Terug in de tijd » Diederik Lutke Schipholt (1917-1945)

Persoonlijke gegevens Diederik Lutke Schipholt 


Gezin van Diederik Lutke Schipholt


Notities over Diederik Lutke Schipholt


Diederik Lutke Schipholt was lid geworden van de http://nl.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS">Waffen-SS en vormde een ernstig gevaar voor onderduikers en verzetsgroepen. Zijn activiteiten leidden onder andere tot de arrestatie van dominee Sjouke Rijper, zijn gezin en twee onderduikers, van koster Luit van der Weij en advocaat mr Jaap de Graaf uit Amersfoort. Rijper en zijn groep werden in http://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Amersfoort">Kamp Amersfoort verhoord. De Graaf en Van der Weij, beiden lid van http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Groep_Westerkerk&action=edit&redlink=1">Groep Westerkerk, werden direct naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Neuengamme">Neuengamme gestuurd, Jaap de Graaf overleed op 9 december 1944, Luit van der Weij op 18 maart 1945.


De leiders van Groep Westerkerk besloten dat het tijd werd Lutke Schipholt te liquideren. Vier mannen kregen hiertoe opdracht. Ze arresteerden twee politiemannen en hierbij kwam Lutke Schipholt om het leven.
Op 20 maart 1945 werden op de Appelweg als represaille Gerrit Boonzaijer, Lambertus van Elst, de Pieter Rutger de Geest, Derk van Gestel, Johannes Kelderman, Maarten Henricus Lugthart, Jan Mekking, Ferdinand Rombout, Barend Veenendaal en Elbert Veenendaal gefusilleerd.


Bron Wikipedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Diederik Lutke Schipholt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Diederik Lutke Schipholt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Diederik Lutke Schipholt

Diederik Lutke Schipholt
1917-1945


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 maart 1945 lag tussen -0.9 °C en 12,9 °C en was gemiddeld 5,6 °C. Er was 0.1 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 4,9 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Herman van Veen, Nederlands cabaretier, zanger, componist en schrijver
      • 22 maart » In Caïro wordt de Arabische Liga opgericht.
      • 20 april » Nijkerk wordt bevrijd. Het Canadese leger staakt haar opmars richting West-Nederland voor de Grebbelinie.
      • 16 juni » Oprichting van de Poolse voetbalclub Odra Opole.
      • 17 augustus » Onafhankelijkheid Nederlands-Indië
      • 17 november » De door Nederland geleende onderzeeboot Hr. Ms. Zeehond wordt teruggegeven aan de Royal Navy.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Lutke Schipholt


    De publicatie Terug in de tijd is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Bert de Vries, "Terug in de tijd", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/terug-in-de-tijd/I6704.php : benaderd 14 mei 2024), "Diederik Lutke Schipholt (1917-1945)".