Stamboom VandenBorre » Willem Moerdijk (1848-1906)

Persoonlijke gegevens Willem Moerdijk 

  • Hij is geboren op 3 maart 1848 in Biervliet.Bron 1
    Heden den vierden van de maand maart des jaars duizend acht honderd acht en veertig, verscheen voor mij Burgermeester, Ambtenaar van den Buregerlijke stand van de gemeente Biervliet, Provincie Zeeland, Johannes Moerdijk, oud zevenentwintig jaren, van beroep werkman, wonende te Biervliet, dewelke ons heeft verklaard, dat op den derden van de maand maart des jaars achttien honderd acht en veertig des voormiddags te tien ure, binnen de gemeente, in het huis wijk nummer zeven en dertig, is geboren een kind van de mannelijke kunne, van hem aangever en van Maria Faas, van beroep zonder, wonende in de gemeente Biervliet, zijne huisvrouw, en waaraan het verklaard te willen geven de voornaam van Willem
    Welke aangifte en verklaring zijn geschied in bijwezen van Jannis Francois Faas, oud zevenenvijftig jaren, van beroep Slagter, wonende te Biervliet en van Willem de ....., oud eenendertig jaren, van beroep wagenmaker, wonende te Biervliet, als getuige daartoe door den aangever gekozen.
    En is hiervan aanstonds opgemaakt deze akte, die na gedane voorlezing aan den aangever en de getuigen, door hen en mij is geteekend.
    Tijdstip: 10:00:00
  • Registratie van geboorte op 4 maart 1848.Bron 1
  • Woonachtig: Schildstraat
    9000 Gent, Belgie.Bron 2
  • Hij is overleden op 28 juni 1906 in Gent, hij was toen 58 jaar oud.
    In het jaar negentien honderd zes, de negen en twintig juni, te negen uren voormiddag, na bestatiging, stellen wij Charel Boddaert, ambtenaar van den burgerlijken stand der stad Gent, de overlijdensakte op van Willem Moerdijk, ketelmaker, geboren te Biervliet (Holland) den derden maart achttienhonderd acht en veertig, overleden ten zijne woonst, Kastanjestraat, gisteren te negen uren 's avonds, weduwnaar van Elisabeth Wilhelmina Herrebout, echtgenoot van Mathildis Theresia Rossel, zonder bedrijf, zoon van Johannes en van Maria Faas, beiden overleden.
    Op verklaring van de zoons Arthur Moerdijk, oud vier en twintig jaren, ketelmaker, wonende Hulststraat en van Emilius Moerdijk, oud twee en twintig jaren, meubelmaker, wonende Kastanjestraat.
    Tijdstip: 21:00:00
  • Registratie van overlijden op 29 juni 1906.Bron 3
  • Een kind van Johannes Moerdijk en Maria Faas
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2010.

Gezin van Willem Moerdijk

(1) Hij is getrouwd met Elisabeth Willemina Herrebout.

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met Mathildis Theresia Rossel.

Toestemming voor het huwelijk is verkregen te Gent.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 7 februari 1877 te Sint Jan Baptist Gent, hij was toen 28 jaar oud.Bron 4

Zij zijn getrouwd op 7 februari 1877 te Gent, hij was toen 28 jaar oud.

