Stamboom Van Traa » Cornelis van Traa (1899-1970)

Persoonlijke gegevens Cornelis van Traa 

  • Hij is geboren op 16 november 1899 in Rotterdam.
    Kind Cornelis van Traa
    Vader Pieter Cornelis van Traa
    Moeder Johanna Huberta de Kat
    Plaats Rotterdam
    Geboortedatum 16-11-1899
    Opmerkingen akte nr. 9991
    Bronverwijzing Rotterdam1899n057v
  • Beroepen:
    • vanaf 1934 bouwkundig ingenieur.Bron 1
      notitie in adresboekje
    • vanaf 1937 architect, lid schoonheidscommissie Instituut Stad en Landschap van Zuid-Holland.Bron 2
      Het Vaderland, 11-05-1937

      Strijd tegen verval van landelijke schoonheid Ir C. van Traa voor V.A.N.K. en Cultureele samenwerking.
      In deze vraag vatte Ir C. van Traa zijn onderwerp: Strijd tegen verval van landelijke schoonheid in Zuid-Holland van een anderen kant aan. Ir Van Traa is verbonden aan het Instituut Stad en Landschap van Zuid-Holland te Rotterdam.

      ls Zuid-Holland mooi?

      De vergadering is gehouden door de V.A.V.K. en de Sociëteit voor Cultureele Samenwerking in Excelsior Zeestraat.

      Spr. is van meening dat Zuid-Holland bijzonder fraaie plekken heeft De Lekdijk, de plassen, de Alblasserwaard.en de Krimponerwaard zijn bijzonder fraaie streken.

      Het Instituut is begonnen te strijden tegen speciale gevallen, meestal betreffende een enkel huis. De Schoonheidscommissie bestaat nu tien Jaar. maar moet nog steeds In 9 van de 10 gevallen een plan volkomen afkeuren.

      Spoedig Is het werk echter op breeder basis gezet: het Instituut is ook gaan bezien, waar gebouwd kan worden.

      De strijd Is bemoeilijkt door de verwarring in het bouwvak, onderdeel van de algemeene verwarring.

      Het individualisme beleeft een zwaren tijd. We leven in bewegingen, in navolging, in imitaties. We beleven een katten- en hondenverering, we lijden aan Shirley Templomanie. enz. enz. We hebben geen duurzaamheid meer, vooral niet meer in onze huizen. In Zuld-Holland is de structuur kapot Een dijk is geen dijk meer. maar een straat en een polder wordt aangevreten door huisjes. De zucht tot het reallseeren van bezittingen is de oorzaak, dat kleine perceelen worden uitgegeven. Een dorp is geen dorp meer. Het heeft geen begin en geen einde. Een bosch is een nog niet uitgevoerd stuk exploitatieterrein, als het aan een grooten weg ligt Een weg is geen weg meer, maar een woonstraat.

      Niet alleen de structuur, ook de tradiltie is vervallen. Er is geen plaats meer voor een boerderij. De boer vraagt een stadswoning. Vroeger werd een boerderij een goed eind achter de bermsloot gebouwd; tegenwoordig ligt men liefst aan den weg.

      Onze wateroevers worden aanhoudend bedorven. De watersport gaat niet vrij uit Plashuizen zijn meestal vernielers van natuurschoon. Onze wegranden verliezen hoe langer hoe meer hun boomen. De buitenman gluurt meer dan hij woont Op 25 bouwplannen komen 24 erkers voor. Dat is om te gluren.

      Hoe vaak wordt het straatbeeld niet bedorven. Spr. wees op Woerden, waar men den Rijn wilde dempen. De wallen van Nieuwkoop werden voortdurend aangevreten. Buitenplaatsen bij groote steden zijn goeddeels al verkaveld.

      De nieuwe wegen hebben een zuigende werking. Toen een burgemeester van een kleine plaats opdracht kreeg een uitbreidingsplan te maken, zei hij: Waarom? Ik heb twee provinciale en een rijksweg.

      Verder is het bouwen vrijwel geheel in handen van aannemers en exploitanten. Dus wordt het confectie.

      Dan wil men elkaar overschreeuwen. Een erker is niet genoeg. Het moeten er twee zijn. Luifel en erker moeten uitspringen. De luifel wordt grafzerk. De buitenman zegt: ..Ik hou van variasje" of Op mijn grond, voor mijn centen, bouw ik wat ik wil."

      Reactie zal komen. Eenvoud en bruikbaarheid zullen weer in tel komen. Karaktervorming is voorwaarde. Men kan het ook over den materialen kant zoeken.

      Uitvoerig behandelde spr. de lintbebouwlng. Waarom bestrijden polderbesturen nlet sterker de vervulling van den polder door de bebouwing?

