Stamboom Wiss » Pierre Francois Denis "Petrus Franciscus Denis" le Cocq d' Armandville (1773-1850)

Persoonlijke gegevens Pierre Francois Denis "Petrus Franciscus Denis" le Cocq d' Armandville 

  • Roepnaam is Petrus Franciscus Denis.
  • Hij is geboren op 3 september 1773 in Buais, Frankrijk.
  • Hij werd gedoopt op 9 september 1773 in Buais, Frankrijk.
  • Beroepen:
    • van 18 juli 1803 tot 1805 2e luitenant ter kaapvaart.Bron 1
      Hij vaarde bij kaaprederij "De Bataafsche", onder directie van A.Teyler van Hall en E.van de Stadt.
    • tot 1808 kapitein.
      bij de sedentaire Artellerie te Amsterdam
    • van 8 maart 1811 tot 1815 commissaris van politie.
      Amsterdam, Nederland
    • vanaf 1814 buiten beroep.Bron 2
    • van 20 juli 1817 tot 6 december 1826 commissaris van politie.
      over het resort van de Zijpe, het eiland Texel en resideerende te den Helder, Nederland
    • op 15 december 1826 visiteur der ingaande en uitgaande rechten.
      Antwerpen, België
  • Woonachtig:
    • Ossemerkt Wijk 22 nr. 100, Antwerpen, België.
    • in het jaar 1815: Oude Zijds Achterburgwal 79, Amsterdam.
  • (Bezit) vanaf 27 april 1814.
    Hij kocht van Samuel Boas (secretaris der stad) een zeker stuk grond, voorheen onbebouwd geweest, doch thans door denzelven (=Boas) betimmerd met een huis en gecultiveerdtot bouw- en moesland, gelegen onder de jurisductie van Austerlitz, groot 192 roeden vierkant, benevens de boomen, de bepootte wallen, ten zuiden en ten westen van hetzelve opgezet, alsmede het pad voor het zelve loopende tot en met de lindebomen daarvoor geplaatst, alles geleegen aan de westelijke ingang dezer plaats, belendende ten oosten de Gemeene straat, ten zuiden den Groten weg, ten westen het ruime veld en ten noorden het gebouw toebehorende aan Theodorus Sluijter, hebbende aan laatstgemelde zijde gemeenschappelijk met den eigenaar van het gebouw aldaar staande, de vrije doorgang over de opneming en scheiding tusschen de beide gebouwen en stukken grond gelegen.

    De koper moest de heeren met de tegenwoordige bewoners presteeren. De prijs: fl 140,-, waarvan fl 70,- contant en de rest tegen 4% rente een jaar na de koop te voldoen. Pieter woonde zonder beroep op de Oude Zijds Achterburgwal nr. 79 te Amsterdam.
  • (Commentaar) vanaf 1815.
    Johannes Klomp, 38 jr., wonende te Zeist, deed aangifte dat op 3 november des voormiddags 9 uur ten huize van bovenstaande ouders in Austerlitz twee kinderen waren geboren, nl. Victor Louis Charles en Hortence Marie Virginie. De ouders woonden te Amsterdam. Getuigen: Theodorus Sluijter, oud 51 jaren, landsman, en Frans Hendrik van Heijs, oud plm. 50 jaren, timmermansknecht, beiden wonende te Austerlitz (akte 44)

    Pieter de Liefde, ontvanger der directe belastingen te Zeist en Johannes Klomp, meesterkleermaker, eveneens uit Zeist, deden aangifte van het overlijden op 12 november van Victor Louis Charles, zoon van Pierre F.D. le Cocqd'Armandville, buiten beroepen van Anne F.Gravelle des Vallees, beiden te Amsterdam wonende. Het kind was overleden in een woninge zonder gelegen in Austerlitz, akte 34. nr.

