Stamboom Visscher / Gerrits » Focke Abrahams (1743-1799)

Persoonlijke gegevens Focke Abrahams 

Bron 1

Gezin van Focke Abrahams

(1) Hij is getrouwd met Sjoukjen Fokkes.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Hiske Fokkes  1784-1809
  2. Jan Fokkes Fokkema  1794-1870 


(2) Hij is getrouwd met Willemke Geerts Offringa.

Zij zijn getrouwd op 5 mei 1782 te Kollumerzwaag, hij was toen 39 jaar oud.


Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Jansjen Pytters.

Zij zijn getrouwd op 5 mei 1772 te Kollumerzwaag, hij was toen 29 jaar oud.


Notities over Focke Abrahams

Kriminele sententies Kollumerland: Focke Abrahams, 43 jaar, boer, Kollumerzwaag, portef. nr. 269 d.d. 21-11-1786, idem nr. 312 d.d. 15-10-1790 en idem nr. 365 d.d. 17-03-1798: Op 21-11-1786 verklaart Fokke Abrahams, huisman op Collumerswaag, 43 jaar, dat hij ongeveer twee jaar geleden, op seekere morgen circa 7 uur de weg langs gaande, had gesien dat seekere Lammert Annes woonachtig aldaar, beesig was op het hiem behorende aan Grietje Edzes, met het snijden of houwen van Elzen boomen, dat hij gesien had hij dadelijk met een afgesnedene boom, vandaar na huis was gegaan, verders verklaart hij getuige, dat hij voormelde Lammert Annes wel 25 maal met jonge afgesneeden boomen hadde sien dragen sonder te weeten waar hij die gekreegen had, dat hij eenige tijd na de gemelde ontmoeting teegen verdachte Lammert heeft gesegt: Lammert, je witten ommers wel datje dat niet doen mochten, waar op voorschreven Lammert hadde geantwoord: Ja ik sag u wel maar daar gaf ik niet om.

Hij was in 1798, 55 jaar oud, huisman te Kollumerzwaag, later ook arbeider, hij verklaart dat Jan Willems, huisman op Kollumerzwaag op de 4de february 1797 benevens de grote menigte menschen met zijn geweer is op de weg geweest, hebbende zulx met zijn eijgen oogen gesien, dog hebben niet gesien, nog gehoort dat Jan Willems met het geweer quaat heeft gedaan, nog iets quaats of dreigende woorden gesproken (Kollumer Oproer).

Tussen 4 juni en 9 juli 1799 is Fokke Abrahams overleden, want dan worden Sybe Jacobs en Femme Wybes, huislieden onder Oudwoude aangewezen als curatoren over Willemke Fockes oud 17 jaar, dochter van Focke Abrahams, in leven wonend op Collumerswaeg. Authorisatie acte KOL nr. 819.

PRO PAUPERE CAPTIVO Remonstrantie voor Salomon Levij van Collumerzwaag, gevangen en beklaagde CONTRA De Procureur Generaal van dit gewest rat: off: klaager. ... Dat de gevangen op den 4 Febr. 1797 gedwongen is geworden om met eene verzamelde menigte van zijn huis af te gaan na het huis ter Noord toe, als wanneer hij eene gunstige geleegenheid vonde om uit het gezichte der meenigte te geraaken en alzoo te ontkoomen. Dat egter de klaager hem ten laste legt dat hij gezegd zou hebben dat als hij Keuning, of Abele Keuning vond, den zelven aan riemen zoude snijden. Dan de klaager heeft zulks door een getuige, Jan Coopmans, beweesen, dog deeze eene getuige is als geene, dan hoe weinig staat te maaken is op deeze Jan Coopmans, is Ulieden Raaden reeds gebleeken uit 't Proces van Louw Johannes, waar toe de gevangen zich refereert.

De beschuldiginge van Jane Willems behelst, dat deze gevangene op Saturdag den 4 Febr. 1797 den getuige zoude gedwongen hebben om op de weg te koomen of dat hem anders de kop kloven, de glasen inslaan zou, etc. moet Ul: al suspect voorkomen, dewijl voor eerst de gevangen alleen geen grote vreese ijmand konde aanjaagen, wijl hij een klein en geensins sterk persoon is, maar ook bovendien des gevangens reporbatoire getuigen Fokke Abrahams en Tjepke Djoerds deponeren dat hij Jan of Jane Willems onder de oproerige menigte op weg geweest is, niet behoevende gedwongen te worden. Verders koomt een Harmen Tomas op, die zegt, dat de gevangen op Saturdag den 4 Febr. 1797 ten zijne huise gekomen is, met een bloote sabel in de hand, hem dwingende om met na Zwaagwesteinde te reijsen, of anders hem de kop en glasen in te zullen slaan, - dog hoe weinig credit die Harmen Tomas verdient, blijkt uit de reporbatoire getuigen Hendrik Geerts en Baukje Tjeerds die deponeren dat hun kind een oorijser verlooren had, dat Harmen Tomas 't zelve ras te Dokkum verkogt had sonder sulks bekend gemaakt te hebben, dus hij als dief was, te meer dat zij 't hem overgeslaagen hadden, dog dat hij 't sterk ontkend had. Egter toen hij Harmen Tomas de zaak naader indagte, en bevreesd wierde, of men hem desweegens niet in 't kastje zoude sluiten, heeft hij 't naderhand voor die getuigen geconfesseerd, en drie guldens daar van te rug gegeeven. Dan verhaalt eindelijk de getuige Jacob Aukes, dat hij door de gevangen op den 3 Febr. 1797 circa drie uur te Collumerswaag gedwongen is geworden om met te gaan, 't welk immers suspect is, daar hij zelve vrijwillig op de weg geweest is, volgens de reporbatoire getuige Lammert Annes, en nog meerder wort dit twijffelagtig, en strijdig, daar in 't nader Proces Hendrik Gialts Sandurg en Adam Marinus voorgeeven dat de gevangen op die tijd te Collum voor 't regthuis zou geweest sijn, hoewel de gevangene zulks stellig ontkent. Etc."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Focke Abrahams?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Focke Abrahams

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Focke Abrahams


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Fokkema Web Site, Tonnie Fokkema, Focke Abrahams, 14 december 2013
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Fokkema Web Site
      Stamboom: Fokkema

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 mei 1772 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord ten oosten. Typering van het weer: zeer betrokken omtrent helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
      • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
      • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
      • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".
    • De temperatuur op 4 juni 1799 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
      • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
      • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
      • 6 oktober » Slag bij Castricum.
      • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
      • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
      • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Abrahams

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Abrahams.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Abrahams.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Abrahams (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Th. Visscher, "Stamboom Visscher / Gerrits", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-visscher-gerrits/I1035.php : benaderd 28 april 2024), "Focke Abrahams (1743-1799)".