Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Maria Christina van ORANJE-NASSAU (1947-2019)

Persoonlijke gegevens Maria Christina van ORANJE-NASSAU 

Bron 1

Gezin van Maria Christina van ORANJE-NASSAU

Zij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 28 juni 1975 te Baarn, 5373, Utrecht, Nederland, zij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)

Het echtpaar is in 1997 gescheiden.


Notities over Maria Christina van ORANJE-NASSAU

Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Paleis Soestdijk, 18 februari 1947 –Paleis Noordeinde, 16 augustus 2019) was het jongste kind uit het huwelijk van koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Haar roepnaam was Christina.

Op 16 augustus 2019 is prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden op paleis Noordeinde. Ze leed al enige jaren aan botkanker.

Inhoud
Jeugd en studie
Christina's roepnaam was aanvankelijk Marijke. De prinses besloot in 1963 haar tweede voornaam Christina voortaan als roepnaam te gebruiken. Zij had drie oudere zussen, Beatrix, Irene en Margriet en twee halfzussen van vaderszijde.

Christina werd geboren met een oogafwijking, doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet werd met rodehond. Christina werd geboren met één blind oog; aan het andere was zij erg slechtziend, vanwege een vertroebeling van de ooglens. Lange tijd vreesden haar ouders dat ze ook aan haar tweede oog blind zou worden. In de hoop genezing te vinden, kwam Juliana in contact met de gebedsgenezeres Greet Hofmans, door Bernhard aan haar voorgesteld. Het zou uiteindelijk leiden tot wat de Greet Hofmans-affaire is gaan heten.

Christina is net als haar zussen scout geweest. Zij was kabouter en later padvindster.

Op 18 februari 1965 werd prinses Christina staatsrechtelijk meerderjarig. Zij mocht in dat jaar voor het eerst officieel aan de opening van de Staten-Generaal deelnemen. Tot en met 1974 vergezelde ze haar ouders op de derde dinsdag van september in de Ridderzaal.

Bij de huwelijken van haar zussen Beatrix en Margriet was Christina een van de bruidsmeisjes.

Christina studeerde vanaf 1966 pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Later besloot ze zich buiten Nederland verder te bekwamen. Ze ging eerst naar Canada waar ze een zangopleiding volgde aan een conservatorium in Montreal. Hierna besloot Christina zangles te gaan geven aan kinderen in New York. Ze kwam echter nog regelmatig in Nederland bij bijzondere gelegenheden.

Huwelijk, gezin, scheiding

Jorge Guillermo en Christina in 1980.
Christina trouwde met Jorge Guillermo op 28 juni 1975. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in het gemeentehuis van Baarn. Het kerkelijk huwelijk werd voltrokken in de Domkerk te Utrecht. Aangezien haar echtgenoot van rooms-katholieke komaf was, kozen ze voor een oecumenisch huwelijk. Voor het huwelijk was geen toestemming aan de Staten-Generaal gevraagd. Christina werd daardoor uitgesloten van erfopvolging. De prinses en haar echtgenoot vestigden zich na hun huwelijk in New York, waar het paar werkte en elkaar had leren kennen. Later verhuisde het gezin naar Nederland en vestigde zich in Wassenaar in villa Eikenhorst.

Het paar kreeg drie kinderen:

Bernardo Federico Tomás (17 juni 1977)
Nicolás Daniel Mauricio (6 juli 1979)
Juliana Edenia Antonia (8 oktober 1981)
Door haar afstamming van Sophia Keurvorstin van Hannover had zij sinds haar geboorte ook het Britse staatsburgerschap, gebaseerd op de Sophia Naturalization Act 1705. Toen zij op Tweede Paasdag 1992 officieel tot de Rooms-Katholieke Kerk toetrad, verloor zij conform diezelfde wet automatisch haar Britse nationaliteit. Een Brits paspoort heeft zij nooit gehad.

In 1994 vroeg Christina echtscheiding aan. Twee jaar later was dat een feit. Christina vestigde zich hierna in New York met haar zoons. Zij had ook een appartement op het terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. Juliana jr. ging bij haar vader in Londen wonen.

Carrière
Christina heeft bij diverse gebeurtenissen in de koninklijke familie opgetreden als zangeres: bij de doop van haar nicht Carolina de Bourbon de Parme, haar eigen zoon Nicolás Guillermo en bij de uitvaart van haar ouders; tevens bij de huwelijken van haar neef Bernhard van Oranje-Nassau, van Vollenhoven en haar zoon Bernardo.

In 1990 verleende de prinses haar naam aan een stichting voor jonge musicerende kinderen en jongeren. Het Edith Stein Concours heette van af toen Prinses Christina Concours. Zij is erevoorzitter van deze stichting.

Ze heeft twee cd's opgenomen, in 2000 een kerstalbum en in 2002 The me nobody knows, waarop ook een nummer met Rob de Nijs. De opbrengsten gingen naar het Prinses Christina Concours en de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001.

Bij bijzondere gebeurtenissen in de koninklijke familie was Christina er doorgaans bij. Ook vergezelde ze als muziekliefhebster haar oudste zuster bij het jaarlijkse Koninginnedagconcert in Paleis Noordeinde.

