Stamboom Jacobs » Gillis "Gijs" in de Braek (1793-1868)

Persoonlijke gegevens Gillis "Gijs" in de Braek 


Gezin van Gillis "Gijs" in de Braek

Hij is getrouwd met Maria Margaretha Geelen.

Zij zijn getrouwd op 13 februari 1817 te Margraten, hij was toen 23 jaar oud.

13 februari 1817 :
Huwelijk (met Maria Margaretha Geelen) - Margraten, Limburg, Nederland
get. Joannes Jacobs (landmeter), Simon Theunissen (kuster), Franciscus Bernardus I’sfordt (zonder beroep) en Henricus Vliegen (schrijnewerker)
Bronnen: Akte 3: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939N-MP1P-5?i=112&cc=2026214
Relaties en kinderen
Gehuwd 13 februari 1817, Margraten, Limburg, Nederland, met Maria Margaretha Geelen 1794-1864 en hun kinderen
Bronnen: 1e links: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9C4-ZJ6?i=111&cc=2037001

Kind(eren):

  1. Egidius in de Braek  1828-1909 
  2. Barbara in de Braek  1834-1840


Notities over Gillis "Gijs" in de Braek

Notities
Aantekeningen
Brand op ’t Rooth Op 23 maart 1858 om drie uur in de middag werd dit gehucht opgeschrikt door een allesverwoestende brand. In het archief van de gemeente Margraten zijn helaas geen bijzondere stukken meer omtrent deze brand aanwezig. Volgens een aantekening bij de inventaris zijn deze vernietigd. Met de gegevens in het provinciaal archief kan niettemin een reconstructie van de ramp gemaakt worden. Een fragment van de oudste kadasterkaart van ’t Rooth uit 1841 dient daarbij als kapstok. Bij de woningen zijn de namen van de eigenaars geplaatst.

De brand ontstond door “een ongeluk”. Waarschijnlijk was hoefsmid Giles in de Braek aan het werk in de smidse. Met de blaasbalg wakkerde hij het vuur in de smidshaard aan met fatale gevolgen. Een neerdwarrelende vonk zette in een mum van tijd minstens zes woningen in lichterlaaie. Giles kreeg niet de tijd nog iets uit zijn woning te redden. Dat gold ook voor zijn broer Thomas en zijn dochter die naast het Heerengoed woonden. Ook hij was te laat om geld, vee en andere goederen in veiligheid te brengen. Het derde slachtoffer was Simon van Wersch, die eveneens al zijn bezittingen kwijt raakte. De drie woningen waren niet tegen brand verzekerd. Ook de broers Gilles, Leonard en Joannes Dubois zagen hun boerderij in rook opgaan. Zij slaagden er nog in een deel van het vee het brandende gebouw uit te jagen. Hun woning was wel tegen brand verzekerd. Over de overige woningen zwijgen de archieven. Toch weten wij, dat de vijfde woning die ten prooi viel aan de vlammen eigendom was van de erfgenamen van koopman Jan Becker uit Maastricht. Het was de boerderij tegenover het Heerengoed, dat overigens ook in hun bezit was. Zij herbouwden op de resten van de afgebrande woning een nieuwe boerderij (nu boerderij Nijskens, ’t Rooth 24). Het jaartal in deze woning herinnert nog aan de brand. Op de steen staat GFB 1858. Van de zesde verwoeste woning weten wij niets. De toegesnelde vrijwillige brandweer van Heer kon weinig meer uitrichten dan nablussen en voorkomen dat het vuur naar andere percelen oversloeg. Uren na de brand riep de gouverneur nog de hulp in van het garnizoen in Maastricht. Het was al donker toen twee brandspuiten en een detachement van de artillerie op ’t Rooth arriveerden. Nasleep De gedupeerde eigenaars van de niet verzekerde woningen vroegen bij herhaling aan de Provincie toestemming voor het houden van een collecte in de regio om hen financieel tegemoet te komen in de kosten van de opbouw van hun nieuwe woningen. Het verzoek werd afgewezen op grond van het feit dat toestemming voor het inzamelen van gelden “alleen in zeer bijzondere omstandigheden en alzo uiterst zeldzaam wordt verleend.” Bij de commandant van het garnizoen drong de Provincie wel aan alle bij de “bestrijding” van de brand gemaakte kosten in rekening te brengen. Dat geschiedde, uiteraard voor rekening van de gemeente Margraten. De vrijwillige brandweer van Heer moest genoegen nemen met een dankbrief voor verleende hulp. Bronnen: Gemeente Archief Margraten: Archief gemeente Cadier en Keer, inv. nrs. 82-121, 344-345 en 789-791. RAL: Archief schepenbank Cadier, inv. nr. 9759. RAL: Provinciaal Archief, inv. nrs. 2415, 2416, 2417, 2440, 4223 4229, 4232 en 2244. H.W.A. Lemmerling: Oet vreuger jaore, deel 6 en 9

