Stamboom Jacobs » Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung (985-1044)

Persoonlijke gegevens Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung 

  • Zij is geboren in het jaar 985.
  • Zij is overleden in het jaar 1044, zij was toen 59 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2021.

Gezin van Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung

Zij is getrouwd met Dirk III "Hierosolymita" van Holland.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1025, zij was toen 40 jaar oud.

Dirk III 'Hierosolymita' van Holland (Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039)) Dietrich III De /Gent/

Gebeurtenissen
circa 980 :Geboorte - Gent, 9000, Oost-Vlaanderen, Belgium
--- :Property - Frise
--- :Beroep - Comte
circa 1025 :Huwelijk (met Othelindis (Ulfhilde) vd Nordmark Sachsen-Billung)
27 mei 1039 :Overlijden - Egmond
--- :Begrafenis - Egmond, Noord-Holland, Netherlands

Aantekeningen
Naam Voorvoegsel: Count West Friesland
Profession : Comte de Frise Occidentale de 993 à 1039.
Décès : ou 22 Mai 1039

Count of West Friesland & Holland

Graaf onder keizer Hendrik II.
Het graafschap was toen armzalig. De bisschop van Utrecht (Adalbold) had de macht over het gebied van de Oude Rijn en de ronde burcht van Leiden.
Het klooster te Egmond (Kennemerland) was tweederangs. Abdijen had Dirk helemaal niet.
Pas na een persoonlijke krijgstocht (1005) van de Keizer kwam er een einde aan de problemen die Dirk had met de Friezen.
Kreeg van Utrecht de graafschappen West-Vlieland en Rijnland te leen.
Bouwde aan de oever van de Merwede een burcht te Vlaardingen, waar hij illegaal tol hief. Dat was niet het recht van een graaf maar van de koning. Een straftocht hiertegen onder leiding van de hertog van Neder-Lotharingen werd door Dirk gewonnen (1018)
Dirk was verder afkerig van de bisschop van Utrecht (adalbold) en het Duitse Rijk.
Zijn zoon (Dirk IV) noemde zich markgraaf van Vlaardingen.