Belastingroute
In 2009 werd bekend dat de prinses gebruik maakte van brievenbusfirma's op het Kanaaleiland Guernsey. Via de Daffodil Trust[1] en de Crocus Trust[2] zou aanzienlijk worden bespaard op de betaling van vermogensbelasting in Groot-Brittannië. Deze brievenbusfirma's werden bestuurd vanuit een stichting die zetelde in Paleis Noordeinde. Velen, ook binnen de Tweede Kamer, achtten een dergelijke constructie - hoewel legaal - in strijd met de voorbeeldfunctie die leden van de koninklijke familie geacht worden te vervullen. Op 8 oktober 2009 werd bekend[3] dat de belastingroute voortaan via een vermogensbeheerder in Eindhoven zou lopen en niet meer via het paleis.

Verkoop van kunst

Rubens, tekening van een jonge man, geveild bij Sotheby's in 2019.
Prinses Christina verkocht meermaals kunstwerken uit haar eigendom. Deze had zij geërfd van haar grootmoeder Wilhelmina en haar moeder Juliana, en waren veelal verworven door haar betovergrootouders koning Willem II en diens echtgenote Anna Paulowna, die beiden grote kunstverzamelaars waren.

In 1988 deed ze ruim honderd historische penningen van de hand. Dat deed zij, naar eigen zeggen, omdat ze door haar 'slechte gezichtsvermogen weinig kijkgenot aan de munten beleefde'.[4]

In 2019 bood prinses Christina een aantal kunstwerken te koop aan bij veilinghuis Sotheby's in New York. Het topstuk was een houtskooltekening van Peter Paul Rubens, een studie van 49,1 bij 31,5 cm met een volgens het veilinghuis geschatte waarde van 2,5 miljoen tot 3,5 miljoen US-dollar. In Nederlandse museum- en kunstkringen kwam kritiek op de veilingverkoop. De vraag rees of de Oranjes de morele plicht hadden om de kunstwerken eerst aan Nederlandse musea aan te bieden. Volgens premier Mark Rutte ging het om privébezit en leverde de verkoop daarom geen wettelijke problemen op.

Uit het Nationaal Aankoopfonds van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd 992.000 euro beschikbaar gesteld aan een coalitie van drie Nederlandse partijen (museum Boijmans van Beuningen, Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds) om de Rubensschets voor Nederland te behouden. De gelegenheidscoalitie bracht ook zelf geld in. De veiling van het werk ging ondanks dit gewoon door.[5] Het kunstwerk van Rubens bracht op de veiling die op 30 januari 2019 plaatsvond, inclusief 12,9% veilingkosten, een bedrag op van 8.202.000 dollar (7.164.633 euro).[6] De totale opbrengst van de verkochte kunstwerken was - opnieuw inclusief de veilingkosten - ruim 8 miljoen euro.[5] De koper bleef anoniem.

Gezondheid
In het najaar van 2017 werd bij de prinses botkanker geconstateerd. Dit liet de RVD in juni 2018 weten.[7] De prinses overleed op 16 augustus 2019 aan gevolgen van deze kanker in Paleis Noordeinde te Den Haag.

Onderscheidingen
Inhuldigingsmedaille 1948
Herinneringsmedaille 1962
Huwelijksmedaille 1966
Inhuldigingsmedaille 1980
Huwelijksmedaille 2002
Inhuldigingsmedaille 2013
Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria Christina van ORANJE-NASSAU?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Maria Christina van ORANJE-NASSAU

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 februari 1947 lag tussen -10.3 °C en -3 °C en was gemiddeld -6.9 °C. Er was 8,2 uur zonneschijn (81%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
    • 27 april » Maria Goretti (1890-1902), een Italiaans meisje dat door haar aanrander werd vermoord, wordt in Rome zalig verklaard door paus Pius XII.
    • 27 juni » In Ukkel wordt met 38,8°C de hoogste temperatuur gemeten die ooit in België is vastgesteld. In Maastricht wordt het op die dag 38,4°C, de op een na hoogste temperatuur in Nederland ooit gemeten.
    • 8 juli » Volgens een persbericht van de Amerikaans luchtmacht is in Roswell in New Mexico een vliegende schotel geland.
    • 14 augustus » India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.
    • 17 november » De transistor wordt uitgevonden door John Bardeen, Walter Brattain en William Shockley. Zij kregen hier in 1956 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor uitgereikt.
    • 25 november » Nieuw-Zeeland wordt een dominion.
  • De temperatuur op 28 juni 1975 lag tussen 9,7 °C en 15,9 °C en was gemiddeld 12,2 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 1,9 uur zonneschijn (11%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • In het jaar 1975: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,6 miljoen inwoners.
    • 28 februari » Ondertekening, te Lomé, van een overeenkomst (Lomé I) tussen de EEG en 46 landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS).
    • 13 april » Wielrenner Roger De Vlaeminck wint zijn derde Parijs-Roubaix.
    • 20 april » Opening van het Estadio Monumental David Arellano in Macul, Chili.
    • 3 september » Eerste uitzending van Hilversum 3 in stereo. Ingebruikname stereo DJ meubel.
    • 31 oktober » De single Bohemian Rhapsody van de rockband Queen wordt uitgebracht.
    • 2 december » Treinkaping bij Wijster.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van ORANJE-NASSAU


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I268267.php : benaderd 31 mei 2024), "Maria Christina van ORANJE-NASSAU (1947-2019)".