Stamboom Willemse- van Diermen » Cornelis van Lennep (1823-1874)

Persoonlijke gegevens Cornelis van Lennep 


Gezin van Cornelis van Lennep

Hij is getrouwd met Sophia Wilhelmina Petronella Tedingh Berkhout.

Zij zijn getrouwd op 10 augustus 1854 te Haarlem, hij was toen 30 jaar oud.

http://www.bennebroek.org/overige/burgemeesters/clennep.html;

Cornelis van Lennep werd bij Koninklijk Besluit van 19 september 1856 tot burgemeester van Heemstede en Bennebroek benoemd.

Afkomst

Cornelis was lid van de Amsterdamse regentenfamilie Van Lennep. Hij was de zoon van de Amsterdamse hoogleraar in de klassieke talen David Jacob van Lennep (1774-1853) en de eveneens uit een Amsterdamse regentenfamilie afkomstige Anna Catharina van de Poll (1791-1860). Zijn vader was lid van Provinciale Staten van Noord-Holland en lid van het college van Gedeputeerde Staten (1838-1850). Cornelis bracht zijn jeugd door in Amsterdam. Tijdens de zomermaanden verbleef hij op het buitenverblijf het huis te Manpad te Heemstede. Hij had zeven broers en zusters en een halfzuster en halfbroer. Zijn oudere halfbroer was de bekende roman- en historieschrijver Jacob van Lennep (1802-1868), die van 1853-1854 lid was van Provinciale Staten en 1853-1856 lid van de Tweede Kamer. (1) Zijn jongere broer Herman Josua (1830-1888) bleef vanaf 1868 tot aan zijn dood lid van Provinciale Staten en vanaf 1881 tot aan zijn dood lid van het college van Gedeputeerde Staten. Aernout (1827-1891), een andere broer, woonde op het huis te Manpad en was gemeenteraadslid van Heemstede.

Cornelis was hoofdinspecteur bij de duinwatermaatschappij. Deze maatschappij was in 1853 een van de eerste bedrijven die gebruik maakte van een stoommachine. In 1854, een paar jaar voor zijn burgemeesterschap trouwde hij met de dochter van een Haarlemse regentenfamilie, Sophia Wilhelmina Petronella Teding van Berkhout (1829-1901). Zij kregen tien kinderen waarvan er één op jonge leeftijd stierf. Zij woonden in Heemstede op de hoek van de Herenweg en de Koediefslaan, schuin tegenover het huis Oud Berkenrode, in het huis Welgelegen .

Gemeentelijke financiën

In 1857 werd de gemeente Berkenrode opgeheven en bij Heemstede gevoegd. Deze gemeente telde ongeveer 100 inwoners. Cornelis van Lennep sprong zuinig om met de gemeentelijke financiën. In 1861 werd het wees- en armenhuis in Heemstede opgeheven en werden de armen en weeskinderen naar een particulier kosthuis overgebracht, aangezien dit goedkoper was.(2) In 1867 werd het salaris van de burgemeester van Heemstede verhoogd tot 500, aangezien de taken in tien jaar tijd verdubbeld waren. In 1872 wilde de gemeenteraad de jaarwedde met 100,- verhogen. Van Lennep meende echter dat de gemeentekas dit niet kon dragen.(3)

Een schandaal in Heemstede

In september 1861 kreeg de burgemeester te maken met een delicate zaak. De Oostenrijkse attaché graaf Maximiliaan zu Spaur, had Jonkvrouw Mathilde van Verschuer in Den Haag gedurende de wintermaanden het hof gemaakt. Toen hij om de hand van Mathilde vroeg werd de jongeman, die bekend stond als een arrogante losbol, door Baron Van Verschuer afgewezen. Jonkvrouw Mathilde van Verschuer was ontvoerd of geschaakt uit het buitenverblijf van de familie, De Hartekamp. Burgemeester Van Lennep ging 's avonds naar de Hartekamp toe en bleef ook een groot deel van de volgende dag om het geval met baron Van Verschuer te bespreken. De Van Verschuers wilden voorlopig niet dat de ontvoerder vervolgd werd. Door vervolging zou de kans verkeken zijn om de eer van zijn dochter te redden door middel van een huwelijk met Zu Spaur. Van Lennep stond voor een dilemma toen hij de officier van justitie moest inlichten. Voor de eer van Mathilde kon hij niet schrijven dat zij met de schaking instemde. Maar hij kon ook hij niet schrijven dat de ontvoering onvrijwillig was geschied, aangezien er dan een strafrechtelijk vervolging ingesteld moest worden tegen de graaf. Hij schreef aan de officier van justitie, dat de jonkvrouw niet geheel vrijwillig de ouderlijke woning verlaten had. Een paar dagen later ontvingen de Van Verschuers bericht dat hun dochter in Dover verbleef en dat de moeder van zu Spaur als haar chaperonne aanwezig was. Na onderhandelingen over een jaarlijkse toelage voor Mathilde werd de zaak opgelost door een huwelijk tussen Max zu Spaur en Mathilde dat in Engeland plaats vond(4).

