Stamboom Van Ninhuijs » hendrina wilms (1764-1811)

Persoonlijke gegevens hendrina wilms 


Gezin van hendrina wilms

(1) Zij is getrouwd met johannes ("line pitte") segers.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 27 april 1786 te helden.


Kind(eren):

  1. joanna zegers (segers)  < 1789-1786
  2. joanna zegers (segers)  1789-1862 
  3. joanna zegers  1793-1875 

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • (2) Zij is getrouwd met petrus gerits (gerards).

    Ze zijn in de kerk getrouwd op 24 mei 1796 te meijel.

    bevolkingsregister 1805-1821 (pagina 114) wonen ze op beuken 74 te helden-beringe

    28 augustus 1810 ('s morgens)
    HELDEN - Wolvenjacht.
    Brief van A.M. Hendrix, burgemeester van Helden, aan De Hoensbroick, luitenant van de Louveterie. Hij meldt dat in zijn gemeente zojuist tegen 8 uur 's avonds een kind van twee (?) jaar midden op straat is meegenomen door een wolf. Het kind werd losgerukt uit de handen van een meisje van 10 jaar dat het kind aan de hand hield. Ondanks de zoekacties die de burgemeester onmiddellijk heeft bevolen om het slachtoffer gezond en wel terug te zien, heeft men het kind niet kunnen vinden. Het zal zonder twijfel zijn opgegeten door het beest.
    De voortdurende ongelukken doen een beroep op de autoriteiten van het land om buitengewone maatregelen te nemen. Hendrix beschouwt het als zijn plicht om de luitenant in te lichten en deze te vragen om de geëigende middelen aan te wenden om dit kwaad uit te roeien. Door de verwoestingen zijn de inwoners beangstigd en geschokt. In afwachting van verdere bevelen heeft de burgemeesters vast opgedragen om het beest op te sporen.

    28 augustus 1810
    ten 3 uhren naer den middag

    HELDEN - Extract uit het Register der Proces Verbalen van de gemeente Helden. Ten overstaan van Andreas Michael Hendrix, meijer van de gemeente Helden, verklaren Hendrick de Bruijn en Martinus van Lier, akkerlieden wonend op 'den uythoek genaemt Bieringen', op heden 27 (sic) 1810 omtrent 9 uur 's avonds dat rond 8 uur diezelfde avond een wolf is gezien in het gehucht die 'sagtjens sluypende' voorbij het huis van de echtelieden Peeter Geraets en Hendrine Wilms is gelopen. Daar heeft hij twee dochtertjes van het echtpaar ontmoet, de 10-jarige Maria en Judith, oud 3 jaar, 11 maanden en 10 dagen, die met een kruiwagen vol voer (fouragie) van het veld op weg waren naar huis. Judith is daarbij door het wilde dier aangevallen en onder de ogen van haar zusje Maria weggerukt en meegenomen naar de moerassige heide, waar het ongelukkige kind geheel is verscheurd. Onder aanvoering van adjoint P. van Oijen heeft een groot gedeelte van de inwoners op bevel van de burgemeester met behulp van lantaarns tot op de heide naar het slachtoffer gezocht, echter zonder resultaat. Hendrix heeft het ongelukkige voorval nog diezelfde avond doorgegeven aan zijn collega's van de omliggende plaatsen en hen verzocht meteen de volgende dag een algemene drijfjacht te houden.
    Al om 3 uur 's morgens is men op 28 augustus met deze jacht begonnen. Midden op de heide, op een half uur afstand van de plaats waar het kind de voorgaande dag werd geroofd, werden de ingewanden gevonden van het ongelukkig kind waarvan het lichaam was verscheurd en dat door de wolf was opgegeten. De burgemeester gaf opdracht om de resten naar het dichtstbij gelegen huis te brengen, waarop het gezelschap verder trok, de moerassen in. Daar zagen ze het dier, 'sijnde van eene ongeloovelijke geswindtheit en grootheyd', dat echter vluchtte en rond de middag ontkwam over de grenzen van het Departement van de Monden van de Rijn. Wanhopig en teleurgesteld dat het dier hen was ontsnapt, gaf de burgemeester de inwoners toestemming om naar huis te gaan. Op weg naar huis ontmoetten ze de heer De Hoensbroek, luitenant van de wolfsjacht, vergezeld door zijn jagers. Deze was op het bericht over het ongehoorde voorval afgekomen dat de burgemeester hem die ochtend had toegezonden en wilde zich persoonlijk van het verhaal overtuigen. Hij bood meteen al zijn medewerking aan om het bloeddorstige dier te vangen. Omdat het dier nu verder weg was, heeft de luitenant voorgesteld om een tweede jacht nog een dag of vier uit te stellen.

