Stamboom Veth - Koppelaar - Kwartierstaat » Ariaantie Gabrielsdr (Scheper) (1732-1743)

Persoonlijke gegevens Ariaantie Gabrielsdr (Scheper) 


Gezin van Ariaantie Gabrielsdr (Scheper)


Notities over Ariaantie Gabrielsdr (Scheper)

Ariaantie Scheper woont in 1743 in Giessen-Oudekerk bij haar oom en tante Martje Jansdr en Cornelis Janszn. Martje is een zus van haar overleden moeder en Cornelis is de man van Martje. Martje is samen met haar vader Jan van den Herik beurtschipper van Giessen-Oudekerk op Gorinchem. Zij varen wekelijks met hun marktschuit door de Giessen, langs Giessendam, door de Peulensluis, via de Merwede naar Gorinchem (en weer terug). Zo ook op 11 februari 1743. Om 5 uur die middag lossen ze op de terugweg uit Gorinchem goederen bij Bart Janszn Verheul in Peursum. Cornelis Janszn, de man van Martje, is daar ook. Martje vraagt hem: ‘Wat doet gij hier? Jij soud by het kind blijven, t kind sal soo vervaert sijn’. Cornelis is dronken en zegt niet in staat te zijn naar huis te gaan. ‘Ik ga zo spoedig mogelijk, maar we moeten even met elkaar praten’. Dat praten duurt even. Martje en haar vader gaan door met hun werk, Cornelis loopt richting Giessen-Oudekerk en Martje pikt Cornelis even later weer op. Dan vertelt Cornelis pas dat Ariaantie dood is. Martje vertelt later: ‘Hij zei, Ariaen is doot. Dat ik met groote ontsteltenis t selve toeriep: O Godt hebt gy er ook jouw handen aen getoont?.’ Cornelis zegt niets en gaat met Martje naar huis. Ariaantie ligt daar ‘in ´t voorhuijs met syn kleeren aen sonder muts, en met hangend hair op t bed dood’.

Cornelis Janszn is onrustig. Martje vraagt haar man een paar dagen later, na de begrafenis: ‘Wat scheelt er aen? Segt mij, wat hebt gij het kint geleert, hoe hebt gy er meede geleeft?’ Cornelis bekent dan dat hij Ariaantie ‘had opgehangen en de nek had gebroken’, waarmee hij waarschijnlijk bedoelt te zeggen dat hij Ariaantie (in paniek) heeft gewurgd. Vervolgens vindt op 21 februari 1743 een soort ‘familieberaad’ plaats. Martje’s vader is daarbij, hij is immers ook de opa van Ariaantie, een broer van Cornelis en Joost Jacobszn, een zwager van Cornelis uit Sliedrecht. Joost vraagt aan Cornelis: ‘Wy hooren by ons sulke slegte gerugten van jouw, jij moet ons nú seggen of jij het kindt vermoort hebt ofte niet. Soo jij geen schult hebt, behoeft jij niet te vreesen, maar hebt gy schult dan moet gy aenstonts vertrekken.’ Cornelis zegt dan: ‘Jae ik heb het vermoordt’ om zich ‘kort daer nae op de vlugt [te] begeeven’. Dit verhaal staat in het boek ‘Mededogen in vroeger tijd’ van Harry Aardoom uit 2016. Het is niet bekend of Cornelis vervolgd is. Op 16 februari 1743 is belastingaangifte gedaan van de dood van Ariaantie Scheper, maar zij overlijdt dus op 11 februari 1743. Aan het einde van 1743 wordt een halfzusje van Ariaantie geboren. Dat kind heet ook Ariaantie. Die Ariaantie is in de rechtstreeks vrouwelijke lijn een voormoeder van mij.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ariaantie Gabrielsdr (Scheper)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ariaantie Gabrielsdr (Scheper)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ariaantie Gabrielsdr (Scheper)


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. DTB Giessen-Oudekerk, Giessendam en Peursum (1692-1738, Dopen Gereformeerd)
      DTB Giessen-Oudekerk, Giessendam en Peursum (1692-1738, Dopen Gereformeerd)
    2. DTB Giessen-Oudekerk (1739-1805, Begraven Gaarder)
      DTB Giessen-Oudekerk (1739-1805, Begraven Gaarder)

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 februari 1743 lag rond de 8,0 °C. Er was 48 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: regen geheel betrokken. Bron: KNMI
    • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1743: Bron: Wikipedia
      • 9 september » Paus Benedictus XIV creëert 25 nieuwe kardinalen, onder wie de bisschop van Freising en latere prins-bisschop van Luik Johan Theodoor van Beieren
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam (Scheper)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    T. Veth, "Stamboom Veth - Koppelaar - Kwartierstaat", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-veth-koppelaar-kwartierstaat/I23041.php : benaderd 4 mei 2024), "Ariaantie Gabrielsdr (Scheper) (1732-1743)".