Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema » Hendrik Agema (1915-1991)

Persoonlijke gegevens Hendrik Agema 


Gezin van Hendrik Agema

Hij is getrouwd met Hendrika Stuiveling.

Zij zijn getrouwd op 25 juli 1938 te Munnekezijl, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Yke Agema  1939-2001
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)
  6. (Niet openbaar)
  7. Wijke Agema  1950-2020
  8. (Niet openbaar)
  9. (Niet openbaar)
  10. (Niet openbaar)
  11. (Niet openbaar)


Notities over Hendrik Agema

13. De kazerne

Deze naam is ontleend aan de militaire kazerne te Leeuwarden, die afgebroken is I.v.m. de vele wandluizen die er huisden. Cobus Nicolai, toen caféhouder te Lauwerzijl, kocht een partij stenen van deze afgebroken kazerne en bouwde naast het ‘plakje' er 2 rijtjes van drie arbeiderswoningen van. Al gauw ging het gerucht dat ook deze woningen vol wandluizen zaten, wat nooit het geval is geweest,
maarhet gerucht is lang gebleven. Vermoedelijk zijn in 1924 de achterste drie huizen afgebrand. Volgens het politieonderzoek moest de brand ontstaan zijn in de middelste woning. De oorzaak was niet bekend, maar wel waren er vermoedens. Ike Agema en Gitje woonden toen in de oostelijke woning, Melle van der Heide en Maaike in de middelste en Sip de Vries en Gaatske in de westelijke woning. Na de brand ging de familie S. de Vries intrekken bij familie in Munnekezijl. Ike Ahema en Melle van der Heide met hun gezinnen gingen tijdelijk wonen in het lokaal, nu ‘De Vrijwilliger' genoemd. Tijdens de
opbouwvan de afgebrande woningen zijn Ike en Gitje eens gaan kijken hoever hun nieuwe huis in aanbouw was. Later vertelde Gitje aan buurvrouw Maaike: ‘We hebben ons nieuwe huis bekeken. Toen we er kwamen zei ik tegen Ike en Ike zei tegen mij: ‘Dit is een mooi portaalsje voor de klompen.' Dit zeiden ze, omdat ze een schare kinderen hadden. Als ze allen nog leefden, zouden het er 19 zijn geweest. Later hebben de Agema's het huis gekocht van Lammert Oudman en Aagje. Hun verdere leven hebben ze daar gewoond. Nog iets meer over de brand van het gedeelte van de oude kazerne, waarvan vermoed werd dat de brand in de midsddelste woning ontstaan was. Na ongeveer twintig jaar is de ware oorzaak aan het licht gekomen, omdat de dader zijn geheim aan zijn vader Ike Agema vertelde, maar het verhaal werd nietmeer door zijn oude vader Ike geloofd.


Hendrik Agema, oud 67 jaar en wonend te Munnekezijl, vertelde namelijk dat toen hij ongeveer 10 jaar oud was, hij ‘s morgens voor schooltijd eerst een emmer vol turf van de zolder moest halen. Omdat er geen licht op de zolder was stak hij een lucifer aan, met als gevolg dat er iets in brand raakte. In plaats dat Hendrik het vuur doofde, bracht hij eerst de emmer met turf naar beneden. Toen hij weer bij de ladder omhoog klom en boven kwam was er ook al vuur op de zolder van Melle van der Heide. Hendrik werd angstig en ging naar zijn vriend. Deze was nog niet klaar, omdat het nog veel te vroeg was om naar school te gaan en dus ging Hendrik alleen. Bij de school was nog niemand. Toen er mensen begonnen te lopen en te draven vroeg Hendrik wat er was. ‘Jullie huis staat in brand', zo werd tegen hem gezegd. ‘Nou', zei Hendrik, ‘dan moet ik er ook heen.' Er was weinig meer te redden, toen de brandspuit uit Oldehove kwam. Hendrik herinnert zich de brandspuit nog goed: een driewielige wagen waarop twee pompen stonden en die getrokken werd door een paard. ‘Ik heb daarna een rottijd beleefd,' vertelde Hendrik. ‘ Vaak heb ik nachten wakker gelegen, of schrok ik, omdat in de droom alles in brand stond. Het heeft mijn verdere leven beïnvloed. Ik had iets te verbergen wat een ander niet mocht weten, zelfs mijn ouders niet. Ik was vaak angstig dat het toch nog uit zou komen. Toen mijn vader mij niet wilde geloven, heb ik het ook aan Maaike, de vrouw van Melle van der Heide verteld. (Dit gezin werd er nl. van verdacht de schuldige van de brand te zijn) Zij had er niet veel woorden voor over; ze zei alleen: ‘Jonge, jonge, wat heb jij ons wat aangedaan!'


