Stamboom Willems Hoogeloon-Best » André WEGENER SLEESWIJK (1927-2018)

Persoonlijke gegevens André WEGENER SLEESWIJK 

Bron 1

Gezin van André WEGENER SLEESWIJK


Notities over André WEGENER SLEESWIJK

André Wegener Sleeswijk (Bindjei, 11 mei 1927 − Laren (Noord-Holland), 11 juni 2018) was een Nederlands gewoon hoogleraar technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en publicist.
Biografie[bewerken]
Sleeswijk was een telg uit het geslacht Sleeswijk, onder wie enkele zeilmakers, en een zoon van oud-Deliplanter Fredrik Wilhelm Wegener Sleeswijk (1904-1974) en Cornelia Hendrika van Giffen (1908-1973). Hij trouwde twee maal en uit elk huwelijk had hij twee dochters. Hij was een oomzegger van architect prof. ir. Cornelis Wegener Sleeswijk (1909-1991) en een broer van jurist mr. Rienk Wegener Sleeswijk (1941).
Sleeswijk studeerde af in 1953 aan de Technische Hoogeschool Delft en ging daarna werken bij het laboratorium van Shell in Amsterdam. In 1961 promoveerde Sleeswijk op Emissary dislocations. Theory and experiments on the propagation of deformation twins in α-iron aan de Universiteit van Amsterdam. In 1964 werd hij benoemd aan de Rijksuniversiteit Groningen tot hoogleraar in de technische natuurkunde. Zijn inaugurele rede van 18 mei 1965 droeg de titel Eilanden der wetenschap. Hij ging in 1992 met emeritaat. Hij publiceerde gedurende decennia artikelen over zijn vakgebied in NRC-Handelsblad die later werden gebundeld; de boeken werden als zeer toegankelijk aangemerkt.
Net als zijn broer, publiceerde hij vanaf 1983 over zeilschepen. In 1990 publiceerde hij ook over de waterklokken van Vitruvius. Prof. dr. ir. A. Wegener Sleeswijk overleed in 2018 op 91-jarige leeftijd.
Bibliografie[bewerken]
Emissary dislocations. Theory and experiments on the propagation of deformation twins in α-iron. Groningen, 1961 (proefschrift).
Eilanden der wetenschap. Groningen, 1965 (inaugurele rede).
History of technology (introductory course). [Z.p.], 1981.
Inleiding geschiedenis van de techniek. [Groningen], 1982.
Wielen, wagens, koetsen. Leeuwarden, [1992].
De Gouden Eeuw van het fluitschip. [Franeker], 2003.
Literatuur[bewerken]
Over Leonardo en anderen. Vraaggesprek tussen André Wegener Sleeswyk en Jacques Mesdagh. Utrecht, 1993.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot André WEGENER SLEESWIJK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk André WEGENER SLEESWIJK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van André WEGENER SLEESWIJK


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 mei 1927 lag tussen 1,6 °C en 12,4 °C en was gemiddeld 6,6 °C. Er was 5,0 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1927: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,5 miljoen inwoners.
    • 13 februari » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub América de Cali.
    • 9 mei » Canberra vervangt Melbourne als hoofdstad van Australië
    • 26 mei » De Ford Motor Company staakt de productie van de T-Ford.
    • 1 juni » Een hevige tornado richt grote verwoestingen aan in de Achterhoek.
    • 23 augustus » In Boston worden de Italiaans-Amerikaanse anarchisten Sacco en Vanzetti terechtgesteld.
    • 6 oktober » De eerste sprekende film The Jazz Singer in première.
  • De temperatuur op 11 juni 2018 lag tussen 10,1 °C en 22,4 °C en was gemiddeld 16,9 °C. Er was 12,8 uur zonneschijn (77%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 26 oktober 2017 tot heden was er in Nederland het kabinet Rutte III met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2018: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 17,2 miljoen inwoners.
    • 14 januari » Sjinkie Knegt wint vijf keer goud tijdens de Europese kampioenschappen shorttrack in Dresden.
    • 14 augustus » De Ponte Morandi, in de Italiaanse havenstad Genua, die de stadsdelen Sampierdarena en Cornigliano verbond stort in. Verkeer dat op dat moment op de brug reed, viel bijna 50 meter omlaag en er waren minstens 43 doden te betreuren.
    • 20 augustus » Na 163 kilometer stopt Maarten van der Weijden met zijn poging om de Friese Elfstedentocht al zwemmend te voltooien. Hij deed dit om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. In 55 uur bracht dat ruim twee miljoen euro op.
    • 6 oktober » Alexander Pechtold maakt bekend dat hij na 12 jaar stopt als partijleider van D'66 en Tweede Kamerlid.
    • 18 december » Charles Michel neemt na 4 jaar ontslag als eerste minister van Belgie.
    • 23 december » Peter Bosz is aangesteld als de nieuwe voetbalcoach bij Bayer Leverkusen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam WEGENER SLEESWIJK


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I261418.php : benaderd 26 mei 2024), "André WEGENER SLEESWIJK (1927-2018)".