Algemeen:
Utrecht was eens de hoofdstad van een machtig Fries rijk dat zich uitstrekte van de Lauwers tot aan de monding van de Zwin. Daarna werd het in de vroeg Karolingische tijd een vooruitgeschoven post van de Frankische macht en beschaving. De stad werd door de Noormannen volledig verwoest. Haar wederopbouw onder bisschop Balderik (918-976) valt samen met de eerste levenstekenen van het latere graafschap Holland.
=======================================
Graaf in het Westfriese gebied van Maas tot Vlie, bijgenaamd Hierosolymita, vanaf 18-09-993 tot 1039; hij regeerde eerst nog onder voogdij van zijn moeder.
Hij verloor Gent en Waas, doch verwierf vermoedelijk Rijnland en Westvlieland, stichtte de burcht te Vlaardingen en vesloeg aldaar in 1018 een rijksleger aangevoerd door de hertog van Neder-Lotharingen, waarmee hij zijn positie vestigde.
Voor 1019 huwde hij met Othilde van de Noordmark, uit welk huwelijk vier kinderen bekend zijn, twee zonen en twee dochters. Van zijn zonen volgde Dirk hem als Dirk IV op. Zoon Floris, op wie na het overlijden van Dirk IV de grafelijke titel overging, werd bekend als Floris I. Van de dochters uit het huwelijk van Dirk III huwde Betrade later Dirk van Katlenburg en Swanhilde een zekere Emmo. Dirk III was nog te jong om te regeren toen zijn vader sneuvelde. Daarom nam zijn moeder het bestuur over het graafschap voor hem waar. Gedurende zijn minderjarigheid werd Holland bedreigd door aanvallen van de Friezen. Zijn moeder Liutgarde riep de hulp in van haar zwager, de Duitse keizer Hendrik II. Deze begaf zich met een leger vanuit Utrecht per schip naar het Friese gebied en bracht deze aanvallen in 1005 tot staan. Toen Dirk III meerderjarig werd en het bestuur zelf in handen nam, was het in het noorden van zijn graafschap kennelijk toch niet veilig genoeg, want hij trok zich terug in het gebied rond Vlaardingen. Daar, in de latere Riederwaard, toen het Merwedewoud genoemd, een bosrijk en moerassig gebied in het mondingsgebied van de Maas en Waal, liet Dirk III grond in cultuur nemen door Friese kolonisten. Dit terwijl het gebied eigenlijk toebehoorde aan de bisschoppen van Utrecht, Trier en Keulen. Kooplieden uit Tiel, die handel dreven met Engeland, klaagden bovendien hun nood omdat de schippers die weigerden tol aan Dirk te betalen, door deze geplunderd werden. Bisschop Adelbold van Utrecht riep hierop de hulp in van de Duitse keizer en Dirk II kreeg in 1018 de opdracht om zijn versterking bij Vlaardingen te ruimen. Graaf Dirk III trok zich echter op zijn burcht terug. Deze burcht bevond zich op de plaats waar zich nu de kern van het huidige dorp Maasland bevindt (even ten noorden van Maassluis). De Duitse keizer Hendrik II was hierop gedwongen een leger te zenden. Dit leger, op een vloot met eenheden uit Utrecht, Keulen en Luik, kwam onder aanvoering te staan van hertog Godfried van Lotharingen. Het leger ontscheepte zich ergens halverwege de burcht van Dirk III en Vlaardingen waarna het te land optrok richting burcht. Daar liep het vast door de vele dijken en sloten waardoor Godfried gedwongen was een andere route te kiezen. Onderweg terug naar de schepen liep het leger in een hinderlaag en werd het verpletterend verslagen. Dit alles wordt door de monnik Alpertus van Metz in het Latijn beschreven. Deze Alpertus is vermoedelijk geboren in het bisdom Utrecht. Nadat hij monnik was te Metz werd keerde hij waarschijnlijk als kanunnik naar Utrecht terug.
Terwijl hij de bevolking ter plekke had beschreven als Friezen die zich verbonden hadden met rovers, vermeldt hij over de verlopen strijd: 'Toen het leger van de hertog een terugwaartse beweging moest maken, schreeuwde een schurkachtig familielid der rovers, dat een ieder op zijn leven bedacht moest zijn, dat de voorste gelederen verslagen waren en de hertog gevlucht was.' Hij vervolgt verder dat er hierdoor in het leger van de hertog grote paniek uitbrak en men in volle wapenuitrusting de rivier in sprong om de schepen te bereiken. Anderen raakten vast in de moerasbodem. Op dat moment zouden de Friezen toegeschoten zijn en de restanten van het machtige leger in de pan gehakt hebben. Hertog Godfried werd daarbij door de mannen van Dirk III gevangen genomen. Onder de belofte bij de Keizer een goed woord voor hem toe doen werd de Hertog later vrijgelaten. Dirk III heeft waarschijnlijk een bedevaart naar Palestina gemaakt waardoor hij de bijnaam Hierosolymita kreeg. Het gelukte Dirk III tijdens zijn regeringsperiode de macht naar het oosten uit te breiden. Deze uitbreiding ging ten koste van de invloed van de Utrechtse bisschop in dat gebied. Hij nam daarbij onder meer het gebied ten zuidoosten van Alphen, tussen Zwammerdam en Bodegraven, in. Zijn oom, de Duitse keizer Hendrik II, overleed in 1024 kinderloos en Dirk III steunde Koenraad II in diens strijd om de opvolging. Na het overlijden van Dirk III, op 27 mei 1039, vertrok zijn vrouw Othilde terug naar Saksen waar zij op 31 maart 1044 overleed.===========
Beschryvinge der stad Dordrecht vervatende haar begin, opkomst ..., Volume 2
By Matthys Balen p. 1251
https://books.google.be/books?id=68koFszz5lAC&pg=PA1251

Bronnen
Persoon:
- bright.ged - Brower, Maitland Dirk - Jun 2003
- http://vandermerwede.net/
http://vandermerwede.net/ - http://vandermerwede.net/ - n/a - n/a - n/a - http://vandermerwede.net/
Hollandse_gravenhuizen @NS16871 a @NS16871@

Notities
Aantekeningen
Het regentschap van Lutgardis
Toen zijn vader Arnulf in 993 sneuvelde, was Dirk III nog te jong om het bestuur op zich te nemen, waarop zijn moeder Lutgardis van Luxemburg deze taken waarnam. In 1005 was Dirk oud genoeg om zelfstandig het graafschap te besturen, maar maakte nog steeds dankbaar gebruik van de goede connecties van zijn moeder: zij riep de hulp in van haar zwager, de Duitse koning Hendrik II, om een Friese opstand te onderdrukken. De koning vertrok vanuit Utrecht per schip met een leger naar Friesland en bracht de aanvallen tot staan.

