Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema » Jetze Gerrits Tjalma (1893-1985)

Persoonlijke gegevens Jetze Gerrits Tjalma 


Gezin van Jetze Gerrits Tjalma


Notities over Jetze Gerrits Tjalma

 


Tjalma was een zoon van predikant Gerrit Tjalma (1866-1947) en Frederika Kuipers (1865-1903). Hij begon zijn ambtelijke carrière op de secretaris van de gemeente http://www.wikiwand.com/nl/Gorinchem">Gorinchem in 1917 en werd vervolgens in 1920 http://www.wikiwand.com/nl/Gemeentesecretaris">gemeentesecretaris van http://www.wikiwand.com/nl/Zuilichem">Zuilichem . Hij was burgemeester van http://www.wikiwand.com/nl/Genemuiden">Genemuiden (1922-1927), http://www.wikiwand.com/nl/Hoogeveen_(gemeente)">Hoogeveen (1927-1958) en waarnemend burgemeester van http://www.wikiwand.com/nl/Westerbork_(dorp)">Westerbork (1951-1952). Tijdens de http://www.wikiwand.com/nl/Tweede_Wereldoorlog">Tweede Wereldoorlog probeerde Burgemeester Tjalma het vertrouwen van de http://www.wikiwand.com/nl/Duitsers">Duitsers te winnen, door de http://www.wikiwand.com/nl/Openbare_orde">openbare orde te handhaven en de bevolking op te roepen tot terughoudendheid en kalmte.


Op 16 mei 1940, direct na de http://www.wikiwand.com/nl/Capitulatie">capitulatie , ondertekende burgemeester Tjalma brieven aan alle http://www.wikiwand.com/nl/Joden">Joodse inwoners van Hoogeveen om zich op 18 mei 1940 bij de http://www.wikiwand.com/nl/Bezetting_(militair)">bezetter te melden. Hij verleende de medewerking http://www.wikiwand.com/nl/Jetze_Tjalma#citenote1">[1] bij het aanhouden van joden en maakte alle administratie mogelijk voor het registreren van Hoogeveense Joden. Deze bijgedragen gegevens werden gebruikt voor het opsporen en http://www.wikiwand.com/nl/Deporteren">deporteren van joden. In 1941 was Tjalma enige tijd http://www.wikiwand.com/nl/Gijzeling_(Tweede_Wereldoorlog)">gijzelaar in http://www.wikiwand.com/nl/Kamp_Schoorl">Kamp Schoorl en http://www.wikiwand.com/nl/Buchenwald">Buchenwald . Tjalma werd met circa negentig andere vooraanstaande http://www.wikiwand.com/nl/Antirevolutionair">antirevolutionairengearresteerd, maar weer vrijgelaten. Terug in Hoogeveen maakte hij op verzoek van de bezetter een lijst met 200 mannen die moesten werken op het door de Duitsers bezette vliegveld in http://www.wikiwand.com/nl/Havelte">Havelte . Nadat er 190 niet kwamen opdagen was het vertrouwen van de Duitsers in Tjalma weg en werd hij aangehouden en
ontslagen. 
In 1944 na zijn ontslag, verbleef Tjalma in het Huis van Bewaring in Groningen, daarna in gijzeling in Sint Michielsgestel.


Bij zijn terugkeer in 1945 moest hij op last van het http://www.wikiwand.com/nl/Militair_Gezag_(1944-1946)">Militair Gezag zijn functie (tijdelijk) neerleggen. ;De http://www.wikiwand.com/nl/Zuivering_(Nederland)">Zuiveringscommissie kreeg tal van beschuldigingen tegen Tjalma binnen en was uitermate kritisch. Onder leiding van burgemeester Tjalma werden alle Joodse
personen in de gemeente bij voorbaat al bij de bezetter gemeld. 
Hij verleende ook alle medewerking bij de aanhoudingen. 
http://www.wikiwand.com/nl/Commissaris_van_de_Koningin">Commissaris van de Koningin http://www.wikiwand.com/nl/Baron_(titel)">Baron http://www.wikiwand.com/nl/De_Vos_van_Steenwijk">de Vos van Steenwijk zorgde er met zijn betoog in de commissie voor dat Tjalma in juli 1945 als burgemeester kon aanblijven. Hij pakte zijn ambt in Hoogeveen weer op.


In 1968 werd het park achter het raadhuis naar hem vernoemd. Ook de brandweerkazerne kreeg zijn naam.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jetze Gerrits Tjalma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jetze Gerrits Tjalma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jetze Gerrits Tjalma


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 5 juni 1893 lag rond de 19,6 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 60%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 17 januari » Een 'veiligheidscomité' o.l.v. Sanford Dole pleegt een staatsgreep en zet koningin Lili'uokalani af: het eerste geval van VS-Amerikaans imperialisme.
    • 1 februari » Première van de opera Manon Lescaut van Giacomo Puccini in Turijn.
    • 25 juli » Opening van het Kanaal van Korinthe.
    • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
    • 19 september » De vrouwen in Nieuw-Zeeland krijgen stemrecht.
    • 1 oktober » Oprichting van de Zwolsche Athletische Club.
  • De temperatuur op 18 oktober 1985 lag tussen 8,5 °C en 13,0 °C en was gemiddeld 11,3 °C. Er was -0,1 mm neerslag. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1985: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,5 miljoen inwoners.
    • 17 april » Omroepstaking in Nederland: geen radio- en tv-uitzendingen.
    • 1 mei » In Brussel blazen de Cellulles Communistes Combattantes (CCC) een auto op: twee brandweermannen komen om het leven.
    • 9 mei » Het Boliviaanse kabinet treedt af zodat president Hernán Siles zijn regering kan reorganiseren.
    • 25 mei » Paus Johannes Paulus II creëert 28 nieuwe kardinalen, onder wie de Nederlandse aartsbisschop van Utrecht Ad Simonis en de Belgische curieprelaat Jean Jérôme Hamer.
    • 20 november » België verliest van Nederland met 2-1, maar plaatst zich desondanks voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in Mexico dankzij een rake kopbal vijf minuten voor tijd van Georges Grün en de 1-0 thuiszege.
    • 14 december » Dorfbahn Serfaus geopend.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Tjalma

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Tjalma.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Tjalma.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Tjalma (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Abele Jan Zandstra, "Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zandstra-agema/I85163.php : benaderd 22 september 2024), "Jetze Gerrits Tjalma (1893-1985)".