      Als de voornaamste oorzaak van al dit verval ziet spr. het gebrek aan cultureele samenwerking. Ook het vakmanschap ontbreekt. Jan en alleman kan bouwen. De bouwverordening steunt hem wel.

      Preventieve middelen zijn Bouwverordening en Woningwet. Het zijn slapende middelen. Ook de Schoonheidscommissies zijn een middel.

      Spr. besloot met een opwekking om te blijven strijden tegen het verval.

      Na de pauze illustreerde ir Van Traa zijn lezing met plaatjes.
  • Functie op 6 april 1927: eervol ontslagen reserve eerste-luitenant van het 7e regiment Veld-artillerie.Bron 3
    Het Vaderland 06-04-1927
    is eervol ontslagen wegens lichaamsgebreken de reserve eerste-luitenant C. van Traa, van het 7e regiment Veld-artillerie.
  • Opleidingen:
    • op 20 juni 1922 Propadeuse examen voor bouwkundig ingenieur.Bron 4
      Het Centrum 20-06-1922
      Technische Hoogeschool. Prop. examen voor bouwkundig ingenieur de heer C. van Traa
    • op 2 juli 1925 Candidaats-examen bouwkundig ingenieur.Bron 5
      Het Vaderland 02-07-1925
      Univ. examens.
      DELFT. — Technische Hoogeschool. Candidaats-examen bouwkundig ingenieur C. van Traa
    • op 28 februari 1927 behaald Ingenieurs-examen bouwkundig ingenieur.Bron 6
      Het Vaderland 28-02-1927

      Univ. examens.
      DELFT. — Technische Hoogeschool. Ingenieurs-examen bouwkundig ingenieur ....... C. van Traa ..........
  • Vermelding vanaf 1938.Bron 7
    Binnenland Stad en Landschap van Zuid-Holland Behoud van het landschapsschoon

    Te Delft is in de tentoonstellingszaal der afdeeling Bouwkunde van de Technische Hoogeschool de aigemeene vergadering gehouden van bovengenoemd Instituut.

    Do aftredende bestuursleden, de heeren dr A. SehierbeeK. J. B. V. M. J. van de Mortel. P. van Rees JWzn. en mr J. R. Ooddard, werden herkozen.

    Dc heer H. F. P. Sandifort bestuurslid en lid der Provinciale Staten, vond het noodig de provincie in districten te verdeden en correspondenten aan te stellen, die dc stichting op de hoogte houden van de plannen, die zich voordoen en het landschapsschoon kunnen be» nadeelen. Ook de kleinigheden kunnen van belang zijn.

    Uitvoerig zette hij uiteen wat reeds ls gedaan lot behoud van liet landschapsschoon en de modewerking die werd ondervonden van pol» derbcsluren ten opzichte van het opgaand hout langs de wegen en van het behoud van molens.

    De heer l^ranz. van Huize Warmond, die critiseerde dat prof. Visser te Wageningen meestal adviseert molens af te breken, zou gaarne zien dat andere adviseurs werden benoemd.

    Ir Van Traa antwoordde dat hel bestuur der Stichting geen advies aan prof. Visser heeft gevraagd. In sommige gevallen was behoud van den molen niet mogelijk.

    In antwoord op een vraag van dr Scheygrond nopens het afgraven van doneken ten behoeve van den wegenbouw deelde ir Van •lraa mede dat er meestal niets aan is to doen. Slechts een goede oplossing is er voor te vinden en dat is koopen, maar daarvoor is geen geld beschikbaar.

    Dc heer Th. P. J. Eisen, burgemeester van Naaldwijk stond gerulmen lijd stil bij de pro» blemen die op bouwkundig gebied aan de gemeentebesturen werden voorgelegd, inge» diend door ondeskundige bouwers en sprak de hoop uit. dat ook de provincie het Instituut zal gaan steunen.

    Baron F. van Wijnbergen, burgemeester van Lisse. wenschte dat vooral aandacht zou worden geschonken aan de inrichtingen van gegolfd plaatijzer, die het landschap in hooge mate ontsieren, welke hij gaarne verboden zou zien.

    De heer Den Helm. burgemeester van Pijn» acker. vroeg aandacht voor kleine objecten, die het landschap ontsieren en zou gaarne zien dat ook arbeiderswoningen een meer aantrekkclljkcn vorm kregen. Het is hard noodig dat daarin verbetering komt.

    De heer G. F. E. Kiers. inspecteur van de Volkshuisvesting in Zuid-Holland, deelde medo dat hij thans bezig is met lr Van Traa een aardig type woning voor landarbeiders en kleine tuinders te ontwerpen.

