Stamboom Van Leeuwen-Van der Speck en vele anderen » Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke (1415-1501)

Persoonlijke gegevens Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke 

  • Ook bekend als Dirckszn.
  • Roepnaam Dirk (de Oude).
  • Hij is geboren in het jaar 1415.
  • Beroep: Kerkmeester.
    1489, 1493, 1496, 1497, 1498, 1499
  • Hij is overleden februari 1501 in Rijswijk, hij was toen 86 jaar oud.
  • Een kind van Dirck De Oude van der Specke en ?? Gielis
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2008.

Gezin van Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke

(1) Hij is getrouwd met Lijsbeth ??.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Aechte ??.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Claes van der Speck  1470-1544


Notities over Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke

De eeuwigdurende memorie is maar van korte duur geweest, de toestand van de kerk was zo deplorabel dat de kerkmeesters in 1508 de rente verkocht hebben. Van de opbrengst is de kerk toen hersteld, Dirk wordt op 7 maart 1487 vermeld als getuige bij de akte.

Hij is na 1505 overleden, na een memorie gevestigd te hebben voor hemzelf en zijn twee vrouwen (die dan klaarblijkelijk ook reeds overleden zijn) op een vierde deel van 13 morgen land.
Het is dezelfde hofstede, waarin Jacob een aandeel bezat - 1478 en daarvoor - en bewoonde. Waarschijnlijk heeft Dirc de hofstede direct na Jacobs dood betrokken.
Als namelijk de eerdergenoemde priester Symon Dircxzn van der Speck vrij spoedig na de verwerving van Jacobs deel zijn vergrote aandeel in dit goed inbrengt in de door hem in 1473 gestichte fundatie (hij is in 1480 of even daarvoor overleden) is ene Dirc van der Speck reeds bewoner.

In 1501 is aan de westzijde eigenaar Jan van die Werff, en aan de oostzijde Philips Ruychrock. Ook hier zijn jongeren de oorspronkelijke eigenaren-bewoners opgevolgd. De Bredewech aan de noordzijde wordt thans Heerweg genoemd, een naam, die allengs de benaming Bredeweg geheel verdrongen heeft. De eeuwigdurende Memorie is maar een kort leven beschoren geweest. De toestand van de kerk was zo deplorabel, dat kerkmeesters in 1508 de rente verkocht hebben (evenals van een andere, reeds in 1483 gestichte Memorie). Van de opbrengst is de kerk toen hersteld, wat mogelijk de postume goedkeuring van de erflater zal hebben weggedragen.

Dirc wordt op 7 maart 1487 vermeld als getuige bij een akte . En vervolgens als kerkmeester in de jaren 1489, 1493, 1496, 1497, 1498 en 1499 . Niet geheel duidelijk is of hiermede niet in een aantal gevallen zijn zoon kan zijn bedoeld, ofschoon deze na de dood van zijn vader consequent als "De Jonge" wordt aangeduid. In feite wordt Dirc Dircxzn slechts éénmaal als "De Oude" vermeld, n.l. in de bovenvermelde akte van 1501

In 1484 bewoont hij de hofstede Sculenborgh, die echter niet zijn eigendom is. Eigenaresse is dan Beart Jan Burchsdr, die op de hofstede een jaarrente vestigt. De hofstede, in 1566 eigendom van de Regulieren van Bethanyen te 's Gravenzande, komt voor in het kaartboek van die instelling.

Het zal deze Dirk zijn, die in een akte van 1461 genoemd wordt als gebruiker van 13 hond land. Dat perceel is aan de Westzijde begrensd door Jan Ruychrock, aan de oostzijde aan Jan van der Leek, aan de zuidzijde aan de Brede Weg en aan de noordzijde aan de Haagwetering. Het perceel is eigendom van de Kerk te Rijswijk en brengt jaarlijks vijf pond hall en vijf schellingen op.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk (de Oude) van der Specke


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Van der Specke


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marjo van Leeuwen, "Stamboom Van Leeuwen-Van der Speck en vele anderen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-leeuwen-van-der-speck/R7324.php : benaderd 25 mei 2024), "Dirk (de Oude) (Dirk (de Oude)) van der Specke (1415-1501)".