Stamboom Willemse- van Diermen » Michiel Jansz. van Mierevelt (1567-1641)

Persoonlijke gegevens Michiel Jansz. van Mierevelt 


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Gezin van Michiel Jansz. van Mierevelt

Hij is getrouwd met Christina pietersdr. Van de(r) Pas.

Toestemming voor het huwelijk is 25 maart 1589 verkregen te Delft.

Zij zijn getrouwd op 11 april 1589 te Delft, hij was toen 21 jaar oud.

portretschilder

BruidegomMichiel Jansz van Mierevelt , jongeman , scilder
BruidStyntgen Pieters van der Pes ,

PlaatsDelft
Datum trouwen11-04-1589
Datum ondertrouw25-03-1589

DTB Delft inv. 11

Kind(eren):

 1. Geertruyt Michiels van Mierevelt  1594-1639 
 2. Maria van Mierevelt  1595-1636 


Notities over Michiel Jansz. van Mierevelt

Michiel Jansz. van Miereveld (Delft, 1567- 1641) was een van de meest vooraanstaande portretschilders in de 17e eeuw. Hij werd geboren in Delft in 1567 als zoon van een zilver- en goudsmid. Volgens Karel van Mander was hij op 8-jarige leeftijd in staat beter te schrijven dan menig schoolmeester. Hij leerde pas goed met verf omgaan bij Anthonie van Blocklandt in 1583 te Utrecht. In 1587 werd hij lid van het schildersgilde in Delft.
Van Miereveld portretteerde burgemeesters en bierbrouwers, maar ook de stadhouderlijke familie. Hij schilderde prins Maurits, die niet van stilzitten hield, in 1607. In 1617 schilderde hij samen met zijn zoon Pieter De anatomische les van Willem van der Meer. In 1629 woonde hij in De Gekroonde Neteldoeck op de Grote Markt 27, later verhuisde hij naar Oude Delft 71. Hij trouwde tweemaal, in 1589 en 1633. Zijn jongste zoon stierf krankzinnig, zijn dochter woonde naast hem en trouwde de graveur Willem van Delft.
De omvang van zijn oeuvre is enorm en wordt door sommigen op tienduizend schilderijen geschat. Dat betekent dat er iedere week drie of vier schilderijen uit zijn atelier kwamen. Een deel daarvan is gemaakt door zijn zonen, leerlingen en assistenten. Zijn stijl is tamelijk mechanisch en er is weinig evolutie gedurende zijn lange loopbaan. Tot zijn leerlingen behoren Paulus Moreelse en Jan Antonisz. van Ravesteyn. Hij overleed in 1641 als een rijk man.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Michiel Jansz. van Mierevelt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Van Mierevelt


Historische gebeurtenissen


 • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
 • In het jaar 1567: Bron: Wikipedia
  • 13 maart » Slag bij Oosterweel: De Spanjaarden verslaan een geuzenleger nabij Antwerpen.
  • 22 augustus » Komst van de Hertog van Alva met 16 000 soldaten, om de Nederlanden in opdracht van Filips II te straffen voor de Beeldenstorm in 1566 en de opstandigheid in het algemeen. Begin van een schrikbewind. Margaretha van Parma neemt ontslag en vertrekt naar Italië.
  • 20 september » Hertog van Alva stelt de Raad van Beroerten in.
  • 29 september » De Hertog van Alva arresteert tijdens een diner Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn op beschuldiging van verraad. Beiden worden op 5 juni 1568 in Brussel onthoofd.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1641: Bron: Wikipedia
  • 12 juli » Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluiten een Verdrag van Defensieve en Offensieve Alliantie. Doordat beide partijen het verdrag niet respecteren heeft het geen effect in de Portugese koloniën (Brazilië en Angola) onder Nederlandse heerschappij.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Anita Willemse, "Stamboom Willemse- van Diermen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willemse/I4166.php : benaderd 3 december 2022), "Michiel Jansz. van Mierevelt (1567-1641)".