Conflict met de keizer

Dirk was actief in de ontginning van moerassen door gronden te verpachten aan Friezen die het in cultuur brachten, maar die wilde gronden werden door de bisschoppen van Utrecht als hun gebied beschouwd. Rond 1015 koloniseerde Dirk zo de Riederwaard. Bovendien bouwde hij een burcht in Vlaardingen, waarschijnlijk op de plek waar zich nu de Grote Kerk bevindt, waar het riviertje de Flarding (tegenwoordig de Vlaardingse haven) uitmondde in de Merwede (tegenwoordig de Nieuwe Waterweg). Vanuit die burcht dwong hij de kooplieden die langs kwamen varen, onderweg van Tiel naar Engeland en vice versa, om tol te betalen. Deze kooplieden én ook bisschop Adelbold van Utrecht riepen daarom de hulp in van de Duitse keizer. De keizer gaf in 1018 zijn neef Dirk de opdracht om zijn vesting te ontruimen. In plaats van zijn leenheer te gehoorzamen, verschanste Dirk zich op zijn burcht en de keizer kon nu niet anders dan een leger op hem af sturen. Dit leger, onder leiding van hertog Godfried de Kinderloze, bestond uit een vloot met troepen uit Utrecht, Keulen en Luik.

De veldslag in het moeras

Op 29 juli 1018 kwam het tot de Slag bij Vlaardingen. Het laatste stuk naar de burcht moest via land worden afgelegd, wat lastig ging omdat het gebied vol met sloten en dijken lag. Het duurde niet lang voor het leger van Godfried vastliep en noodgedwongen moest terugkeren naar hun schepen om een andere route te zoeken. Op de terugweg liep het leger echter in hinderlaag van de troepen van Dirk. Godfried maakte met zijn leger een tactische terugtrekkende beweging, waarop iemand uit het Friese kamp riep dat de voorste gelederen verslagen waren en de hertog op de vlucht sloeg. Hierop raakten de troepen van Godfried zo in paniek dat velen in volle wapenuitrusting de rivier in sprongen, in een poging de schepen te bereiken. Andere kwamen vast te zitten in het moeras. Dirk maakte direct gebruik van de paniek en het machtige leger van de hertog werd volledig in de pan gehakt. Godfried werd hierbij gevangengenomen.

Hierosolymita

In de 12e-eeuwse Annalen van Egmond staat Dirk III vermeld met de bijnaam Hierosolymita, de Jeruzalemganger. Dat duidt erop dat hij een pelgrimstocht naar het Heilige Land heeft gemaakt. Volgens de 14e-eeuwse geschiedschrijver Johannes de Beke heeft Dirk zijn tocht rond het jaar 1030 ondernomen.

Het bewind van Dirk III

Tijdens zijn graafschap wist Dirk zijn gebied uit te breiden richting het oosten. Deze uitbreiding ging ten koste van het bisdom Utrecht. De uitbreiding bestond onder meer uit het gebied ten zuidoosten van Alphen, tussen Zwammerdam en Bodegraven. In 1017/1018 zou Dirk ook nog een oorlog tegen de Friezen hebben gevoerd. Nadat de keizer in 1024 kinderloos overleed, steunde Dirk Koenraad II in diens strijd om de opvolging. Na het overlijden van Dirk III, ging zijn vrouw terug naar Saksen, waar zij op 31 maart 1044 overleed. Dirk III is begraven in de Abdij van Egmond. Othilde werd begraven in Quedlinburg.

Aantekeningen
Huwelijken OTHILDE VON NORDMARK
Uit het huwelijk van Dirk met Othelhilde werden vier kinderen geboren :

.- Dirk IV
.- Floris I
.- Bertrada, die trouwde met Diederik II van Katlenburg
.- Swanhilde, die trouwde met Emmo van Loon

Bronnen
Persoon: Isabelle Gastaldi , Michel Van Hoegaarden
Huwelijk, gezin: Michel Van Hoegaerden , Isabelle Gastaldi

Kind(eren):

  1. Floris I van Holland  1025-1061 
  2. Dirk IV van Holland  1028-1049

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung

Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung
985-1044

1025

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Nordmark Sachsen Billung


De publicatie Stamboom Jacobs is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_jacobs/I4416.php : benaderd 7 mei 2025), "Othelindis (Ulfhilde) Nordmark Sachsen Billung (985-1044)".