Vijfde Coalitieoorlog opnieuw Wenen binnen.
      • 16 augustus » Op initiatief van Wilhelm von Humboldt wordt in Berlijn een nieuwe universiteit opgericht, de huidige Humboldt-Universität.
      • 7 september » Vrede van Fredrikshamn: einde Finse Oorlog tussen Zweden en Rusland.

    Over de familienaam Van Bennekom


    De publicatie Van den Berg Steneker Stamboom is opgesteld door wijlen C.A.M. van den Berg (op verzoek van de nabestaanden blijft deze publicatie beschikbaar, contact is niet mogelijk).
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    wijlen C.A.M. van den Berg, "Van den Berg Steneker Stamboom", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-den-berg-stamboom/I121.php : benaderd 2 mei 2024), "Theuntje "Anthonia" van Bennekom (1733-1809)".