Stamboom van Wincoop - Sandkuijl » Hendrik van Aller (< 1506-< 1586)

Persoonlijke gegevens Hendrik van Aller 

Bron 1

Gezin van Hendrik van Aller

Hij is getrouwd met Wendela THEORETISCH; UITWERKEN van Brienen.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Hendrik van Aller

NB, volgens Spaen in de Nederlandsche Leeuw van 1911 op blz 373-374 is hij de zoon van Arnt van Aller en Dorothea van Lijsten.
Volgens de Nederlandsche Leeuw van 1912 blz 22 onderaan is hij dezelfde Hendrik die de broer is van Arnt van Aller (getrouwd met Dorothea van Lijsten.

Volgens Spaen 1911 is het echtpaar Hendrik van Aller en Wendela van Brienen kinderloos gebleven, daarbij duidend op Hendrik, de zoon van Arnt van Aller.

Volgens Ned. Leeuw 1912 is Hendrik van Aller, broer van Arnt, niet kinderloos gebleven en wordt geimpliceerd dat hij één en dezelfde persoon is als de Henrik van Aller getrouwd met Wendela van Brienen.

Ook wordt Wendela van Brienen door Spaen in 1911 tot een andere generatie gerekend dan in de Ned. Leeuw van 1909 waar het geslacht van Brienen is uitgewerkt.

Uitgaande van één Hendrik van Aller en één Wendela van Brienen is er geen eenduidige conclusie te trekken obv de informatie in de Nederlandsche Leeuw.
Mogelijk dat er verwarring is ontstaan doordat er door vernoeming sprake is van meerdere Hendrik van Aller en Wendela van Brienen van verschillende generaties.

Voor de bekende zonen van Hendrik van Aller is vooralsnog onduidelijk wie de moeder is.

__________________________________________

Huwelijk Hendrik van Aller en Wendela van Brienen
Doel van dit onderzoek is vast te stellen wie de echtgenote van de in het boekje van van Kragt uit 1953 onder 6. genoemde Hendrik van Aller is en in het bijzonder of dit een Wendela van Brienen is.
In het boekje van van Kragt (1953, Familieblaadjes Van Arler/Aller/Scholten (deel 1)
Vereniging Veluwse Geslachten, auteur Kragt Hzn, F., Kast AG176a, Plaats Nijkerk, LocatieWV) wordt onder Stamboom van het geslacht VAN ALLER op blz. G.1. onder nummer 6 genoemd:
HENDRIK van Aller (zoon van REYNIER van Aller en GONDA).
Er wordt voor hem verwezen naar VII X.2. en VIII C.C. van de publicatie in de Nederlandse Leeuw van 1911 (blz 373 en 374) en 1912 (blz 42).
Van Kragt 1953:

Als deze verwijzing naar VIII C.C. juist is is zijn echtgenote WENDELA van Brienen:
Spaen: Nederlansche Leeuw 1911: VII X.2. en VIII C.C.
Spaen vemeld daarbij nog: o b : 1586 kinderloos en de laatste van zijn geslacht.
In De Nederlandsche Leeuw van 1912 staat echter het volgende genoteerd op blz 42 onder VIII C.C.:
--------
VIII
C.C. Hendrik van Aller. Van Spaen teekent bij hem
aan: ob. 1586, kinderloos en de laatste van
zijn geslacht. Ten onrechte wordt hij de laatste
genoemd, zoals de tinsboeken genoegzaam aanwijzen.
Bessel Hendriksz van Oldenaller hierboven
genoemd, had een zoon Bessel Besselsz. van Aller,
die een graf te Nijkerk koopt (Kerkvoogdijboek.) en
wiens vrouw en kinderen door doop- en trouwboek
bekend zijn. Ook het geslacht van Reiner (Reyer)
van Oldenaller plantte zich voort en mede wellicht dat
rdrbrdrsrdrw20rsp20 van Jan Engelbertszoon bastaard van Aller.
----------------

Dit betreft in de Ned.Leeuw 1912 dus een Hendrik van Aller die als VIII C.C. én VII X2 wordt aangeduid, de zoon van Reynier en Gonda.
Hierbij noteert de auteur in 1912 tevens dat de gegevens van Spaen in de Ned. Leeuw van 1911 onjuist zijn tav het kinderloos zijn van Hendrik van Aller en Wendela van Brienen.
Tot zover lijkt dus duidelijk dat volgens auteur Kragt Wendela van Brienen de echtgenote is van Hendrik van Aller, zoon van Reynier van Aller en Gonda zijn Hendrik en Wendela de ouders van Bessel Hendriksz van Oldenalder, Reiner en Jan (zie Ned. Leeuw 1912, blz 42). Het boekje van van Kragt wordt hierin dus bevestigd door de correcties in de Ned. Leeuw van 1912 op de originele informatie van Spaen in de Ned. Leeuw van 1911.
Echter...
A. Spaen lijkt in de Ned. Leeuw van 1911 twee verschillende Hendrik van Aller te beschrijven:
VII X2: de zoon van Reynier van Aller en Gonda
VII X3: dit stukje gaat over Arnt/Arend van Aller getrouwd met Dorothea van Lijsten/Leisten.
Onderaan dit stukje staat: (Kind C.C.)
Hier lijkt te worden verwezen naar VIII C.C. als het kind van Arnt en Dorothea.
In dit stuk van Spaen in de Ned. Leeuw van 1911 zijn er dus twee Hendrik van Aller, waarvan de jongere, de zoon van Arnt en Dorothea) trouwt met Wendela van Brienen en volgens Spaen in 1911 kinderloos blijft.
In dat geval word van VII X2 Hendrik van Aller door Spaen in 1911 geen echtgenote genoemd. Dat déze Hendrik van Aller wél nageslacht heeft is daarbij niet in tegenspraak met wat in 1912 over hem wordt gepubliceerd.
in de Ned. Leeuw van 1909 staat ook een stuk over het geslacht van Brienen: blz 167 - 170:

