Stamboom Van Ninhuijs » peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts (1913-1996)

Persoonlijke gegevens peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts 


Gezin van peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts


Notities over peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts

Jeugd en vroege carrière.
Smedts werd geboren in Grashoek, gemeente Helden in Noord-Limburg. Hij wilde priester worden maar dat mislukte en hij studeerde in plaats daarvan aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en daarna in Londen. Daar werd hij vervolgens correspondent voor diverse Limburgse bladen. Daarna werkte hij in Amsterdam voor het persbureau United Press en vanaf 1940 voor een Zwitsers persbureau. Later werd hij reisredacteur voor de Volkskrant.

Verzetswerk[bewerken]
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij in het verzet en hielp onder meer ondergedoken joden en geallieerde piloten. Hij werkte samen met de socialist Koos Vorrink. Smedts dook begin 1942 onder maar werd in november 1942 in België door de Duitsers opgepakt wegens een poging geheime gegevens naar het buitenland te smokkelen. Hij werd daarvoor ter dood veroordeeld, maar dit vonnis werd niet uitgevoerd en Smedts kwam terecht in gevangenschap in Duitsland, waar hij uiteindelijk in Brandenburg door de Russen werd bevrijd.

Na de oorlog
Als reisredacteur van de Volkskrant was Smedts in 1954 naar Australië gestuurd om daar het wel en wee van de Nederlandse emigranten te boekstaven, hetgeen resulteerde in zijn eerste boek Australië Nieuw Vaderland uit 1955. Op het punt staand terug te keren naar Nederland ontving hij in Melbourne een telegram van zijn hoofdredacteur in Amsterdam met de dienstorder zijn reis te vervolgen naar Nederlands-Nieuw-Guinea, dit op verzoek van de missionarissen aan de Wisselmeren die meer ruchtbaarheid wilden geven aan hun moeilijke arbeid. Opdracht aan Smedts was verhalen te schrijven over 'de laatste mensen ter wereld die nog in het stenen tijdperk leven'. Over dit verblijf bij de missie en de Kapauko in het afgelegen bergland publiceerde Smedts zijn tweede boek Geen Tabak, Geen Hallelujah dat een van de naoorlogse reisklassiekers over Nieuw-Guinea werd. De titel is volgens de overlevering een uitspraak van een Papoea dorpshoofd met de implicatie dat bekering tot het christendom niet onvoorwaardelijk ging. Het boek verscheen ook in een Engelse vertaling: No Tobacco, No Hallelujah" (Londen).

Na het Bisschoppelijk Mandement uit 1954, waarin de Nederlandse bisschoppen aan katholieken het samenwerken met socialisten verboden, vertrok Smedts bij de toen nog katholieke Volkskrant en werd hoofdredacteur van Vrij Nederland.

Smedts schreef over zijn gespannen verhouding met de Katholieke Kerk het boek Een weerbarstig Katholiek. In 1968 kreeg Smedts bij Vrij Nederland ruzie met de jonge generatie journalisten zoals Rinus Ferdinandusse en in 1969 nam hij ontslag als hoofdredacteur, opgevolgd door Ferdinandusse. Wel schreef Smedts tot 1978 onder het pseudoniem Janus de VN-rubriek Uit het zakboek van een twijfelaar. Ook schreef hij in diezelfde tijd een aantal jaren voor Het Vrije Volk, totdat hij, voor hem onverwacht, bedankt werd door hoofdredacteur Herman Wigbold.

Daarna schreef Smedts Waarheid en leugen in het verzet, een aanval op het volgens hem sterk overdreven verzetsverleden van Bert Poels, zoals die dat beschreef in diens memoires Vriend & Vijand. Daarbij draaide het vooral om het gehucht Zwarte Plak, bekend als plaats waar tientallen onderduikers verbleven.

Smedts woonde het laatste deel van zijn leven in Sospel in Zuid-Frankrijk en keerde begin jaren negentig weer naar Nederland terug. In Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van dr L. de Jong wordt hij vier maal genoemd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts

petrus smedts
1838-1925
helena simons
1842-????

peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts
1913-1996


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 mei 1913 lag tussen 10,8 °C en 26,2 °C en was gemiddeld 19,0 °C. Er was 12,7 uur zonneschijn (79%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
    • 10 april » Oprichting van de Bulgaarse voetbalclub Slavia Sofia.
    • 14 mei » In Haarlem wordt het Frans Hals Museum geopend.
    • 29 mei » In Parijs gaat het ballet Le Sacre du printemps van Igor Stravinsky in première.
    • 29 juli » Oprichting van de Noorse voetbalclub Vålerenga IF.
    • 23 augustus » In Kopenhagen wordt het beeld van de kleine zeemeermin onthuld, gemaakt door de beeldhouwer Edward Eriksen (1876-1959).
    • 21 december » In de New York World verschijnt de eerste kruiswoordpuzzel. Hij is bedacht door Arthur Wynne.
  • De temperatuur op 11 augustus 1996 lag tussen 14,8 °C en 24,1 °C en was gemiddeld 18,0 °C. Er was 2,9 mm neerslag gedurende 4,5 uur. Er was 4,3 uur zonneschijn (29%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • In het jaar 1996: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,5 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Curaçao krijgt beperkt zelfbestuur.
    • 21 januari » Het Mexicaans voetbalelftal wint de derde editie van de CONCACAF Gold Cup door in de finale Brazilië met 2-0 te verslaan.
    • 13 maart » In Dunblane, Schotland gaat een gewapende man een school binnen, en doodt zestien kinderen, een lerares en zichzelf.
    • 20 april » Voetballer Marino Promes maakt namens HFC Haarlem drie doelpunten in tien minuten in het duel tegen Telstar.
    • 13 juni » België schaft als laatste Europese land de doodstraf af.
    • 8 december » De commerciële Nederlandse zender Sport 7 zendt voor het laatst uit.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Smedts

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Smedts.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Smedts.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Smedts (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Van Ninhuijs, "Stamboom Van Ninhuijs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ninhuijs/I26923.php : benaderd 3 mei 2024), "peter mathijs ("jeu van tomperpiet") smedts (1913-1996)".