In het jaar achttien honderd zeven en zeventig, den zevende februari te elf uur voormiddag, voor ons ondergetekenden Schepen Karel Pickaert, gedelegeerde ambtenaar van den burgerlijken stand der stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, zijn openbaarlijk te Stadhuize gecompareerd: Willem Moerdijk, oud achtentwintig jaren, Ketelmaker, geboren te Biervliet, Holland, den derde maart achttienhonderd achtenveertig, wonende te Gent Sterrestraat, Weduwnaar van Elisabeth Willemina Herrebout, meerderjarige zoon van Johannes en van Maria Faas, beide overleden, alsook zijne voorouders blijkens overlijdensakte zijner ouders en grootouders, en, Mathildis Theresia Rossel, oud drij en twintig jaren, fabriekswerkster, geboren te Gent den twintigste februari achttienhonderd drij en vijftig en wonende Sterrestraat bij hare moeder, meerderjarige dochter van wijlen Petrus Josephus en van Maria Carolina Wijnants, zonder bedrijf, alhier tegenwoordig en toestemmende, welke comparanten ons hebben aangezocht over te gaan tot de voltrekking van het huwelijk onder hen beraamd en waarvan afkondigingen zijn gedaan geweest ingevolge de wet op achtentwintigste januari en vierden dezer voormiddags te Gent, en geene tegenkantingen ons tegen dit huwelijk kenbaar gemaakt zijnde, rechtdoende op hun verzoek, hebben wij, na voorlezing aan partijen gegeven te hebben van alle de stukken betrekkelijk hunnen staat en de formaliteiten des huwelijk alhier gebracht en behoorlijk geparapheerd, en van het zesde kapitel van den titel rakende het huwelijk van den burgerlijken wetboek, aan partijen gevraagd of zij elkander verstaan te nemen voor man en vrouw, elk van hun beurtelings geantwoord hebbende JA, verklaren wij, uit naam van de Wet, dat, door den huwelijksband vereningd zijn Willem Moerdijk en Mathidis Theresia Rossel. Waarvan akte opgesteld ter presentie van Xaverius Rossel, oud negen en twintig jaren, timmerman, broer van de bruid, Petrus Haeck, oud twintig jaren, wever, zwager van de bruid, Josephus Wijnants, oud vijftig jaren, koopman, moederlijke oom van de bruid en Carolus Vincent, oud vijftig jaren, schoenmaker, moederlijke oom van de bruid, alle wonende te Gent. Welke akte wij na voorlezing met partijen en de drij eerste getuigen hebben ondertekend, bruidsmoeder en de laatste getuigen hebben verklaard niet te kunnen als ongeleerd.

Kind(eren):

  1. Emilius Moerdijk  1883-1943 
  2. Juliana Maria Moerdijk  1893-???? 


Tijdbalk Willem Moerdijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteakte biervliet
  2. Geboorteakte Eugenia Xaveria Moerdijk
  3. Gent
  4. Trouwboekje

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 3 maart 1848 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1848: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 2 februari » De Vrede van Guadalupe Hidalgo wordt getekend, waardoor er een eind komt aan de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
    • 21 februari » Duitsland - Karl Marx publiceert het Manifest van de Communistische Partij.
    • 26 februari » De Tweede Franse Republiek wordt uitgeroepen.
    • 15 maart » In Hongarije breekt een opstand uit tegen de Habsburgse monarchie.
    • 24 maart » Relletjes op de Dam in Amsterdam.
    • 28 augustus » Ondertekening Nederlandse Grondwet door koning Willem II
  • De temperatuur op 7 februari 1877 lag rond de 10,4 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 13 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 91%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1877: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Koningin Victoria wordt uitgeroepen tot keizerin van India.
    • 4 maart » Emile Berliner vindt de microfoon uit.
    • 4 maart » Pjotr Iljitsj Tsjaikovski's ballet Zwanenmeer heeft zijn eerste uitvoering.
    • 10 mei » Roemenië verklaart zichzelf onafhankelijk van Turkije, dit wordt op 26 maart 1881 doorgevoerd na het einde van de Roemeense burgeroorlog.
    • 15 augustus » In hun uitvindersvete behaalt Edison toch nog een kleine overwinning op Bell: door Edisons toedoen op deze dag zeggen we tegenwoordig "hallo" als begroeting aan de telefoon en niet "ahoy" (Bells keuze).
    • 29 november » Thomas Edison demonstreert voor het eerst zijn fonograaf.
  • De temperatuur op 28 juni 1906 lag tussen 12,9 °C en 22,2 °C en was gemiddeld 17,7 °C. Er was 3,6 mm neerslag. Er was 0.4 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 7 april » Kurt Wegener en Alfred Wegener landen na met een luchtballon 52 uur in de lucht gebleven te zijn; een record.
    • 31 mei » Koning Alfons XIII van Spanje trouwt met Victoria Eugénie van Battenberg, kleindochter van Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een rijtoer door Madrid wordt een bomaanslag gepleegd, waarbij doden vallen in het gevolg van het bruidspaar.
    • 13 augustus » Oprichting van de Belgische voetbalclub Berchem Sport.
    • 3 september » De Vereniging Natuurmonumenten doet haar eerste aankoop, het Naardermeer.
    • 6 december » De Britse overheid verleent zelfbestuur aan de vroegere boerenrepubliek Transvaal.
    • 23 december » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalclub Atlántida Sport Club.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Moerdijk

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Moerdijk.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Moerdijk.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Moerdijk (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom VandenBorre is opgesteld door J. VandenBorre (contact is niet mogelijk).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. VandenBorre, "Stamboom VandenBorre", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vandenborre/I117.php : benaderd 24 juni 2024), "Willem Moerdijk (1848-1906)".