Stamboom Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven » Heijlwich Henrick van Best (????-± 1563)

Persoonlijke gegevens Heijlwich Henrick van Best 


Gezin van Heijlwich Henrick van Best

Zij is getrouwd met Heijmerick Jan Daniel Schepens.

Zij zijn getrouwdBron 1


Kind(eren):

  1. Daniel Heijmerick Schepens  ± 1526-???? 
  2. Goijaard Heijmrick Schepens  ????-± 1584 
  3. Jan Heijmerick Jan Schepens  < 1539-± 1575 


Notities over Heijlwich Henrick van Best

R.A. Oirschot, inv. nr. 129B, periode 1 Jan. 1522 t/m 31 december 1522.
Eerder had Henrick Henricks van Best in zijn leven vanwege huwelijkse voorwaardes met diens dochter Heijlwig aan Heijmerick Jan Schepens beloofd die voortaan jaarlijks een pacht van 2 mud rogge te betalen. Voor ons zijn hier nu verschenen Gerit en Henrick, broers en kinderen van genoemde Henrick van Best, verder Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers als man van Elisabeth, Gijsbrecht Peter Gijsbrechts als man van Barbara, alle wettige kinderen van genoemde Henrick Henricks van Best, voor henzelf handelend en voor hun zusters Kathelijn en Ida en beloven aan hun zwager Heijmerick Jan Schepens die voortaan steeds met Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag een pacht van 2 mud rogge te gaan betalen, maat van Oirschot, zolang Elisabeth weduwe van Henrick van Best in leven is en niet langer. Met deze nieuwe belofte komt de eerder huwelijksvoorwaardenovereenkomst te vervallen die eerder tussen Heijmerick en diens vrouw was gemaakt. (akte is doorgestreept en er zijn geen datum of getuigen vermeld, mogelijk is Elisabeth kort daarop al overleden, JT)

Heijmerick Jan Schepens als man van Heijliwch dochter van Henrick van Best verklaart volledig te zijn voldaan voor alle roerend bezit etc. dat Henrick Henricks van Best en diens vrouw Elisabeth tijdens hun leven hebben beziten en dat door Henrick na diens dood is nagelaten. Hij belooft nimmermeer tijdens het leven van Elisabeth als weduwe en ook niet na haar dood enige aanspraken op het roerend bezit te maken, hetzij met rechtsmiddelen of op andere wijze, maar staat aan de weduwe en haar 6 andere kinderen toe dat roerend bezit te mogen blijven gebruiken ten hunne profijte, zonder dat hij daar bezwaar tegen zal maken, maar ze zullen geen eikenhout mogen omkappen. Datum 28 maart 1522, hetuigen Karolus en Andries.

R.A. Oirschot, inv. nr. 129B, periode 1 Jan. 1523 t/m 31 december 1523.
Heijmerick Jan Schepens als man van Heijlwig dochter van wijlen Henrick van best, verkoopt aan Gijsbrecht Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers ten behoeve van hem en ten behoeve van de andere kinderen van Henrick van Best, zijn deel van het bezit dat zijn vrouw heeft geerfd na de dood van Jan Gerits, welk bezit is gelegen in de gemeente Boxtel en nog het bezit dat hij namens zijn vrouw zal erven na de dood van Lisbeth, weduwe van Henrick van Best, zijnde de moeder van zijn vrouw. Actum als boven.

R.A. Oirschot, inv. nr. 130b, periode 1 Jan. 1529 t/m 31 december 1529
Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich dochter van wijlen Henrick van Best, heeft afstand gedaan van zijn erchten samen metde huwelijske voorwaarden etc., ten gunste van Gerit en Henrick, broers en kinderen van wijlen Henrick van Best, verder ten gunste van Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Yda en ten behoeve van Elisabeth dochter van Genoemde Henrick van Best die daar het vruchtgebruik van krijgt en haar wettige kinderen verwekrt bij wijlen Henrick Hoppenbrouwers het erfrecht, zijnde allen dochters en wettige kinderen van genoemde wijlen Henrick van Best verwekt bij diens vrouw Elisabeth Gerit Coppens. Hij doet afstand van alle roerende en onroerende bezit, van welke aard dan ook die Heijmerick als echtgenoot heeft geerfd of hem in huwelijkse voorwaarden zijn vermaakt door wijlen Henrick van Best en diens dochter Katalijn en nog zal erven van genoemde Elisabeth zijnde de moeder van zijn vrouw, waarvoor ze nog wel het vruchtgebruik houdt, maar met uitzondering van het bezit onder Zeelst, waarin hij zijn erchten blijft behouden. Verder is afspraak dat zolang Elisabeth van Best in leven blijft dat Heijmerick zolang geen inkomsten zal hebben uit het bezit onder Zeelst. Datum 24 februari 1529.

R.A. Oirschot, inv. nr. 131a, periode 1 Jan. 1530 t/m 31 december 1530
Gerit en Henrick, gebroeders, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara, Heijmerick Jan Scepens als man van Heijlwich, Jan Pauwels Vlemmincks als man van Iken, en verder Elisabeth weduwe van Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers met Dirck Dielis Cremers en Gerit Henricks van Best als haar voogd en van haar kinderen, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen Henrick van Best en diens vrouw Elisabeth hun vader en moeder en ook het bezit dat ze hebben geerfd van wijlen Ijken dochter van Henrick van Best weduwe van Dirck Lucassen, zijnde deze Iken hun tante.

R.A. Oirschot, inv. nr. 131a, periode 1 Jan. 1531 t/m 31 december 1531
Gerit Henricks van Best (Hanscoemakers, JT), voor hemzelf handelend en als voogd over de wettige kinderen van wijlen Gijsbrecht Henrik Hoppenbrouwers verwekt bij Lisbeth Henrick van Best, verder Henrick Henricks van Best, Heijmerick Jan Schepens als man van Heijlwich dochter van genoemde Henrik van Best, verder Gijsbrecht Peters als man van Barbara dochter van Henrik van Best en nog Jan Pauwels Vlemmincks als man van Ijken ook dochter van Henrik van Best verkopen hierbij aan Dirck Hoppenbrouwers als fabriekmeester van de kerk te Oirschot die de helft van een jaarlijkse rente van 40 schillingen met een lopende termijn, welke ze als verkopers hadden geerfd van Ijken dcohter van wijlen Henrick van Best, weduwe van Dirck Lucassen (van den Schoet, JT) en welke rente Faes Bierkens vandaag de dag betaalt. De rente was eerder door Henrick Henrick Hanscoemakers van Best beloofd steeds vervallend op St. Maartensdag op onderpand van een stuk land genoemd de Colenhof, welke bezit Henrik Blieck had verkocht (er staat gepacht tegen , JT) aan Henrick Henrick Hanscoemakers voor die rente van 40 schillingen, b.p. Henrick Vos van Straten, de kinderen van Jan Peter Smeets. De rente van 20 schillingen is altijd aflosbaar op St. Maartensdag tegen betaling van 6 gulden. Datum 21 maart 1531, getuigen Meijen, After en Schoet.

In marge :
De originele brief over de 40 schillingen is in handen van Gerit Henricks van Best.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Heijlwich Henrick van Best?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Heijlwich Henrick van Best


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Bewerking van het oud rechterlijk archief Oirschot door Jan Toirkens

Over de familienaam Van Best

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Best.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Best.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Best (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees van den Aker, "Stamboom Van den Aker, Van Eindhoven, Schepens en Verhoeven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_den_aker/I617.php : benaderd 2 mei 2024), "Heijlwich Henrick van Best (????-± 1563)".