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Agema?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Agema

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 augustus 1915 lag tussen 10,3 °C en 25,8 °C en was gemiddeld 18,7 °C. Er was 9,6 uur zonneschijn (62%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 27 januari » De Verenigde Staten bezetten Haïti.
    • 31 januari » Duitsland zet tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gifgas in, in Polen tegen de Russen.
    • 3 maart » Oprichting van de National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), de voorganger van de NASA.
    • 24 april » De Armeense Genocide begint.
    • 14 september » De gemeente Amsterdam stelt de Gemeentelijken Woningdienst in, met Arie Keppler als directeur, die wordt belast met het aanpakken van de woningnood en van de krottenwijken in de binnenstad.
    • 25 november » Albert Einstein presenteert zijn algemene relativiteitstheorie in het paper The field equations of gravitation.
  • De temperatuur op 25 juli 1938 lag tussen 15,1 °C en 24,1 °C en was gemiddeld 18,4 °C. Er was 5,7 uur zonneschijn (36%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Het Belgisch Vakverbond, voorloper van het ABVV, wordt opgericht.
    • 18 maart » Expropiación Petrolera: De Mexicaanse president Lázaro Cárdenas nationaliseert de olie-industrie.
    • 19 juni » Italië wint in Frankrijk de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
    • 31 juli » De Britse stoomlocomotief Mallard bereikt een snelheid van 202,7 km/h, een record dat zestig jaar zou stand houden.
    • 30 oktober » Het hoorspel War of the Worlds van H.G. Wells, gemaakt door Orson Welles, wordt uitgezonden op de radio in Verenigde Staten; onder de luisteraars ontstaat paniek.
    • 17 december » Het pas twee jaar oude Centraal Station van Utrecht brandt grotendeels uit.
  • De temperatuur op 18 mei 1991 was gemiddeld 7,8 °C. Er was 7,0 uur zonneschijn (44%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1991: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,0 miljoen inwoners.
    • 23 februari » Thaise militairen bezetten verscheidene radio- en televisiestations van de regering in een poging tot staatsgreep.
    • 4 maart » Het Braziliaanse en het Colombiaanse leger bewaken gezamenlijk hun gemeenschappelijke grens na de dood van drie Braziliaanse grenswachters bij een aanslag door Colombiaanse guerrillastrijders.
    • 1 april » Krajina, de door een meerderheid van Serviërs bewoonde provincie van Kroatië, scheidt zich formeel van Kroatië af en sluit zich aan bij Servië.
    • 15 mei » Peru sluit een overeenkomst met de Verenigde Staten ter bestrijding van de productie en handel in grondstoffen voor cocaïne.
    • 18 juli » In Luik wordt de Belgische oud-minister André Cools op straat doodgeschoten.
    • 2 november » Australië wint in Londen het tweede officiële wereldkampioenschap rugby, gehouden in Ierland en Groot-Brittannië, door in de finale thuisploeg Engeland met 12-6 te verslaan.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Agema

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Agema.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Agema.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Agema (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Abele Jan Zandstra, "Stamboom verwanten aanverwanten Zandstra/Agema", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zandstra-agema/I772.php : benaderd 6 mei 2024), "Hendrik Agema (1915-1991)".