    In huisje nr. 12 woonde Marie Louise Gravelle des Vallees, geboren in Amsterdam en in 1790 gehuwd met Ursus J.Wiss. Vermoedelijk was dit een zuster van de vrouw van Pierre. Deze mededeling is onjuist: Ursus Josephus Wiss (ook Weiss, Weis) huwde pas in 1824 met Gertrude Marie Louise Gravelle des Vallees, wonende in Austerlitz, nadat zij al enkele kinderen hadden.
  • (Commentaar) vanaf 28 februari 1816.
    d'Armandville schreef aan de in Amsterdam verblijvende koning Willem I, dat hij in 1813/14 was ontslagen als commissaris van politie in Amsterdam, omdat men hem - in Frankrijk geboren - voor Fransman aanzag. Dat land was hij jaren gelegen 'om de revolutie' ontvlucht. In Nederland had hij 'ter zee gediend' en was hij met een fatsoenlijke Nederlandse vrouw getrouwd. Hij had vijf kinderen gekregen. Al eerder had hij een verzoek tot naturalisatie ingediend. d'Armandville durfde zijn opwachting bij de koning niet te maken en daarom vroeg hij schriftelijk om een gunstige beslissing op een rekest van 18 februari jl. Na de politieke omkeer had hij zich al gewend tot de commissaris-generaal van politie; daarna tot de burgemeesters van Amsterdam en tot de procureur generaal. Alles zonder resultaat. Hij verzocht de koning hem aan een betrekking te helpen: als het niet bij de politie kon, dan in een ander beroep waarin hij geacht werd te kunnen functioneren. Hij wees er op dat hij aanvankelijk in de handel had gezeten, en van de militaire dienst was hij nog niet vervreemd, al was hij dan 40 jaar oud. Ook kende hij Frans, Engels, Spaans, Portugees en Hollands.
    Er is een rekest bewaard gebleven, gedateerd 28-2-18. 12, waarin gesproken wordt over de omwenteling van 1813-1814. Het is een afschrift van dit rekest, geschreven op 2-3-1816. Men stuit dus op een onmogelijkheid qua datering. Aangehouden is dat het rekest in 1816 is geschreven.
  • (Commentaar) vanaf 2 maart 1816.
    De koning had de minister van justitie gelast hem te adviseren over het rekest van d' Armandville, waarin deze om een dienstbetrekking bij het rijk verzocht. Op 24 Maart meldde deze aan de koning, dat d' Armandville 'voordelig bekend' stond en als commissaris van politie te Amsterdam 'met de meest vigilantie' werkzaam was geweest. Na de naturalisatie 'meen ik hem gerust te kunnen aanbeveelen om bij voorkomende gelegenheid geplaatst te worden in de eene of andere bediening'. Ook stelde hij voor tot naturalisatie over te gaan.
  • (Commentaar) vanaf 14 maart 1816.
    Hij schreef opnieuw aan de koning. 21 Jaar geleden (dus in 1795) had hij Frankrijk verlaten, woonde veertien jaar (dus sinds 1802) in Nederland en was elf jaar geleden getrouwd. Hij verzocht om naturalisatie zonder kosten, omdat hij al twee jaar geen inkomen meer had.
  • (Kenmerken) .Bron 3
    Hij mat volgens signalement 1 el, 72 d; en droeg als lidteken een kwetsuur aan de rechterarm (vermoedelijk een souvenir uit de tijd als kaper).
  • (Militaire promotie) in het jaar 1809.
    kapitein der artillerie
  • (Misbruik van titel) .
    Pierre Francois Denis zou met zijn zoon Pierre Francois Athanase titel-usurpatie gepleegd hebben, (misbuik van titel). Zie hiervoor De Navorscher 83 blz. 24 e.v. en De Navorscher 83 blz. 287 e.v. Hierin staan uitgebreide briefwisselingen met betrekking tot de afkomst van de familie.
    Hij doet beweringen over de afkomst van zijn familie, die zeer twijelachtig zijn. Hij kent in de beweringen zijn familie een afkomst toe, die als zeer twijfelachtig te noemen valt.
  • (Naturalisatie) vanaf 4 mei 1816.
    d'Armandville werd genaturaliseerd door Willem I.
  • Hij is overleden op 18 januari 1850 in Olsene, België, hij was toen 76 jaar oud.
  • Een kind van Pieter Louis le Cocq d' Armandville en Joanne Lavalette
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 23 juni 2022.

Gezin van Pierre Francois Denis "Petrus Franciscus Denis" le Cocq d' Armandville

Hij is getrouwd met Anne Francoise Gravelle des Vallees.

Zij zijn getrouwd op 20 maart 1805 te Amsterdam, hij was toen 31 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pierre Francois Denis "Petrus Franciscus Denis" le Cocq d' Armandville?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pierre Francois Denis "Petrus Franciscus Denis" le Cocq d' Armandville

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. De Navorscher 1934 blz.33
  2. arch.min. van justitie, inv. nr. 4876b; NA-den Haag
  3. De Navorscher 1934 blz. 39
  4. hWA inv.nr. 023 W.Grapendaal De buurtschap Austerlitz in het licht der historie, Zeist 1954

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 september 1773 lag rond de 18,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bijzondere weersverschijnselen: veel dauw. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
    • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
    • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
    • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
    • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
    • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
  • De temperatuur op 9 september 1773 lag rond de 15,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: regen zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
    • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
    • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
    • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
    • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
    • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
  • De temperatuur op 20 maart 1805 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
    • 1 februari » Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen. Er verschijnen 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.
    • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd voor een tweede termijn als 3de president van de Verenigde Staten.
    • 26 mei » In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
    • 21 oktober » Slag bij Trafalgar. Horatio Nelson verslaat een Frans-Spaanse vloot en sneuvelt.
    • 13 november » Het leger van Napoleon neemt Wenen in.
    • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
  • De temperatuur op 18 januari 1850 lag rond de 0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken sneeuw. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1850: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 18 maart » American Express wordt opgericht door Henry Wells & William Fargo.
    • 10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
    • 19 juni » Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
    • 20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
    • 29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
    • 16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Le Cocq d' Armandville


De publicatie Stamboom Wiss is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Wiss, "Stamboom Wiss", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wiss/I36.php : benaderd 10 mei 2024), "Pierre Francois Denis "Petrus Franciscus Denis" le Cocq d' Armandville (1773-1850)".