Stamboom Van Ninhuijs

Foto van Peter Van Ninhuijs
De publicatie Stamboom Van Ninhuijs is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 56.048 personen. Vanwege privacy zijn 11 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 26 februari 2024.


Dit is de stamboom van peter van ninhuys uit het plaatsje helden-beringe.( limburg) In een pachtcontract uit 1621 wordt onze naam al in verband gebracht de bijnaam "neelien" komt van de BOERDERIJ waar ze op woonden.met het huidige beringe in helden (tegenwoordig peel en maas genoemd). THOMAS Van ninhuys pacht grond in het vosbergerveld...Het vosbergerveld lag ten oosten van de ninnesweg in helden-panningen.De boerderij waar de stamvaders woonden heette aent Biringen, tot Nyelis.We wonen al meer dan 500 jaar in de gemeente helden (limburg). Deze stamboom is mede tot stand gekomen door genlias en het land van kessel, familie, bekenden en nog vele anderen.als er onjuiste informatie, of te weinig informatie in staat dan hoor ik dit graag !!! ik ben op zoek naar alles wat te maken heeft met helden-beringe.de volkstelling van helden-beringe 1939 en 1829 en 1849 is helemaal aanwezig.

 

Men zegt wel eens dat de betekenis van een woord ligt in zijn oorsprong. Wat zou dan de betekenis zijn van de naam Ninnes? Ninnes is een verbasterde vorm van "nieuw huis". Nu is een nieuw huis bouwen van alle dagen en zeker niet zo bijzonder. Het nieuwe huis waar we het nu over hebben moet echter wel indruk hebben gemaakt, want niet alleen een buurtschap, maar ook een straat en veel Heldense mensen zijn er naar genoemd. Helaas weten we niet wanneer,, maar wel waar dat bewuste nieuwe huis gebouwd is. We kunnen met bijna absolute zekerheid zeggen dat het stond op de plek in de Huishoek (Steenstraat) waar nu de monumentale witte villa van de familie Engels staat. (Zie de Moennik nr. 16) Vlak bij die plek lag ook het 'oude huis', dat wil zeggen Hoof. Misschien wilde de familie die het 'nieuwe huis' bouwde concurreren met de bezitters van Hoof. De bewoners van dit nieuwe huis,, eigenaar of pachters, waren natuurlijk belangrijke inwoners, mensen uit de gegoede burgerij van Helden. Ze kunnen eerst anders hebben geheten, maar ze kregen een nieuwe naam omdat ze op het nieuwe huis woonden. Zo ontstaat de naam Van Ninhuis, in allerlei vormen. In 1454 komen we in een akte een Gaert van Nyenhuys tegen als kerkmeester. Maar het bleef niet bij één persoon. Twaalf jaar later, in 1466, treffen we nog een Gobbel en Hen van Nuwenhuijss aan. Om u een indruk te geven van de schrijfwijze van 'nieuw huis' hier wat feiten. We treffen o.a, in 1660 een Theodora van Ninnus aan, Op 7 februari 1665 overleed in Helden een Petronella van Nienhuijs op 106 jarige leeftijd. Verder tref fen we in 1676 de gebroeders Maes. Thies en Henken Nijenhuijse aan, in 1682 een Thomas van Neinhuijs en in 1726 Petronella van Nienus. Af en toe vinden we ook concrete verwijzijngen naar het genoemde huis.Zoals in een schepenbankakte van 1677, waar gesproken wordt over "huys en huysplaetse ende hoff geheeten tot nijenhuijse ".En in 1791 werd de ninnushoff neffens de ninesstraete en waterlaet genoemd.Het vroegere waterlaat, dat overtollig water moest afvoeren naar het lage gebied achter de vosberg, begon bij de poel die achter het nieuwe huis in de huishoek lag.De weg vanaf de huishoek naar de weidegebieden achter de vosberg werdt ook naar het nieuwe huis vernoemd.En verbasterd tot ninnesweg.De vroegste verwijzing naar de ninnesweg komen we tegen op de tiendekaart uit 1685, een keer als nines straet op een andere plek als nienhuijs straet. In 1703 treffen we in een overdrachtsakte grond aan die lag aan de ninhuijswegh.Op een gegeven moment wordt ook een gebied er naar vernoemd dat dus de naam Ninnes krijgt.Dit gebied ligt in de driehoek everlo-nobis-vosberghveld.Net zoals rond alle gehuchten heeft rondom Ninnes een afrastering gestaan.Als doorgangwas er een valderen (een draaiboom waar mensen en vee door kunnen), want in 1788 spreekt men over het Neenhuijs valderen.In 1820 treffen we de Ninnes straat aan en in 1894 werdt hij ninnesweg genoemd .IN 1975 werdt het Ninnesweg -Sevenumsedijk.

 

 

de bijnaam neelien
de vader van anna maria beurskens had als bijnaam "neelien geel".
neelien geel was getrouwd met antonia van lier.
antonia was de dochter van "neelien mart" welke weer een zoon was van neel van den beucken.
omdat de man van neel al 26 jaar voor haar sterft, werden de kinderen die van NEEL genoemd, 
wat later "NEELIEN" werdt.
neel van den beucken 01-12-1732 /13-12-1807 te helden.

 anna maria beurskens is geboren op 09-03-1844 in helden-beringe (beuken 87), dochter van michiel ("neelien geel") beurskens en antonia van lier. Bij de geboorteaangifte van anna waren de volgende getuigen aanwezig: hermanus van roij (geb. 1794) [oudoom vaderszijde] en hendrik daniels (1803-1867). anna is overleden op 16-02-1915 in helden, 70 jaar oud.

Notitie bij anna: ze ging samen met haar man inwonen bij haar vader op de beuken later hoogstraat te helden-beringe.

anna trouwde, 26 jaar oud, op 02-05-1870 in helden-beringe met joannes petrus ("neelien henniske") van ninhuijs 38 jaar oud, nadat zij op 24-04-1870 in helden in ondertrouw zijn gegaan. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 02-05-1870 in helden.

Notitie bij het huwelijk van anna en joannes: beuken 87-127-143-177- hoogstraat 3.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!