Nederlandsche Leeuw, 1909, over geslacht van Brienen:

Hier is op blz 169 onderaan bij punt VI 2. te lezen dat een Wendela van Brienen trouwt met Henric van Aller, zoon van Arend van Aller en Dorothea van Lijsten. Deze Arend is dus de broer van de hierboven genoemde Hendrik van Aller (onder VII X.2. ).
Dit komt dus overeen met de (Kind C.C.) van Spaen in de Ned. Leeuw van 1911.
In het stuk uit 1912 uit de Ned. Leeuw wordt met geen woord gerept over een zoon Henric van Arend van Aller. In tegendeel, in deze meest recente versie lijkt Hendrik van Aller van VII X2 en VIII C.C. toch echt één en dezelfde persoon te zijn en de zoon van Reynier en Gonda en de vader van Bessel Hendriksz.

Wie is nu de juiste Hendrik die met VIII C.C. wordt aangeduid: VII X2 (zoon van Reynier en Gonda) zoals van Kragt aangeef en de Ned Leeuw van 1912? Of betreft het toch een zoon Hendrik van Arend en Dorothea zoals in de Ned Leeuw van 1911 staat?

Om het nóg ingewikkelder te maken:
In de Ned. Leeuw van 1911 op blz 42 onder VIII C.C. staat:
------
VIII
(……)
C.C. Hendrik van Aller (…….)
tr. Wendela van Brienen, Hendrick en Margriet
Wofdsdr. Zij heet Wendela van Griffelicken weduwe
Aller 1591. (Hof van Geld. N. 488.) Mogelijk toen her-
trouwd.
-------
Hier wordt deze Wendela van Brienen dus de dochter genoemd van Hendrick van Brienen en Margriet Wolfsdr.
In het stuk in de Ned. Leeuw van 1909 over het geslacht van Brienen, blz 169, VI is zij echter de dochter van Hendrik van Brienen die getrouwd is met Andrea van Harderwijck.
Déze Hendrik van Brienen is volgens ditzelfde stukje dan weer de zoon van Hendrick van Brienen en Margriet de Wolff van Westerrode.
Dus ook over deze Wendela, die volgens dit stuk met Henric van Aller is gehuwd, is onduidelijk wie haar exacte ouders zijn en dus tot welke generatie zij behoort.
De Nederlandsche Leeuw spreekt zich in verschillende publicaties tegen. Geen van de 3 publicaties komt overeen met de ander.
Al met al zou men deze publicaties allemaal als gedateerd kunnen beschouwen, maar wat klopt dan wel?
Ook van Kragt lijkt zich te baseren op de Ned. Leeuw (van 1912), maar rept met geen woord over bovenstaand dilemma.

Wat zijn nu de opties?
1. Theorie Spaen, gesteund door zijn eigen publicatie in 1911 en de publicatie over van Brienen in 1909:
VII X2 betreft Hendrik van Aller, zoor van Reynier van Aller en Gonda
VIII C.C. betreft Hendrik van Aller, zoon van Arnt van Aller en Dorothea van Lijsten/Leisten, die trouwt met Wendela van Brienen (waarbij er wel verschil van mening tussen de twee publicaties is wie de ouders zijn van Wendela)
VII X2 heeft nageslacht; hij is getrouwd met N.N.
VIII C.C. heeft samen met Wendela van Brienen geen nageslacht
Echter verschillen de publicaties uit 1911 en 1909 over de ouders van Wendela van Brienen en dus over tot welke generatie zij behoort… Waarbij het op zich voorstelbaar is dat een Hendrik van Aller van één generatie ouder trouwt met een Wendela van Brienen van een generatie jonger. Hierbij is dus óf Spaen in1911 onjuist, de publicatie over van Brienen in 1909 onjuist mbt de generatie waartoe Wendela van Brienen die getrouwd is met Hendrik van Aller toe behoord.

