Stamboom Zuidgeest en Kroon » Pieter Willemsz (Cranendonck) (± 1500-> 1557)

Persoonlijke gegevens Pieter Willemsz (Cranendonck) 

  • Hij is geboren rond 1500 in IJsselmonde.
  • Vermelding: Hoogheemraad, schout, boer.Bron 1
    Pieter was boer aan de Hordijk te IJsselmonde, vermeld te Oost IJsselmonde(1543-1557). Gebruikte vermoedelijk 2,5 morgen eigen land in Oost arendrecht(1542), gebruikte land in Oost en West IJsselmonde(rond 1555). Uit de kohieren van de 10e penning van IJsselmonde blijkt dat Pieter Willemsz rond 1555 te IJsselmonde land gebruikte in het Oostambacht en in de polder 68 morgen onder West-IJsselmonde. In de kohieren van Oost- en West-IJsselmonde van respectievelijk 1557 en 1558 waren deze landerijen in gebruik zijn bij zijn weduwe (helaas zonder haar naam te noemen.) Het huis dat zij bewoonde was (vanuit het westeinde komend) het derde huis van het dorp en behoorde met een aanslag van 3 pond tot de tien hoogst getaxeerde. Referenties: Kronieken 1999, bldz. 54
  • Vermelding vanaf 1542.Bron 2
    Een mogelijke aanwijzing voor de herkomst van Pieter Willemsz. is to vinden in het kohier van de l0e penning van (Oost-) Barendrecht uit 1542: Pieter Willem Gerritsz. gebruikte toen 2 1/2 morgen eigen land 34. Het lijkt waarschijnlijk, dat deze in Barendrecht genoemde Pieter Willem Gerritsz. en de stamvader van het geslacht Cranendonck in IJsselmonde een en dezelfde zijn: in 1543 verkocht Pieter Willemsz. land in Oost-IJsselmonde, waarbij een zekere Willem Gerritsz. borg voor hem was. Overigens moet hij niet worden verward met Pieter Willemsz. (Winter), geboren ca. 1514, die in 1539 genoemd wordt als heemraad van de polder Charlois en in 1543 als gebruiker van land in de polder Dirk Smeetsland onder Charlois. Uit de kohieren van de l0e penning van IJsselmonde blijkt, dat Pieter Willemsz. rond 1555 to IJsselmonde land gebruikte in het Oostambacht en in de polder 68 Morgen onder West-IJsselmonde. In de kohieren van Oost- en West-IJsselmonde van respectievelijk 1557 en 1558 waarn deze landerijen in gebruik bij zijn weduwe, helaas zonder dat hierbij haar naam werd genoemd. Het huis dat zij bewoonde onder Oost-IJsselmonde was (vanuit het westeinde komend) het derde huis van het dorp en behoorde met een aanslag van 3 pond tot de tien hoogst getaxeerde. Uit het kohier van 1562 blijkt, dat de weduwe van Pieter Willemsz. bruikster was van drie van de vier percelen land onder IJsselmonde waarin Pieter Willemsz. in 1555 vermeld werd, terwijl het vierde stuk (4 morgen, eigendom van Mr. Huijg van Eijnden to Delft) gebruikt werd door zoon Pieter Pietersz. (Cranendonck). In 1555 gebruikten de twee oudste zoons Gerrit en Pieter Pietersz. land en een huis met boomgaard onder West-IJsselmonde, maar werden zij nog niet vermeld als eigenaars of gebruikers onder Oost-IJsselmonde. Vermoedelijk heeft na het overlijden van Pieter Willemsz. een boedelscheiding plaatsgevonden, waarbij de weduwe het beheer kreeg over de erfenis van de jongste kinderen, terwijl de twee oudste zoons Gerrit en Pieter hun erfdeel reeds ontvingen. De weduwe hertrouwde na 1562 met een zekere Bouwen Adriaensz, die vanaf 1573 vermeld werd als gebruiker van de bovengenoemde percelen land in het Oudeland van IJsselmonde.
    Bron: De geslachten Cranendonck in Holland ca. 1400 - 1700 blz 178 door;Ir. C. Sigmond en K.J. Slijkerman Rotterdam 1992 ISBN90-73240-10-7.

    Overleden na 2 juni 1557 in Oost-IJsselmonde. Beroep: boer. Ook Pieter Willem Gerritsz genoemd.
    Hij trouwde wsl. 2 maal, maar de namen van de echtges zijn onbekend. De moeder van zijn zoon
    Huijg werd geboren in 1498 in IJsselmonde en hertrouwde met Bouwen Adriaensz. Pieter was boer aan
    de Hordijk te IJsselmonde, vermeld te Oost IJsselmonde (1543-1557). Gebruikte vermoedelijk 2,5
    morgen eigen land in Oost Barendrecht (1542), gebruikte land in Oost en West IJsselmonde (rond
    1555). Schout W-Barendrecht/ Carnisse. Wapen: 2 rode hoorns op goud +2 zalmen in vrijkwartier.
  • Hij is overleden na 2 juni 1557 in Oost IJsselmonde.
  • Een kind van Willem Gerritsz (Cranendonck)

Gezin van Pieter Willemsz (Cranendonck)


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Willemsz (Cranendonck)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Willemsz (Cranendonck)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Willemsz (Cranendonck)

Beatrijs
± 1436-± 1514

Pieter Willemsz (Cranendonck)
± 1500-> 1557



Onbekend


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://perso.wanadoo.fr/rijerkerk/start.htm resp. http://www.xs4all.nl/~csigmond/kranendonk01.html
    2. http://gw.geneanet.org/apusmjlmh?lang=nl&iz=2&p=pieter+willemsz&n=cranendonck

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam (Cranendonck)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    E.P.W. Zuidgeest, "Stamboom Zuidgeest en Kroon", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zuidgeest-en-kroon/I12210.php : benaderd 16 mei 2024), "Pieter Willemsz (Cranendonck) (± 1500-> 1557)".