    De heer Hclbers gaf een korte uiteenzetting betreffende het den laatsten tijd veel voorkomend kwaad om de oude hekken van bruggen te vervangen door steenen of betonnen muren, die een doorkijk op het water onmogelijk maken en grachtbeeldon vernielen.

    En dc heer Slagter wees op het z. I. onoordeelkundige uitbreidingsplan van Warmond en meende dat daarvoor wel een betere oplossing zou zijn te vinden.

    Ir Van Traa gaf een gedetailleerde uiteen» zelling op grond waarvan deze oplossing werd gevonden, die althans van dc zijde der plassen niet storend op het landschapsschoon werkt.

    Na afhandeling der agenda gaf ir Stoffel een korte uiteenzetting van de beteekenis van Delft en behandelde daarbij meer in het bij» zonder dc Nieuwe Kerk. het Stadhuls en het Prinsenhof, dat naar hij hoopt weldra zou worden gerestaureerd tot een waardig menument ter herinnering aan de jaren 1574—1584. het belangrijkste tijdsgewricht in onze geschieden is.

    Een bezoek is gebracht aan dc gerestaureerde Nieuwe Kerk en het Prinsenhof en het gezelschap is op het Raadhuis ontvangen door het gemeentebestuur.
  • Woonachtig:
    • vanaf 1915: Esschenweg 30, Rotterdam.Bron 8
      De Boer, van traa & Co. "in Tabak" - Achterklooster 35
    • vanaf 1934: Mathenesserlaan 198a, Rotterdam.Bron 1
    • vanaf 1939: Schepenstraat 63a, Rotterdam.Bron 1
  • Hij is overleden op 23 januari 1970 in Rotterdam, hij was toen 70 jaar oud.
  • Een kind van Pieter Cornelis van Traa en Johanna Huberta de Kat
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 augustus 2009.

Gezin van Cornelis van Traa

(1) Hij is getrouwd met Eline Kromhout.

Zij zijn getrouwd op 2 oktober 1924 te Renkum, hij was toen 24 jaar oud.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Gelders Archief
Algemeen Toegangnr: 0207
Inventarisnr: 7889
Gemeente: Renkum
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 83
Datum: 02-10-1924
Bruidegom Cornelis van Traa
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Rotterdam
Bruid Eline Kromhout
Leeftijd: 25
Geboorteplaats: Amsterdam
Vader bruidegom Pieter Cornelis van Traa
Moeder bruidegom Johanna Huberta de Kat
Vader bruid Willem Kromhout
Moeder bruid Johanna Elisabetha Tegel
Nadere informatie beroep bg.: zonder beroep; beroep bruid: zonder beroep; beroep vader bg.: koopman; beroep moeder bg.: geen beroep vermeld; beroep vader bd.: architect; beroep moeder bd.: zonder beroep

Kind(eren):

  1. Cornelis van Traa  1929-2023 
  2. Eline van Traa  1931-2022 


(2) Hij is getrouwd met Maria Theresia Osterkamp.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1935, hij was toen 35 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Matthijs van Traa  1942-2022 
  2. (Niet openbaar)


Notities over Cornelis van Traa

Cornelis van Traa (Rotterdam, 16 november 1899 - Rotterdam, 24 januari 1970) was een Nederlands stedebouwkundige. Hij is bekend geworden als ontwerper van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uit 1946.
Van Traa studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft tot 1927. Na zijn studie werkte hij enige jaren voor Rotterdamse en Haagse architectenburo's.
In 1930 werd hij secretaris van het Instituut Stad en Landschap van Zuid-Holland. In het bestuur van dit instituut zaten onder meer W.G. Witteveen, C.H. van der Leeuw en K.P. van der Mandele. Begin 1940 werd Van Traa medewerker van de Gemeentelijke Technische Dienst als assistent van Witteveen, de ontwerper van het eerste wederopbouwplan van 1941.
In 1946 is het Basisplan van Van Traa aangenomen door de Gemeenteraad van Rotterdam. Het basisplan is bepalend geweest voor de stedebouwkundige opzet van het huidige Rotterdamse centrum.
Cornelis van Traa overleed op 70-jarige leeftijd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_van_Traa
===========
filmfragment met een intervieuw met Walter Cronkite over de wederopbouw van Rotterdam:
http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/NIBG01:BG_9669/&p=1&i=1&st=van%20traa≻=%28%27van%20traa%27%20%2A%29%20and%20%28type%20any%20%27image%20video%20audio%20text%27%29/&wst=van%20traa

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis van Traa?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis van Traa

