Stamboom Willems - Van den Heuvel » Dirk II van Altena (± 1120-> 1189)

Persoonlijke gegevens Dirk II van Altena 

Bron 1

Gezin van Dirk II van Altena

Hij heeft/had een relatie met N.N. dochter van Cortessem.


Kind(eren):

  1. Boudewijn van Altena  ± 1145-1200 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk II van Altena?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk II van Altena

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk II van Altena


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Dirk II van Altena



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. De heren van Altena tot 1242, Dr. J.C. Kort
      Dirk II van Altena was de zoon van Dirk I en zette de rechte linie voort. Hij werd slechts eenmaal vermeld, toen hij in 1189 samen met zijn zoon Boudewijn op kruistocht ging. Wij menen dat hij gehuwd was met een dochter van Arnulf van Cortessem, die verzwagerd was aan de graven van Duras. In akten betreffende Alem werd hij genoemd van 1146 tot 1150. Hij was een zoon van Meinerus, heer van Kortessem, en een ongenoemde zuster van Otto II graaf van Duras.
      Een en ander steunt vooral op de overweging dat zijn zoon een deel van de erfenis - met name een hoeve in Hooge Mierde - begon weg te schenken. Voorts op het leen van de graaf van Loon en de erfenis te Mierde, die in verband stond met Sint-Odradis. Het graf van deze heilige werd bijzonder vereerd op instigatie van Otto graaf van Duras (+ ca. 1100) te Alem, die daar omstreeks 1100 het altaar aldaar met toebehoren aan Sint-Truiden had geschonken. Haar heiligenleven werd naar algemen voorbeelden en zonder historische inhoud waarschijnlijk te Sint-Truiden vervaardigd. In de plaatsten waar de familie Van Altena later op bezit kon bogen, spelen Hooge en Lage Mierde een rol, die de familie verbindt met de familie van Duras. Opmerkelijk is een prehistorische grafheuvel, die nog in 1617 in de kerk aanwezig was. Tenslotte trad Dirk (III) van Altena als beheerder van goed van Odradis op, toen hij in het eerste kwart van de dertiende eeuw de abdij Averbode van een jaarlijkse cijns liet afkopen. Dit verbindt hem eens te meer met Alem en Duras. Hiermee is het leen van de graaf van Loon verklaard (en verbruikt).

    Over de familienaam Van Altena


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Sjoerd Willems, "Stamboom Willems - Van den Heuvel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-van-den-heuvel/I07851.php : benaderd 7 mei 2024), "Dirk II van Altena (± 1120-> 1189)".