Stamboom Voorhaar » Theodorus "Theo" den Haan (1910-1989)

Persoonlijke gegevens Theodorus "Theo" den Haan 


Gezin van Theodorus "Theo" den Haan

Hij is getrouwd met Anna Voorhaar.

Zij zijn getrouwd op 12 mei 1932 te Amsterdam, hij was toen 21 jaar oud.Bron 6


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Theodorus "Theo" den Haan

Theo den Haan heeft model gestaan voor de figuur van rechercheur De Cock (met C - O - C - K...) in de boeken en tv-serie van Baantjer.
In de Tweede Wereldoorlog was Theo actief in het verzet. Hij is uiteindelijk naar Frankrijk gevlucht waar hij onder de schuilnaam 'Le Coq' heeft rondgezworven. Niet zo vreemd als je bedenkt dat 'de haan' in de Franse taal 'le coq' is.
De loopbaan van Theo begon in een bierbrouwerij. Dit was geen succes. Daarna is hij bij de politie terecht gekomen. Eerst bij de Amsterdamse kinderpolitie, later op het politiebureau Warmoesstraat in de rosse buurt van Amsterdam. Hij heeft zich geleidelijk opgewerkt tot rechercheur van de zedenpolitie. Ook Appie Baantjer werkte op dat bureau. Theo en Appie werden maatjes van elkaar. In de familie is bekend dat Theo vroeger altijd met een lange regenjas aan liep en met een paraplu over zijn arm (een echte rechercheur...).
Op www.baantjer.net schrijft Appie Baantjer: "Het was plezierig om namen te verzinnen; ik had een oudere collega die Den Haan heette, en een andere preciseerde steeds dat zijn naam Hock met ceekaa was. Door hen samen te voegen kwam ik bij De Cock, met ceeooceekaa, uit".
Theo den Haan en Appie Baantjer hadden het nodige gemeen, zoals hun werkwijze, hun afkeer van vuurwapens en een hekel aan autorijden. Een gesigneerd exemplaar van het eerste boek uit de serie Baantjer (t.w. De Cock en de wurger op zondag) is in het bezit van een zoon van Theo den Haan.
Theo den Haan was een veelzijdig mens. Behalve politieman was hij dirigent van de Amsterdamse Politiekapel, schreef hij een komische opera en dirigeerde een mandoline-orkest.
Ook was hij de oprichter van Jongensland-Oost in Amsterdam. Het was een plek voor jongeren om zich te uiten, af te reageren en te ontwikkelen. Veelal jeugd die anders makkelijk op het criminele pad zou komen. Tijdens een televisie-interview in de zestiger jaren werd Theo over Jongensland geïnterviewd door Karin Kraaykamp en Theo Eerdmans (bron o.a. Don den Haan).
=
In een krantenartikel over het boek 'Signalement van een rechercheur' (schrijver Joop Boonemaijers) wordt gerefereerd aan Den Haan als rolmodel voor De Cock - in het artikel wordt ook een beeld gegeven van het werk van een rechercheur in die tijd op Bureau Warmoesstraat: 'Het was een fijne tijd, er waren goede collega's en we hadden een prettige en bekwame chef. In het begin had ik een mentor. Hij heette Den Haan. Ook Appie Baantjer werkte aan de Warmoesstraat. Appie ging in die tijd politieromans schrijven met als hoofdpersoon De Cock, de personificatie van Den Haan. Ook werkte er een jonge rechercheur Vledder bij ons, net als commissaris Buitendam, die in werkelijkheid Binnendijk heette. In die tijd waren we met elf rechercheurs en het gebied van ons bureau omvatte niet alleen de Warmoesstraat en de Wallen, maar ook een deel van de verder af liggende grachtengordel en de Staatsliedenbuurt. Er gebeurde veel. Vechtpartijen, moord, winkeldiefstallen, diefstallen uit auto's, inbraken, overvallen, zakkenrollerij, straatroof, branden, verdrinkingen, verdovende middelen. Met het hele scala van politiewerk kreeg je vroeg of laat te maken. Bij vrolijke dingen was de politie niet nodig. Maar je went op een gegeven moment aan de confrontaties met de zelfkant van de maatschappij. Het laat je echter niet altijd onberoerd. Je bent begaan met dingen die op je afkomen, maar er lange tijd bij stilstaan kan eenvoudig niet. Dan red je het zelf niet' (bron: De Oud Amsterdammer).
=
Op 24 augustus 1942 reist Theodorus den Haan als tewerkgestelde in het kader van de Arbeitseinsatz naar Duitsland. Samen met 35 andere inwoners van Amsterdam moet hij gaan werken bij Arbeitsgemeinschaft Bosland-de Wolf voor Organisation Todt in West-Frankrijk. Als beroep wordt bij Theodorus vermeld: Bauhilfsarbeiter. Op een kaart van het Gewestelijk Arbeids Bureau Amsterdam wordt in deze periode melding gemaakt van betalingen aan zijn vrouw, A. den Haan-Voorhaar voor loonvoorschotten en verteringsgeld (bron: tewerkgestelden 1940-1945 [verkregen via Stadsarchief Amsterdam]).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodorus "Theo" den Haan?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Theodorus "Theo" den Haan