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis van Traa


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Cornelis van Traa



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Adresboeken - 1838 (http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_wrapper&Itemid=165)
    2. http://kranten.kb.nl/view/paper/id/ddd%3A010017195%3Ampeg21%3Ap002%3Aa0030
    3. http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010010870%3Ampeg21%3Ap011%3Aa0245
    4. http://kranten.kb.nl/view/text/id/ddd%3A010000763%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0057
    5. http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010009777%3Ampeg21%3Ap002%3Aa0068
    6. http://kranten.kb.nl/view/text/id/ddd%3A010010807%3Ampeg21%3Ap009%3Aa0180
    7. http://kranten.kb.nl/view/paper/id/ddd%3A010017879%3Ampeg21%3Ap002%3Aa0020
    8. http://de-wit.net/bronnen/tel1915/index.htm (naamlijst voor de telefoondienst 1915)

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 november 1899 lag rond de 2,8 °C. De luchtdruk bedroeg 78 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 1 januari » Einde van de Spaanse overheersing in Cuba.
      • 17 januari » De Verenigde Staten annexeren Wake in de Stille Oceaan.
      • 12 februari » Ondertekening van het Duits-Spaans Verdrag, waarbij de Carolinen en de Noordelijke Marianen door Spanje worden verkocht aan Duitsland.
      • 9 april » Cercle Sportif Brugeois (Cercle Brugge) wordt opgericht binnen de muren van de school van de broeders Xaverianen.
      • 3 september » Ernest Grisar richt beerschot VAC op.
      • 16 december » Engelse immigranten richten de Italiaanse voetbalclub AC Milan op.
    • De temperatuur op 2 oktober 1924 lag tussen 7,9 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 12,1 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 5,0 uur zonneschijn (43%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1924: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,2 miljoen inwoners.
      • 24 januari » Sint-Petersburg wordt hernoemd tot Leningrad.
      • 3 februari » Canada verslaat de Verenigde Staten met 6-1 in de finale van het Olympisch ijshockeytoernooi in Chamonix-Mont-Blanc, en prolongeert daarmee tevens de wereldtitel.
      • 24 februari » Johnny Weissmuller doet de 100 meter zwemmen in 57 2/5 seconden en vestigt daarmee een wereldrecord.
      • 14 maart » Paul Huf, Nederlands fotograaf († 2002)
      • 30 augustus » Opening van Selhurst Park, een voetbalstadion in het zuiden van de Britse hoofdstad Londen, in de Londense voorstad South Norwood, en de thuishaven van Crystal Palace.
      • 20 december » Adolf Hitler wordt vrijgelaten. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij het eerste deel van Mein Kampf geschreven.
    • De temperatuur op 23 januari 1970 lag tussen -0.4 °C en 2,4 °C en was gemiddeld 1,5 °C. Er was 0.8 mm neerslag gedurende 1,4 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 5 april 1967 tot dinsdag 6 juli 1971 was er in Nederland het kabinet De Jong met als eerste minister P.J.S. de Jong (KVP).
    • In het jaar 1970: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,0 miljoen inwoners.
      • 26 mei » De Toepolev 144 voert de eerste vlucht uit die sneller gaat dan Mach-2.
      • 31 mei » Bisschopswijding van Paul Schruers, Belgisch hulpbisschop van Hasselt.
      • 31 mei » Een aardbeving met de kracht van 7,8 op de schaal van Richter eist 66.000 doden in Peru; veel Peruvianen wijten de ramp aan de kernproef die Frankrijk een dag eerder in de Stille Oceaan heeft genomen.
      • 1 juli » In Utrecht wordt de profvoetbalclub FC Utrecht opgericht na een fusie tussen de Utrechtse voetbalclubs DOS, USV Elinkwijk en Velox.
      • 31 augustus » Een groep Zuid-Molukkers bestormt de Indonesische ambassade in Wassenaar.
      • 11 november » Middenvelder Johan Neeskens maakt zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen de DDR.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia

    • 1959 » Alberto Monsaraz (69), Portugees politicus en dichter
    • 1963 » Józef Gosławski (54), Pools beeldhouwer, en medaille-ontwerper
    • 1965 » Evert Kupers (80), Nederlands vakbondsman en politicus
    • 1973 » Kid Ory (86), Amerikaans jazztrombonist en -componist
    • 1980 » Giuseppe Conlon (56), een van de Maguire Seven
    • 1981 » Samuel Barber (71), Amerikaans componist

    Over de familienaam Van Traa

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Traa.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Traa.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Traa (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Van Traa is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Van Traa, "Stamboom Van Traa", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-traa/I230.php : benaderd 22 mei 2024), "Cornelis van Traa (1899-1970)".