Naamsverklaring zie website https://www.plaatsengids.nl/t-rooth
De naam is ontleend aan het in Zuid-Limburg veel voorkomende rode, dat verband houdt met kappen, rooien van bossen voor bewoning en landbouw.
Ligging
Buurtschap 't Rooth ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Op de Kuiper, Rootherweg (of: Vernieuwde Rootherweg), Keerderstraat en Keunestraat, NW van het dorp Margraten, op het Plateau van Margraten (140-150 meter boven NAP). De buurtschap ligt verder NO van het dorp Cadier en Keer, O van het 'dorp in de stad' Heer en de stad Maastricht, ZO van het dorp Bemelen, Z van het dorp Berg, ZW van het dorp Vilt, WZW van het dorp Sibbe en WNW van het dorp Scheulder.
Terug naar boven
Statistische gegevens
In 1840 omvat buurtschap 't Rooth 24 huizen met 147 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog ca. 15 huizen en een enkel bedrijfsgebouw, met ca. 40 inwoners (de helft van de buurtschap is weggegraven ten behoeve van de mergelwinning voor de cementindustrie. Zie verder hierna).
Terug naar boven
Geschiedenis
Relatie tussen 't Rooth en Margraten
De buurtschap hoort al eeuwen bestuurlijk bij Margraten, maar de plaatsen hebben nooit veel affiniteit met elkaar gehad. Een sociologisch onderzoek over Margraten uit 1956 is vernietigend over de verstandhouding tussen de Margratenaren en de inwoners van de buurtschap: "’t Rooth is eigenlijk een dorpje op zich zelf, dat nooit op Margraten georiënteerd is geweest. Vroeger behoorde de buurtschap tot de parochie Margraten. De inwoners van de buurtschap bezochten echter hier nooit de kerk, maar gingen naar Cadier en Keer (waar het ook veel dichterbij ligt, red.).
Tenslotte werd de buurtschap (op 15-11-1946, red.) parochieel van Margraten afgescheiden. Dit had tot gevolg, dat de kinderen niet meer de school te Margraten bezochten, zodat ook deze laatste band verbroken werd. Over de verhouding Margraten - ’t Rooth valt nog het volgende op te merken. Behalve de afwezigheid van banden is er ook nog sprake van een zekere tegenstelling. Een Margratenaar bijvoorbeeld zal niet gauw met een inwoner van de buurtschap contact zoeken; eerder zal hij zulks doen met inwoners van andere dorpen. De Margratenaar beschouwt de mensen uit ’t Rooth als vreemdelingen.”

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gillis "Gijs" in de Braek?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gillis "Gijs" in de Braek

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gillis in de Braek


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Gillis "Gijs" in de Braek



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 april 1793 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder winderig. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1793: Bron: Wikipedia
      • 21 januari » Pruisen en Rusland verdelen Polen.
      • 1 februari » Frankrijk start een oorlog met het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
      • 4 maart » George Washington wordt beëdigd voor een tweede termijn als 1e president van de Verenigde Staten.
      • 1 augustus » De eerste lengte van de meter wordt in Frankrijk wettelijk vastgelegd.
      • 10 augustus » Het Louvre in Parijs wordt als museum in gebruik genomen.
      • 9 december » In New York komt American Minerva uit, het eerste dagblad. Het is opgericht door Noah Webster.
    • De temperatuur op 13 februari 1817 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1817: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » James Monroe wordt beëdigd als 5e president van de Verenigde Staten.
      • 24 april » Huwelijk van kroonprins Jozef van Saksen-Altenburg en prinses Amelie van Württemberg in Kirchheim unter Teck.
      • 31 mei » De opera La gazza ladra van Gioacchino Rossini gaat in première in het Teatro alla Scala in Milaan.
      • 9 oktober » In België wordt de Universiteit Gent plechtig geopend.
      • 18 oktober » Ontdekking van het graf van Seti I door Giovanni Battista Belzoni.
      • 10 december » Mississippi wordt de 20 staat van de Verenigde Staten.
    • De temperatuur op 3 januari 1868 lag rond de -4.7 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 14 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 86%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1868: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 20 februari » Huwelijk van prins Lodewijk van Beieren en aartshertogin Maria Theresia Henriëtte van Oostenrijk-Este in Wenen.
      • 7 augustus » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Denemarken.
      • 18 augustus » De Britse astronoom Norman Lockyer ontdekt helium op de zon.
      • 23 september » Puerto Rico verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
      • 28 september » Koningin Isabella II van Spanje vlucht naar Frankrijk.
      • 1 oktober » Het eerste nummer van het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam In de Braek


    De publicatie Stamboom Jacobs is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_jacobs/I3948.php : benaderd 6 mei 2025), "Gillis "Gijs" in de Braek (1793-1868)".