2. Theorie Kragt, gesteund door de publicatie in de Ned. Leeuw van 1912:
VII X2 en VIII C.C. betreffen één en dezelfde Hendrik van Aller, zoon van Reynier van Aller en Gonda en echtgenoot van Wendela van Brienen en vader van nageslacht. Het (Kind C.C.) van Spaen in 1911 is hierbij onjuist).
De enige theorie die verklaart waarom iedereen er steeds gedeeltelijk naast lijkt te zitten:
Theorie met twee huwelijken tussen een Hendrik van Aller en een Wendela van Brienen uit een verschillende generatie (1 generatie verschil). Ondersteund door het door vernoeming bestaan van meerdere Hendrik van Aller en meerdere Wendela van Brienen. En zelfs het bestaan van meerdere Hendrik van Brienen én Margriet Wolffsdr.
VII X2 betreft Hendrik van Aller, zoon van Reynier van Aller en Gonda.
Hij trouwt met Wendela van Brienen, dochter van Hendrick van Brienen en Margriet Wolfsdr (van Westerrode). Zij hebben nageslacht.
VIII C.C. betreft Hendrik van Aller, zoon van Arnt van Aller en Dorothea van Lijsten. Hij is dus één generatie jonger dan de Hendrik van Aller van VII X2. Hij trouwt met een Wendela van Brienen van één generatie jonge, dochter van Hendrik van Brienen en Andrea van Harderwijck. Waarbij deze Hendrik van Brienen de zoon is van Hendrick van Brienen getrouwd met Margriet de Wolff van Westerrode. Zij hebben geen nageslacht.

Aangezien van de 3 publicaties in de Nederlandsche Leeuw van 1909, 1911 en 1912 er geen 2 zijn die elkaar op alle feiten ondersteunen is het kennelijk in deze jaren niet duidelijk hoe het precies zit. Hoe is dat anno 2022?

Theorie 3 wordt zonder bronvermelding ondersteunt door vele genealogie online stambomen die voor Wendela van Brienen, getrouwd met Hendrik van Aller, zoon van Reynier en Gonda, dat zij geboren is rond 1480-1490 en overleden op de specifieke datum van 26-11-1556. Het lijkt allemaal van elkaar gekopieerd waarbij de vraag resteert waar deze specifieke datum oorspronkelijk vandaan komt.
Als dat zo is bestaat er inderdaad een tweede Wendela van Brienen die na het overlijden van haar man Hendrik van Aller, zoon van Arnt van Aller en Dorothea van Lijsten opnieuw in het huwelijk treedt en in 1591 weduwe Aller genoemd wordt door Spaen in de Ned. Leeuw 1911.
Indien het overlijden van Wendela van Brienen in 1556 een feit is lijken er inderdaad 2 Wendela van Brienen te zijn.
In het algemeen lijken oude genealogieën nogal eens de mist in te gaan met de verschillende generaties en door vernoeming overeenkomende namen.
rdrbrdrsrdrw20rsp20 aantekeningen:
<http://vanlennep.nl/wp-content/uploads/genealogie-oudste-generaties.pdf>
blz 74:
Die weduwe was Dorothea van Essen, met wie hij in oktober 1584 te Hattem was gehuwd. Zij was een dochter van Rijckwijn tot Swanenburg, dijkgraaf van de Veluwe 1554-1600, ambtsjonker te Heerde 1576, gedeputeerde 1577 en Andrea van Knippenborg tot de Parkeler583.Voor hun huwelijk had hij op 30 oktober 1575 als oordeelwijzer moeten optreden in het erfenisgeschil tussen de Essens, waaronder Rickwijn tegen Weinde van Brienen, weduwe Henrick van Aller *584 een zaak die ik bij één der dochters van Gerrit Heyenricx van Lennep hiervoor behandelde. Dorothea probeerde te voorkomen dat haar oom Jacob van Lennep, die dan in Oldebroek (*585) woont, de momber wordt over haar kinderen Gherrijdt, Andriesgen en Wendelken. I
rdrbrdrsrdrw20rsp20 *584 O.B. 2046
Hier is dus een Weinde van Brienen weduwe van Henrick van Aller in 1575. Deze Weinde leeft dan dus en is niet die Wendela dit in 1556 is overleden (als er zo'n Wendela is)
Qua leeftijd kan zij wél de dochter zijn van Hendrik van Brienen en Andrea van Harderwijck. Zij zou dan rond 1540 geboren zijn. Indien zij dan weduwe is moet Hendrik van Aller, zoon van Arnt van Aller en Dorothea van Lijsten voóór 1575 overleden zijn.
Volgens Spaen (Ned. Leeuw 1911) leeft hij in 1563 en is hij dood in 1586:
o b : 1586 kinderloos en de laatste van zijn geslacht. Begraven te Harderwijk .

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik van Aller?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik van Aller

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Hendrik van Aller



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Nederlandsche Leeuw, https://www.knggw.nl/, via https://www.knggw.nl/wp-content/leeuw/19...
    X. 2. Hendrik van Aller, me t zij n broeders en zusters
    1506. (als boven.) Hi j betaalt voo r Phili p va n Vanevelt
    1506. (Sign. v. Vel.) Hi j is i n de ridderschap va n Veluw e
    op den landda g te Nijmege n 1539.

Over de familienaam Van Aller


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Chris van Wincoop, "Stamboom van Wincoop - Sandkuijl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stambooom-van-wincoop-sandkuijl/I504019.php : benaderd 15 juni 2024), "Hendrik van Aller (< 1506-< 1586)".