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Theodorus "Theo" den Haan

Voorouders (en nakomelingen) van Theodorus den Haan


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Noord-Hollands Archief - Don den Haan
  2. Don den Haan
  3. Noord-Hollands Archief
  4. persoonskaart (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
  5. Don den Haan - persoonskaart Anna Voorhaar (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)
  6. gezinskaart (verkregen via Stadsarchief Amsterdam) - Noord-Hollands Archief - persoonskaart (verkregen via Stadsarchief Amsterdam)

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 mei 1910 lag tussen 6,7 °C en 19,0 °C en was gemiddeld 13,3 °C. Er was 2,6 mm neerslag. Er was 4,4 uur zonneschijn (27%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
    • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
    • 15 april » Charles Daniels scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.02,8. Het oude record stond sinds 20 juli 1908 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
    • 6 mei » George V wordt koning van Groot-Brittannië en Ierland na de dood van zijn vader Eduard VII.
    • 31 mei » Oprichting van de Unie van Zuid-Afrika.
    • 10 juni » Oprichting van de Deense voetbalclub Fremad Amager.
    • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
  • De temperatuur op 12 mei 1932 lag tussen 8,7 °C en 17,7 °C en was gemiddeld 12,5 °C. Er was 1,8 mm neerslag gedurende 2,4 uur. Er was 0.4 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
    • 4 februari » Japan bezet Harbin in China.
    • 27 februari » James Chadwick verifieert experimenteel het bestaan van het neutron, dat hij al eerder vermoedde.
    • 27 maart » Oprichting van de amateurvoetbalclub VV De Bataven.
    • 20 mei » Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
    • 5 juli » Antonio de Oliveira Salazar wordt minister-president van Portugal.
    • 20 september » De naam Zuiderzee wordt officieel gewijzigd in IJsselmeer.
  • De temperatuur op 19 augustus 1989 lag tussen 11,6 °C en 26,9 °C en was gemiddeld 19,5 °C. Er was 11,5 uur zonneschijn (79%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1989: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,8 miljoen inwoners.
    • 5 januari » De eerste uitzending van het televisiespelletje Lingo. Presentator is Robert ten Brink.
    • 10 februari » De Angolese regering beschuldigt Zuid-Afrika ervan Zuid-Angola te zijn binnengevallen om de verzetsorganisatie UNITA te steunen.
    • 9 april » Sovjettroepen maken een bloedig einde (achttien doden) aan een demonstratie van enkele duizenden Georgiërs in de hoofdstad Tbilisi.
    • 29 juli » De Cubaanse atleet Javier Sotomayor scherpt bij atletiekwedstrijden in San Juan zijn eigen wereldrecord hoogspringen met 1 centimeter aan tot 2,44 meter.
    • 27 augustus » De Cambodjaanse guerrillaleider prins Norodom Sihanouk treedt af als leider van zijn partij tijdens de internationale conferentie over Cambodja.
    • 7 november » David Dinkins wordt gekozen als eerste zwarte burgemeester van New York.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Den Haan

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Den Haan.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Den Haan.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Den Haan (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I3358.php : benaderd 9 mei 2024), "Theodorus "Theo" den Haan (1910-1989)".