Stamboom Voorhaar » Jan Hermanus "Jan" Voorhaar (1916-2004)

Persoonlijke gegevens Jan Hermanus "Jan" Voorhaar 


Gezin van Jan Hermanus "Jan" Voorhaar

Hij is getrouwd met Gerarda Maria Mijella Smits.

Zij zijn getrouwd op 2 december 1942 te 's-Gravenhage, hij was toen 26 jaar oud.Bron 1

Dat de data van het burgerlijk en het kerkelijk huwelijk van Jan Hermanus Voorhaar en Gerarda Maria Smits zo ver uiteen lagen, komt door de oorlogstijd en het gegeven dat Jan Hermanus in het kader van de Arbeitseinsatz in Duitsland verbleef - zie de trouwkaart (bron: Paul Voorhaar).
Ze zijn in de kerk getrouwd op 23 juli 1943 te 's-Gravenhage (parochiekerk St.-Antonius Abt), hij was toen 27 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Jan Hermanus "Jan" Voorhaar

Herinneringen aan mijn vader, Jan Hermanus Voorhaar, door Paul Voorhaar:
Jan Voorhaar - 3 juli 1916 – 20 november 2004
Jan Voorhaar was de zoon van een postbode van Loosduinen. Hij had de wens pikeur te worden omdat hij zo van paarden hield. Echter, in die tijd bepaalde je niet zelf wat je werd, maar je ouders. Omdat zijn broer Dirk kapper (barbier) was, zou ook Jan kapper worden en zo geschiedde het.
Tijdens de oorlog werd hij te werk gesteld in de autofabriek van Opel, later zou hij uitsluitend Opel rijden (zie kaart Arbeitseinsatz).

Jan trouwde met Grada Smits. Haar vader en twee broers waren eveneens kapper. Grada had een dameskapsalon naast die van haar vader. Er was echter maar één voordeur. De dames liepen links de heren rechts. In die tijd liet men zich scheren bij de barbier, dat deed bijna niemand zelf. Het waren echter niet alleen dames die links liepen. In de oorlog kwamen mensen uit het verzet vergaderen in een kamertje achter die twee salons. Zo konden ze onopvallend bij elkaar komen. Opa Smits stond in de heren-salon Duitsers te scheren en de mensen van het verzet zaten maar een paar meter verder.

Jan Voorhaar werkte eerst bij zijn schoonvader in de kapsalon in de Willem Beukelszoonstraat 12 in Scheveningen (zie foto). Later begon hij met zijn vrouw een kapsalon aan de Havenkade 3, ook te Scheveningen.
Dat hij een vakbekwaam kapper werd is zeker. Hij en zijn vrouw Grada wonnen het ene na de andere kap-concours. In de tijd dat er nog geen internet of TV was, ging je naar de Cineac om naar het Polygoon-nieuws te kijken. Lange rijen voordat je aan de beurt was. Waarom vertel ik dit, nou hij had een prestigieuze prijs in Parijs gewonnen. De hele familie in de Cineac en daar was hij ineens close-up in beeld. Het hele doek met je vader wat een "kijk eens papa!" opleverde.
Een aanbod kapper te worden bij de Holland-Amerikalijn sloeg hij af vanwege zijn gezin. Dat een kapper hoogtijdagen heeft als hij jong is en dat zijn clientèle steeds ouder wordt met minder haar zoals ook de vakman ouder wordt deden hem de volgende uitspraak doen: “Als je ook kapper wilt worden, schop ik allebei je poten onder je vandaan.” Het behoeft geen uitleg, ik werd wat anders....

Ook was hij graag op reis. Dat het niet altijd even verstandig was blijkt uit het feit dat er in het begin nagenoeg geen campings waren in Frankrijk. Zo gebeurde het dat we in Zuid-Frankrijk tussen mensen stonden die muziek maakten en vuurtje stookten. Als kind was dat echt spannend. Nu begrijp ik dat we gewoon op een zigeunerkamp stonden, iets dat je nu nooit meer zou doen. Ook de bergen werden niet gemeden. Hellingen zo steil en met grind, dat de auto teruggleed. Mijn broer en ik sprongen dan tegelijk uit de auto en duwden een mat onder de wielen zodat hij weer verder kon. De grote brug (Europabrücke) over het dal bij Innsbrück, dat was er ook zo één. We lazen in de krant, na de vakantie eenmaal terug in Nederland, dat er een ambulance voor het eerst over heen gereden was uit nood. Klopt niet, hij reed er al een week eerder overheen.

Dan het verhaal met koningin Beatrix, dat kan ik niet overslaan. Doordat hij regelmatig ter controle in het Bronovo ziekenhuis was, gebeurde het dat hij naast “mevrouw van Buuren” (de incognito naam van Hare Majesteit) in de wachtkamer zat. Hij vroeg haar: "Ben jij Beatrix?" Ze ontkende. Mijn vader weer: “Nou als jij Beatrix bent dan vind ik je een moord-wijf”. In ieder ander land zou hij er niet met een vriendelijke glimlach van af zijn gekomen.

