Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema » Teake Djoerds Schuilinga (1878-1943)

Persoonlijke gegevens Teake Djoerds Schuilinga 


Gezin van Teake Djoerds Schuilinga

Hij is getrouwd met Engeltje Hendriks Bos.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Aaltje Schuilinga  1920-1994 


Notities over Teake Djoerds Schuilinga

 


n het hart van Surhuisterveen op het Torenplein is in de jaren vijftig namelijk in de toren een monument gemetseld die herinnert aan de drie gevallenen uit het dorp. Veruit de bekendste is wel Taeke Schuilenga. De directeur van de oude beschuitfabriek bekleedde een vooraanstaande positie in het dorp. Hij werkte bij de bank en zette zich in voor allerlei clubs in het dorp. De schok onder de Feansters was ook groot toen hij op een dag gefusilleerd werd. ,,Hij was in de handen gevallen van Pier Nobach uit Doezum, in Groningen.” Nobach was een NSB’er en verraadde een ieder die verzet bood tegen de bezetter. ,,Nobach was bij veel mensen in de wijde omtrek heel bekend. Mensen waren echt bang voor hem”, weet Dijkstra.


In verband met ondergronds werk werd Schuilenga reeds in 1941 gearresteerd. Teake werd wegens zijn aandeel in de algehele voedselvoorziening op borgtocht vrijgelaten. Op 4 november 1943 werd hij opnieuw aangehouden voor een verhoor bij de SD in Leeuwarden. De reis ging naar het SD-bolwerk in het Scholtenshuis in
Groningen. Later werd hij opnieuw in een auto gezet voor een reis met onbekende bestemming. In het Tiesingabosje bij Oosterwolde werd even stilgehouden voor een sanitaire stop.


Op het moment dat Schuilenga de auto had verlaten werd hij zonder vorm van proces of opgaaf van reden vermoedelijk gefusilleerd als vergeldingsmaatregel voor de liquidatie van de zoon van de destijds beruchte NSB’er en SD-medewerker Pier Nobach uit Doezum. (Op een ochtend schoten leden van het verzet de oudste zoon van Nobach dood toen hij in de stal bezig was de koeien te melken. Dijkstra weet zeker dat de verzetsleden het op senior hadden voorzien. Die melkte echter niet die ochtend, zo bleek). Nobach was woedend en nam wraak. Nobach stond in zijn omgeving bekend als ‘de duivel van het Westerkwartier’. Zijn stoffelijk overschot werd door de beulen in een sloot gedeponeerd, waar een voorbijganger het de volgende dag ontdekte.


Behalve Schuilenga lieten meer Feansters het leven voor wie het monument opgericht is. Frans Dalstra stierf op veertigjarige leeftijd in kamp Buchenwald. De grondwerker werd ook door Pier Nobach uit zijn woonplaats gehaald en op transport naar Duitsland gezet. Sytze Gjaltema werd terechtgesteld in Westerbork. Hij had onenigheid in het Westerkwartier met een landwerker. Nadat hij een tijdje gevangen had gezeten in het Groninger Scholtenhuis, werd hij na aankomst in Westerbork direct om het leven gebracht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Teake Djoerds Schuilinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Teake Djoerds Schuilinga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Teake Djoerds Schuilinga


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 oktober 1878 lag rond de 7,0 °C. Er was 0.5 mm neerslag. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 77%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 2 februari » Griekenland verklaart de oorlog aan Turkije.
    • 19 februari » Thomas Edison verkrijgt een octrooi op de fonograaf.
    • 20 februari » Kardinaal Gioacchino Pecci wordt gekozen tot Paus Leo XIII.
    • 3 maart » Bulgarije herneemt zijn onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.
    • 3 maart » Kroning van Paus Leo XIII in Rome.
    • 2 juli » Eerste Varsity (roeien).
  • De temperatuur op 4 november 1943 lag tussen 3,0 °C en 10,4 °C en was gemiddeld 7,4 °C. Er was 0.8 uur zonneschijn (8%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1943: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 13 april » De nazi's treffen massagraven aan van duizenden Poolse officieren, vermoord door de NKVD in 1940, bij Katyn.
    • 19 april » Albert Hofmann ontdekt het hallucinogene effect van lsd.
    • 20 juni » De Duitsers voeren bij een razzia in Amsterdam 5500 joden weg naar Westerbork.
    • 18 augustus » Nachtelijk bombardement op Peenemünde, uitgevoerd door de RAF onder de codenaam Operation Hydra.
    • 10 september » Duitse troepen bezetten Rome.
    • 9 november » Het onafhankelijkheidsfront brengt een verzetseditie van het dagblad Le Soir.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Schuilinga


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Abele Jan Zandstra, "Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zandstra-agema/I83511.php : benaderd 21 juni 2024), "Teake Djoerds Schuilinga (1878-1943)".