Kermis in Heemstede en Bennebroek

Door de cholera epidemie in 1866 en 1867 was er geen kermis. In Heemstede verstrekte men gartis de choleradrank van dokter Bleeker aan de bevolking. In 1868 gaf het gemeentebestuur weer toestemming voor het houden van de kermis. De tapper van de herberg Berg en Daal aan de Rijksstraatweg in Bennebroek wilde tijdens de kermis voor zijn herberg verschillende volksspelen organiseren, zoals katknuppelen, haansabelen en vogelschieten. Het gemeentebestuur van Bennebroek weigerde een vergunning te verstrekken. De tapper ging in beroep bij de Commissaris van de Koning. Burgemeester Van Lennep berichtte de Commissaris dat hij vergunning vanwege de wreedheid ten opzichte van de dieren geweigerd had. Bovendien vond hij het vogelschieten te gevaarlijk. De burgemeester stelde de tapper toen voor om in plaats van deze wrede spelletjes een biljartpartij of een verloting te houden. Een vergunning voor het katknuppelen met een houten bal in plaats van een kat in de ton, zou hem niet geweigerd worden.(5)

Einde burgemeesterschap

In april 1873 kampte burgemeester Van Lennep met ernstige gezondheidsproblemen, die waarschijnlijk werden veroorzaakt door overmatig drankgebruik. De minister van Binnenlandse Zaken gaf hem drie maanden verlof voor een verblijf in het kuuroord Karlsbad in Bohemen. Als waarnemer voor zijn functie in Heemstede stelde hij de wethouder jhr.Hendrik Wickevoort Crommelin aan. In Bennebroek werd zijn ambt waargenomen door de wethouder M. van der Elst. Begin 1874 verzocht hij zijn ontslag als burgemeester. De gemeenteraad bood hem als afscheidsgeschenk een gouden vestketting met gedenkpenning aan. (6)Op 2 juli 1874 overleed Cornelis van Lennep te Zandvoort aan een delirium. Hij was 50 jaar oud. Zijn echtgenote bleef met negen kinderen achter. De jongste was zes jaar.(7)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis van Lennep?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 november 1823 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1823: Bron: Wikipedia
    • 19 maart » Agustín de Iturbide treedt af, Mexico wordt een republiek.
    • 10 september » Simon Bolivar wordt president van Peru.
    • 28 september » Kardinaal Annibale della Genga wordt gekozen tot Paus Leo XII.
    • 5 oktober » Kroning van paus Leo XII in Rome.
    • 2 december » President James Monroe van de Verenigde Staten houdt een rede in het Amerikaanse Congres waarin hij Europese inmenging in Noord- en Zuid-Amerika afwijst, evenals Amerikaanse inmenging in Europa. Dit zou later de Monroedoctrine worden genoemd.
  • De temperatuur op 2 juli 1874 lag rond de 29,7 °C. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 45%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1874: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Afschaffing van de 'differentiële rechten' in Nederlands-Indië; de in- en uitvoerrechten worden gelijk voor Nederlanders en buitenlanders. Minister van Koloniën Fransen van de Putte verwezenlijkt hiermee een belangrijk liberaal programmapunt.
    • 1 januari » De stad New York annexeert de Bronx.
    • 14 maart » Anton Philips, Nederlands industrieel († 1951)
    • 15 april » In Parijs start een groep jonge, voornamelijk impressionistische kunstenaars een geruchtmakende expositie.
    • 5 juni » K.S.R.V. Njord opgericht, eerste Nederlandse studentenroeivereniging.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Lennep


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Anita Willemse, "Stamboom Willemse- van Diermen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willemse/I3779.php : benaderd 22 juni 2024), "Cornelis van Lennep (1823-1874)".