Stamboom Wiss » Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville (1846-1896)

Persoonlijke gegevens Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville 

  • Hij is geboren op 29 maart 1846 in Delft.
  • Beroep: tot 27 mei 1896 missionaris.
    Nederlandsch Oost-Indië
  • (Commentaar) .Bron 1
    Cornelis le Cocq d'Armandville (1846-1896) trad in bij de Jezuïeten in 1865. Na in 1876 tot priester te zijn gewijd werd hij in 1879 uitgezonden naar Ned. Indië. Van 1881 tot 1892 werkte hij op Flores, waar hij gebieden bezocht waar nog nooit een missionaris was geweest. In 1892 trok hij naar het Watoebela-eiland bij Ceram en tenslotte beproefde hij Nieuw Guinea.
    Le Cocq was bovenal een pionier. (Nieuw Ned. Biografisch Woordenboek, deel V; Van Woesik, 21;Katholieke Encyclopaedie, 1934). Cornelis le Cocq d'Armandville (1846-1896) trad in bij de Jezuïeten in 1865. Na in 1876 tot priester te zijn gewijd werd hij in 1879 uitgezonden naar Ned. Indië. Van 1881 tot 1892 werkte hij op Flores, waar hij gebieden bezocht waar nog nooit een missionaris was geweest. In 1892 trok hij naar het Watoebela-eiland bij Ceram en tenslotte beproefde hij Nieuw Guinea waar hij in 1896 tijdens een verkenningstocht om het leven kwam. Sommigen menen door verdrinking, anderen beweren dat hij werd vermoord. Le Cocq was bovenal een pionier. (Nieuw Ned. Biografisch Woordenboek, deel V; Van Woesik, 21;Katholieke Encyclopaedie, 1934).

    De heer C.J.F. le Cocq d'Armandville, onderpastoorte Maumeri op Flores, is door de bevolking in beide armen geschoten, omdat zij aan hem de langdurige droogte verweet.
  • Hij is overleden op 27 mei 1896 in Kapaur, Nieuw Guinea, hij was toen 50 jaar oud.
    IN MEMORIAM

    DOOR

    Dr. H.J.A.M. SCHAEPMAN
    In de laatste dagen van Augustus las men in de Nederlandsche bladen het volgende verhaal, covergenomen uit de Makassaarsche Courant:

    “Den 5en Maart j.l. ondernam de pastoor Corneille Le Cocq d’Armandville van uit Kapaur (133o) met den schoener van den Arabier Bahadilla uit Banda eene reis naar den 141 sten graad. De zee was zeer onstuimig, bij de Mariannenstraat werd de steven gekeerd. Aan wal gegaan, vond hij op de 139e een goede bevolking, beklom een eindweg het sneeuwgebergte, doch moest om de woestheid der kannibalen terugkeeren. Op 135o 45/ verbleef hij 13 dagen lang. Daar liggen in de nabijheid van de rivier Wouka een twaalftal kampongs, naar schatting door 3 `a 4000 man bewoond. De bevolking was zeer goed gezind; zij stonden eenige kinderen af om bij den pastoor te worden opgevoed.

    Den 27en Mei j.l. zou ZEerw. In de vroegte van daar vertrekken; ’t werd echter avond voor men scheep kon gaan. Er stond eene vreeselijke branding. Omstreeks vijf uren begaf zich de pastoor met een kind van zeven jaren in de sloep. Op vrij grooten afstand van de kust sloeg het vaartuig om; de pastoor, een uitmuntend zwemmer, greep hert kind en met den kleine sloeg hij zich door de golven heen naar het strand. Te zeven uur kwam het kind behouden aan wal, de pastoor, echter verscheen niet. Inmiddels hadden de roeiers ook de kust bereikt, doch een hunner, de roerganger, had den dood in de golven gevonden. Schreiend stond de kleine daar en telkens wanneer men hem naar de toewan, wees hij huilend naar de diepte. Onmiddellijk werden 100 vaartuigen in alle richtingen uitgezonden; een gedeelteder bevolking verspreidde zich over het strand. Men zocht den geheelen nacht, niets ontdekte men van den pastoor. Negen dagen lang zette men de nasporingen voort, doch alles vruchteloos. Toen lichttede schoener het anker en zette koers naar Kapaur en Banda. Aandoenlijk moet het geweest zijn volgens getuigenis der opvarenden hoe innig medelijdend de bevolking over het ongeluk van den pastoor jammerde. Pastoor Le Cocq d ' Armandville heeft zijn lange loopbaan in Indie uitsluitend onder de meest woeste inlanders doorgebracht. In de binnenlanden van Flores, van Caram, op de Matalbolengroep en op Nieuw Guineaheeft jij met onverdroten ijver gearbeid. Hij was een man van buitengewone gaven, bezat een zeldzame ondernemingsgeest, was onverschrokken in de hoogste mate.De katholieke zending verliest in hem een harer beste missionarissen.

    uit: de Tijd 29-8-1896
    Oorzaak: ongeval
  • Een kind van Pierre Francois Athanase le Cocq d' Armandville en Maria Gertruida Jacoba Waterschoot van der Gracht
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2022.

Gezin van Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Corneille Jean Francois le Cocq d\' Armandville

Voorouders (en nakomelingen) van Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. www.delpher.nl; de Tijd

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 29 maart 1846 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen hagel bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 17 mei » Adolphe Sax vraagt octrooi aan op de saxofoon.
      • 16 juni » Kardinaal Giovanni Maria Mastai Ferretti wordt gekozen tot Paus Pius IX.
      • 10 september » Elias Howe krijgt een patent voor de naaimachine.
      • 10 oktober » William Lassell ontdekt de grootste maan van Neptunus, die Triton wordt genoemd.
      • 31 oktober » Goedkeuring van de bouw van de spoorlijn Oravița - Baziaș
      • 4 november » Benjamin Palmer verkrijgt octrooi op het kunstbeen.
    • De temperatuur op 27 mei 1896 lag rond de 17,0 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 60%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1896: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Emile Grubbe past voor het eerst röntgenstraling toe bij de behandeling van borstkanker.
      • 9 februari » Het eerste WK kunstschaatsen (alleen voor mannen) vindt plaats in Sint-Petersburg in Rusland.
      • 15 april » Einde van de eerste moderne Olympische Spelen, zie Olympische Zomerspelen 1896.
      • 13 september » Paus Leo XIII verklaart in zijn apostolische brief Apostolicae Curae de priester- en bisschopswijdingen en Apostolische successie in de Kerk van Engeland ongeldig.
      • 3 december » Herman Hollerith richt de Tabulating Machine Company op, een voorloper van IBM.
      • 25 december » John Sousa componeert "The Stars and Stripes Forever".
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Le Cocq d' Armandville


    De publicatie Stamboom Wiss is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Peter Wiss, "Stamboom Wiss", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wiss/I1068.php : benaderd 27 april 2024), "Corneille Jean Francois le Cocq d' Armandville (1846-1896)".