Stamboom Klavers » Geert Geerts Grootjans (1737-1796)

Persoonlijke gegevens Geert Geerts Grootjans 


Gezin van Geert Geerts Grootjans

Hij is getrouwd met Geesien Hindriks Alting.

Zij zijn getrouwd op 22 december 1771 te Emmen, Drenthe.Bron 3


Kind(eren):

  1. Geert Geerts Grootjans  1772-1829 
  2. Roelf Geerts  1778-????


Notities over Geert Geerts Grootjans

Beroep: landbouwer te Weerdinge, Emmen.

De auteur van onderstaande tekst is Gerhard Bernardus Grootjans (geboren 25-2-1929 te Groningen).
De naam Grootjans is nog betrekkelijk jong. Eerst in 1826 komt hij voor. Keizer Napoleon vaardigde 2 decreten uit (op 18 augustus 1811 en 17 mei 1813) waarbij bepaald werd, dat een ieder die nog geen geslachtsnaam voerde, zich alsnog één diende te kiezen en deze te doen inschrijven in een register dat door de toenmalige ambtenaren van de burgerlijke stand (les Officiers de l’Etat civil) speciaal voor dit doel moest worden aangelegd.
In aansluiting op deze keizerlijke decreten verscheen in 1825 een Koninklijk Besluit (8 november 1825 Stbl. 74) waarin opnieuw de verplichting tot het kiezen van een vaste geslachtsnaam werd opgelegd aan hen die tot dan toe geen vaste geslachtsnaam hadden gevoerd. Het was namelijk in sommige delen van ons land gewoonte veranderlijke bijnamen te dragen.
Velen hadden al een achternaam (vaak een oude huisnaam) doch de voorouders van de Grootjansen niet. De zoon werd altijd aangeduid door er bij te vermelden van wie hij eigenlijk een zoon was. Een voornaam die eertijds veel in het geslacht voorkwam, was Geert. De oudste zoon evenwel werd ook steeds weer Geert genoemd, zodat we kunnen zeggen dat deze Geert Geerts heette (= Geert Geertszoon). Nu hebben onze Geert Geerts (geboren 1772) en zijn broer Hindrik Geerts (geboren 1774) in 1826 de naam Grootjans aangenomen. En met hen, hun kinderen en kleinkinderen. Dit blijkt uit het register van 1826 dat zich bevindt op de gemeentesecretarie te Emmen (acte of bladzijde 6 en 23).
Mogelijk waren er nog meer broers met de naam Geerts die deze naam gehouden hebben, zodat dit hun werkelijke achternaam werd. In Drenthe (en zelfs in deze stamboom) komt deze naam nog veel voor en het is dus mogelijk dat de dragers familie van de Grootjansen zijn. Wat Geert en Hindrik Geerts er toe bewogen heeft zich Grootjans te noemen, is niet na te gaan.
De familie behoorde oorspronkelijk tot de (17 ??) eigenerfde boeren. Naast mondelinge overlevering blijkt dit ook uit het feit dat Geert Geerts (geboren 1737) in 1771 huwde met Geesien Altinge en later zijn kleinzoon Geert Geerts (geboren 1795) in 1819 met Grietien Hoving. De namen der echtgenoten dragen namelijk de sporen van eigenerfden, daar ze eindigen op ing(e). In oude eigenerfde namen komt dit zo goed als altijd voor. De eigenerfde boeren beriepen in oude tijden de predikant van hun kerkdorp (=Kerspel). Ridderschap en eigenerfden vormden eertijds het bestuur van het oude landschap Drente.
Oorspronkelijk was een eigenerfde iemand met een eigen “erve”, een vol “boer”. Hij was dat dan alles: in zijn aandeel in de gemeenschappelijke gronden, in het landbouwleven, in het rechtswezen en ook in de kerk. “Een vol boer in de marke is een vol boer in de karcke”. Zijn positie in het plaatselijk leven was stevig en onaantastbaar gevestigd. Later gaat men landbezit als grondslag nemen. In de staatsregeling van 1603 worden voor de Landdag als eigenerfden gehouden zij, “die een geheel ofte vol erf in de Landtschap in eygendom hebben ende in deselve Landtschap wonen”. Een vol erf was een stuk land waarop 32 mud (= 1 last) rogge kon worden uitgezaaid. Er waren kort na 1600 in totaal 1.110 Drentse boerenerven die aan deze eisen voldeden. Later kon men ook eigenerfde worden als men aan vast goed heeft van een bedrag van 1.000 daalder. De eis zwakte echter voortdurend af en tenslotte sprak men van “meer gegoede ingezetenen”. Naast de eigenerfden had men de meiers en de keuters (= keuterboeren). Hiertoe behoorden de Grootjansen dus niet.
Bij onderzoek in het Rijksarchief te Assen en bij de Burgerlijke Stand te Emmen, blijkt dat de stamboom tot 1737 na te gaan is. Vóór die tijd worden de gegevens te onduidelijk. Geert Geerts moesten we zoeken in de buurt van Weerdinge (gemeente Emmen) waar hij landbouwer was. Er woonden in die buurtschap in die tijd circa 80 mensen en er stonden circa 15 huizen. Er was veel bos. Het zogenaamde Weerdingerhout, wat een overblijfsel was van de grote wouden die vroeger Drente bedekten. Elk jaar werden er houtverkopingen gehouden, waarbij de kopers zelfs vanuit Duitsland naar Weerdinge kwamen.
In gedachten zien we Geert en de zijnen de naobarplichten vervullen bij geboorte, huwelijk, overlijden en bij andere min of meer belangrijke gebeurtenissen in het leven van de mens. Natuurlijk hebben ze ook deelgenomen aan de grote maaltijd bij een bruiloft en na een begrafenis. Wellicht hebben ze zelf ook Kinderbieren (kraambier) gegeven ter gelegenheid van de doop van een van hun kinderen. Zoals bekend, waren de Drenten van vroeger verzot op bier, hetgeen misschien een overblijfsel is van de gewoonte der oude Germanen waarover Tacitus al in zijn “Germanica” sprak. Ongetwijfeld waren de Paasgebruiken – die nu nog kunstmatig in ere gehouden worden – rond 1750 nog spontane uitingen in de omgeving van Weerdinge. Onze voorouders zullen dikwijls met dorpsgenoten om het Paasvuur gestaan hebben, noten hebben geschoten en eieren hebben gezocht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geert Geerts Grootjans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geert Geerts Grootjans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geert Geerts Grootjans


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. - Drenlias - DTB 132 pagina 4 (Geert zoon van Geert Geers)
  2. - Drenlias - DTB 46 pagina 224 (wonende te Weerdingen)
  3. - Drenlias - DTB 45 pagina 114 (beiden woonachtig te Weerdinge)

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 juli 1796 lag rond de 17,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
    • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
    • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
    • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
    • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
    • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
    • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.

Over de familienaam Grootjans


De publicatie Stamboom Klavers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Joop Klavers, "Stamboom Klavers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_klavers/I3618.php : benaderd 12 mei 2024), "Geert Geerts Grootjans (1737-1796)".