Mijn vader Jan was een vrolijk, bloemrijk figuur waar ik nog pagina's verhalen over vol kan schrijven. Hij kon ook streng zijn. Het meest kwaad werd hij uit bezorgdheid omdat we iets hadden uitgespookt wat niet al te verstandig was, achteraf bezien dan.
De voordeur stond voor iedereen open. Zo kwamen mijn vrienden langs, zelfs als ze wisten dat mijn broer en ik niet thuis waren.
=
Het persoonsbewijs van Jan Hermanus Voorhaar uit de oorlogsjaren is bewaard gebleven (nummer van het op 21 november 1941 afgegeven persoonsbewijs: G 41 385801). Zo ook andere documenten die verwijzen naar de tijd die hij toen in het kader van de Arbeitseinsatz in Duitsland doorbracht. Zie:
- de kaart van de Arbeitseinsatz waaruit zijn tewerkstelling bij Opel blijkt;
- het codicil dat Jan in Duitsland bij zich droeg en waarin hij verklaart dat hij bij ziek- of sterfbed uitsluitend een Rooms-Katholiek priester aan zijn bed wil voor het toedienen van de sacramenten;
- de trouwkaart: tussen het burgerlijk en het kerkelijk huwelijk zit ruim een jaar vanwege zijn verblijf in Duitsland;
- de reisvergunning die hij in juni 1945 kreeg om van Emmen naar 's-Gravenhage te reizen.
(bron voor al deze documenten: Paul Voorhaar)
=
Op 14 november 2012 geeft Omroep Max in het programma Tijd voor Max aandacht aan bijzondere achternamen - al dan niet in combinatie met het beroep van de betrokkene (bijvoorbeeld huisarts - dokter Griep). Prominent in beeld is een bordje 'J.H. Voorhaar - dameskapper' - in de studio wordt om deze combinatie smakelijk gelachen. 2 Kinderen van deze kapper Jan Hermanus Voorhaar reageren (via Twitter of naar mij) direct in de trant van: dat bordje is gestolen toen onze vader in 1983 de zaak bij zijn pensioen sloot...

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Hermanus "Jan" Voorhaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Hermanus "Jan" Voorhaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan Hermanus "Jan" Voorhaar


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Hermanus "Jan" Voorhaar



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. persoonskaart (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  2. Marijke Tuurenhout
  3. gezinskaart (verkregen via gemeentearchief Den Haag)
  4. Paul Voorhaar
  5. Paul Voorhaar - persoonsbewijs Jan Hermanus Voorhaar - trouwkaart
  6. persoonsbewijs Jan Hermanus Voorhaar
  7. familiebericht bij geboorte Lucia (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie) - persoonsbewijs Jan Hermanus Voorhaar - jeugdbrevet reddend zwemmen van Paul Voorhaar

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 juli 1916 lag tussen 7,9 °C en 19,7 °C en was gemiddeld 14,5 °C. Er was 6,2 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
    • 18 april » Oprichting van de Mexicaanse voetbalclub CF Atlante.
    • 24 april » Easter Rising in Ierland.
    • 18 mei » Begin regeerperiode Vietnamese keizer Khải Định.
    • 27 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club de Deportes Green Cross.
    • 1 juli » Eerste Wereldoorlog: eerste dag van de Slag aan de Somme. Op deze dag komen 20.000 soldaten van het Britse leger om, en raken 40.000 gewond. Het einde van de slag is in november.
    • 29 november » Hussein wordt uitgeroepen tot koning van de Arabieren
  • De temperatuur op 2 december 1942 lag tussen 0.3 °C en 5,1 °C en was gemiddeld 2,1 °C. Er was 2,7 mm neerslag gedurende 2,0 uur. Er was 1,8 uur zonneschijn (22%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 2 januari » Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, wordt door Japan bezet.
    • 14 februari » In Rotterdam wordt de Maastunnel geopend. De overwelving is 1426 meter lang, de tunnel zelf meet 1070,15 meter. Er is bijna vijf jaar aan gewerkt.
    • 28 februari » Hr. Ms. De Ruyter zinkt en Karel Doorman gaat met zijn schip ten onder.
    • 22 mei » Mexico verklaart de oorlog aan Duitsland, Italië en Japan.
    • 28 mei » Uit wraak voor de moord op Reinhard Heydrich vermoorden de nazi's in Tsjecho-Slowakije meer dan 1800 mensen.
    • 25 december » De Japanse onderzeeboot I 66 torpedeert ten noorden van Kuching de Nederlandse onderzeeboot K XVI waarbij alle 36 bemanningsleden om het leven komen.
  • De temperatuur op 20 november 2004 lag tussen -1,5 °C en 5,7 °C en was gemiddeld 2,0 °C. Er was 4,5 mm neerslag gedurende 2,9 uur. Er was 3,0 uur zonneschijn (35%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 27 mei 2003 tot vrijdag 7 juli 2006 was er in Nederland het kabinet Balkenende II met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2004: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Presidentsverkiezingen in Rusland.
    • 31 maart » De Venezolaanse overheid richt Conviasa op als de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van het Zuid-Amerikaanse land.
    • 31 maart » Zwemster Lisbeth Lenton scherpt in Sydney het wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 53,66. De mondiale toptijd was sinds 2000 met 53,77 in handen van Inge de Bruijn.
    • 2 april » De regionale weekkrant Gulp en Geul Journaal verschijnt voor de eerste keer.
    • 23 mei » Verkiezing van Horst Köhler tot negende bondspresident van Duitsland.
    • 17 september » De eerste uitzending van Koefnoen verschijnt op de Nederlandse televisie.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Voorhaar

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Voorhaar.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Voorhaar.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Voorhaar (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I1384.php : benaderd 3 mei 2024), "Jan Hermanus "Jan" Voorhaar (1916-2004)".