    28 augustus 1810
    HELDEN - Wolvenjacht - aangifte van overlijden van een kind gedood door een wolf.
    Ten overstaan van André Michel Hendrix, burgemeester van Helden en ambtenaar van de Burgerlijke Stand, verklaren Henry de Bruijn, landbouwer te Helden oud 44 jaar en buurman van de overledene, en Martin van Lier, landbouwer aldaar oud 40 jaar en eveneens buurman, op 28 augustus 1810 om 16.00 uur dat op 27 augustus 1810 om 8 uur 's avonds is overleden door een gewelddadige dood: Judith Geraets, geboren te Helden, oud 4 jaar, landbouwster (?), dochter van Pierre Geraets en Henriette Wilms. Van het voorval is een proces verbaal bijgevoegd.

    z.d., 28 augustus 1810 of later
    HELDEN - Wolvenjacht.
    Twee (vrijwel gelijkluidende) brieven van A.M. Hendrix, burgemeester van Helden, aan de burgemeester van Horst en Deurne. Zoals het geadresseerde bekend is, wordt hun omgeving vaak bezocht door wolven. Ze halen midden op straat jonge kinderen weg. Ondanks zoektochten weet men niet wat van deze onschuldigen is geworden. Dit kwaad moet dringend worden uitgeroeid. Daarom heeft de burgemeester tijdens een rondtocht door de gemeente overlegd met De Hoensbroeck over het houden van een algemene drijfjacht in de gehele omgeving. Deze drijfjacht is vastgesteld voor komende zaterdag 1 september, te beginnen om 4 uur 's morgens. Aangezien de wolf zich mogelijk in het veen bevindt, gelegen op de grenzen van de gemeente van geadresseerde, denkt Hendrix dat het goed zou zijn om diezelfde dag ook daar een gelijke jacht te bevelen, gericht op de veenderij aldaar, die grenst aan die van Helden en Deurne [resp. Helden en Horst voor de andere geadresseerde]. De burgemeester hoopt dat zijn collega's op zijn verzoek zullen ingaan, te meer daar op genoemde dag ook in de gemeenten Deurne en Meijel een drijfjacht zal worden gehouden. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat de gemeente Horst [resp. Deurne] de grenzen van Horst en Deurne bewaakt. Hendrix hoopt dat de geadresseerden samen met hem de noodzaak van deze maatregel inzien.

    28 augustus 1810
    HELDEN - Wolvenjacht.
    Brief van A.M. Hendrix, burgemeester van Helden, aan dhr. De Keverberg, onderprefect van het arrondissement van Cleves. Hendrix stuurt hem het proces verbaal betreffende de roof van een jong kind door een wolf die het, met uitzondering van de ingewanden, heeft opgegeten. De ingewanden zijn midden op de heide teruggevonden. Volgens de rapporten die de burgemeester heeft ontvangen komen ook in de omgeving van de onderprefect veel wolven voor en worden ook daar mensen aangevallen. De ongelukken veroorzaken angst onder de inwoners. Iedereen is zo door vrees bevangen dat niemand van de ene naar de andere gemeente durft te gaan of zelfs maar van het ene naar het andere gehucht. Voor aanstaande zaterdag heeft de burgemeester daarom een algemene drijfjacht vastgesteld die wordt geleid door de heer Van Hoensbroek. Hendrix zal de onderprefect het resultaat ervan mededelen. Hij dringt aan op buitengewone maatregelen en verzoekt De Keverberg om accoord te gaan met beloningen tot 200 francs per wolvenkop. Na overleg met de burgemeesters van Bree en Kessel heeft Hendrix de premie voor het doden van een wolf op hun grondgebied voorlopig vastgesteld op 100 francs. Hij hoopt dat de onderprefect deze maatregel zal goedkeuren en in voorkomend geval de betaling zal toestaan uit de gemeentelijke fondsen.

    28 augustus 1810
    HELDEN - Wolvenjacht.
    Brief van A.M. Hendrix, burgemeester van Helden, aan de prefect. De burgemeester stuurt hem het proces verbaal over de gebeurtenissen van 27 augustus waarbij na zonsondergang een kind is gegrepen door een wolf. Onder de inwoners tot wel zes mijl in de rondte heerst grote angst en Hendrix dringt aan op buitengewone maatregelen. Indien het bestaande verbod op het dragen van wapens niet wordt versoepeld, moet de prefect rekening houden met nog meer ongelukken. Het land wordt bezocht door meerdere wolven waarvan men er, ondanks de inspanningen van luitenant De Hoensbroeck, geen enkele heeft kunnen doden. Hendrix is van mening dat men het kwaad slechts kan verdelgen door vergoedingen toe te staan tot 200 francs per wolvenkop. Zo kan men er de fanatiekste stropers toe overhalen om de dieren te pakken te krijgen.

    Kind(eren):

    1. martina gerards  1797-1877 
    2. joannes gerards  1799-1811
    3. maria gerards  1801-????
    4. bartholomeus gerards  1804-1874 
    5. judith gerards  1806-1810

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot hendrina wilms?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk hendrina wilms

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van hendrina wilms


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap hendrina wilms



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 mei 1796 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
    • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
    • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
    • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
    • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
    • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
    • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.
  • De temperatuur op 8 november 1811 lag rond de 10,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1811: Bron: Wikipedia
    • 21 februari » Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.
    • 5 juli » Venezuela is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich onafhankelijk verklaart van Spanje.
    • 18 augustus » Bij keizerlijk decreet beveelt de Franse keizer Napoleon een ieder in Nederland die nog geen geslachtsnaam heeft binnen een jaar een geslachtsnaam aan te nemen.
    • 18 november » Napoleon Bonaparte voert in de Lage Landen de burgerlijke stand in.
    • 16 december » Zwaarste geregistreerde aardbeving in de Verenigde Staten, bij New Madrid (Missouri).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Wilms

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wilms.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wilms.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wilms (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Van Ninhuijs, "Stamboom Van Ninhuijs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ninhuijs/I957.php : benaderd 4 mei 2024), "hendrina wilms (1764-1811)".