Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Geert Adriaans BOOMGAARD (1788-1899)

Persoonlijke gegevens Geert Adriaans BOOMGAARD 


Gezin van Geert Adriaans BOOMGAARD

(1) Hij is getrouwd met Stijntje BUS.

Zij zijn getrouwd op 4 maart 1818 te Groningen, 2116, Groningen, Nederland, hij was toen 29 jaar oud.


(2) Hij is getrouwd met Grietje Abels JONKER.

Zij zijn getrouwd op 17 maart 1831 te Groningen, 2116, Groningen, Nederland, hij was toen 42 jaar oud.


Notities over Geert Adriaans BOOMGAARD

Geert Adriaans Boomgaard (Groningen, 21 september 1788 – aldaar, 3 februari 1899) was de eerste Nederlander die internationaal als een van de oudste mensen ter wereld erkend werd. Een andere Nederlander, Thomas Peters (6 april 1745 – 26 maart 1857), zou weliswaar ouder (bijna 112) geworden zijn, maar bij gebrek aan bewijzen omtrent zijn geboortedatum is de vermeende leeftijd van Peters nooit erkend.

Boomgaard werd geboren in de stad Groningen als zoon van de schipper Adriaan Jacobs Boomgaard en Geesje Geerts Bontekoe. Volgens gegevens van de burgerlijke stand was Geert Adriaans Boomgaard van beroep schipper of scheepskapitein. Hij was in 1812 soldaat in het leger van Napoleon.[1] Hij diende als tamboer in het 33e regiment infanterie en werd op latere leeftijd onderscheiden met de Sint-Helenamedaille.[2] Naar alle waarschijnlijkheid was Boomgaard de laatst overlevende veteraan uit de Napoleontische tijd.

Op 4 maart 1818 trouwde hij met Stijntje Bus, en op 17 maart 1831 hertrouwde hij (inmiddels weduwnaar) met de 37 jaar oude Grietje Abels Jonker. Uit zijn eerste huwelijk zijn acht kinderen bekend, uit zijn tweede vier.[3]

In 1888 werd ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag een bijzondere foto gemaakt. De jubilaris staat hier afgebeeld met zijn 96-jarige broer en zijn 98-jarige zus. Hij had dan ook in ieder geval goede genen. Veel mensen vonden dit zo'n speciale gebeurtenis dat er van deze foto veel kopieën in omloop waren.[4]

Boomgaard bracht de laatste 34 jaar van zijn leven door in het Jacob en Annagasthuis in Groningen, waar hij uiteindelijk op 110-jarige leeftijd overleed.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geert Adriaans BOOMGAARD?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geert Adriaans BOOMGAARD

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geert Adriaans BOOMGAARD

Geert Adriaans BOOMGAARD
1788-1899

(1) 1818

Stijntje BUS
1797-1830

(2) 1831

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 september 1788 lag rond de 16,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 9 januari » Connecticut ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 5e staat.
    • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
    • 1 juni » Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de Oost met zijn schip de HMAV Bounty.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
    • 28 november » Karel Christiaan van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik Willem.
  • De temperatuur op 17 maart 1831 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: regen . Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1831: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 5 februari » De 29-jarige Nederlandse marineofficier Jan van Speijk laat zijn eigen kanonneerboot vol munitie exploderen in de haven van Antwerpen om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de Belgen; dat was tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 7 februari » De Belgische Grondwet wordt afgekondigd. België wordt een parlementaire monarchie met scheiding van de drie machten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht.
    • 15 juni » De Franse wiskundige Évariste Galois wordt voor de rechtbank voorgeleid wegens het bedreigen van koning Lodewijk Filips van Frankrijk.
    • 16 juni » Het eerste nummer van het Belgisch Staatsblad rolt van de persen.
    • 17 juli » Koning Leopold I komt naar België.
    • 21 juli » Eedaflegging van Leopold I, de eerste koning der Belgen. Ter herinnering hieraan is 21 juli de nationale feestdag van België.
  • De temperatuur op 3 februari 1899 lag rond de -0.6 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 23 januari » Inauguratie van Emilio Aguinaldo als president van de Constitutionele Republiek der Filipijnen.
    • 14 maart » Terugkeer van de Belgica, het expeditieschip waarmee Adrien de Gerlache het Zuidpoolgebied verkende.
    • 2 april » Priesterwijding van Eugenio Pacelli in Rome door aartsbisschop Francesco di Paola Cassetta.
    • 9 april » Cercle Sportif Brugeois (Cercle Brugge) wordt opgericht binnen de muren van de school van de broeders Xaverianen.
    • 10 augustus » In Stavanger wordt de Noorse voetbalclub Viking FK opgericht.
    • 16 december » Engelse immigranten richten de Italiaanse voetbalclub AC Milan op.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam BOOMGAARD


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I133642.php : benaderd 24 mei 2024), "Geert Adriaans BOOMGAARD (1788-1899)".