Stamboom Van Leeuwen-Van der Speck en vele anderen » Oude Pouwels van der Speck (1510-1570)

Persoonlijke gegevens Oude Pouwels van der Speck 

  • Ook bekend als Claeszn.
  • Hij is geboren in het jaar 1510 in Rijswijk.
  • Beroep: Bouwman.
  • Hij is overleden in het jaar 1570 in Rijswijk, hij was toen 60 jaar oud.
  • Een kind van Claes van der Speck en ??
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 januari 2010.

Gezin van Oude Pouwels van der Speck

(1) Hij is getrouwd met Aryaentje ??.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1540, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Neeltje van der Speck  1537-1582 
  2. Cors van der Speck  1539-????
  3. Claes van der Speck  1541-????


(2) Hij is getrouwd met Aeltgen ??.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1566, hij was toen 56 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Oude Pouwels van der Speck

In 1562 koop hij het gewas van de boomgaarden van de heer van Rijswijk voor het aanzienlijke bedrag van 70 gulden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het jaar daarop klaarblijkelijk krap bij kas is. Hij verkoopt op 17 juni 1563 aan Joffrou Clementi, weduwe van wijle Mr. Jan van Ilpendam een jaarlijkse lijfrente van 6 karolus gulden te lossen met de penning zestien. Het zal dus om ongeveer 100 gulden gegaan hebben. Hij heeft een woonhuis en 7 morgen land van zichzelf. Daarnaast pacht hij nog een oppervlakte van 10 morgen en in 1558 en 1562 nog eens 1 morgen teelland. Eind 1563 begin 1564 is zijn eerste vrouw Arijaentje Dirckdr overleden. Er zijn 9 kinderen uit dit huwelijk die hij op 22 januari 1564 uitkoopt.

Bij vermelde akte neemt Ouwe Pouwel op zich de ongehuwde kinderen te eten en drinken te geven, te kleden en schoeien, de meisjes te leer naaien en schoolgaan en de knechjes mede te leren lezen en schrijven. Dat in het midden van de 16e eeuw de vader deze plicht tegenover zijn kinderen vastlegde geeft een aanduiden van het aanzien van de familie. Aan het ondderhoud en die opvoeding zou hij 300 gulden ten koste leggen. Bovendien zal hij, als de kinderen "tot haeren mondige staet" gekomen zijn, wat voor de jongens 20 jaar en voor de meisjes 18 jaar is elk 24 gulden uitkeren. Als ze echter van huis gaan en trouwen zal hij elk nog eens 18 karolus gulden betalen "tot haere bruytstuk". Verder is er nog een bepaling opgenomen dat zo enig van de kinderen "pieck ofte cranck" worden zowel die buitenshuis dienen of nog binnenshuis zijn, recht hebben op "de tost met een bedde binnen svaeders huys" Tenslotte is er nog een bepaling dat Pouwel gehouden is eenmaal per jaar een "jaergetijt"te houden voor de ziele van Arijaentje Dircksdr zaliger. Hij zal al zijn kinderen dan een "eerlijke maeltijt"geven met een tonnebiers van 2 gulden daarbij "Uyt te drincken tot op ten boodem toe".

Pouwel is vrij snel hertrouwd met Aeltgen Arijsdr hieruit zijn nog 2 kinderen geboren, het huwelijk heeft niet lang geduurd want in 1570 is zij weer hertrouwd met Oelsier Arijenszn, compareert dan voor gezworenen van Rijswijk dat hij verklaart Aeltgen Arijensdr weduwe van Ouwe Pouwel Claeszn Verspeck, gehuwd te hebben. Neeltje blijkt inmiddels gehuwd met Damis Janszn, zij is evenals haar man in 1582 reeds overleden.

In een akte van 22 oktober 1582 verkopen Pieter Pouwelszn en Maerten Janszn als gerechte öemens en voechdens" (omen en voogden) van het achtergelaten weeskind van Neeltje en Damis een huis met erf.

Er zijn als Oelsier Arijenszn zijn verplichtingen doet vastleggen nog slechts 4 kinderen thuis "van 't ouwe bedde" (het eerste huwelijk), Heijnric, Jacob, Apploni en Leentje. Hij neemt op zich ze te onderhouden zoals de oude koopbrief dat omschreef. De twee kinderen uit het tweede huwelijk zal hij eveneens eten en drinken geven, kleden en "schoollaeten gaen, laeten leeren leesen ende schrijven, naeyen ende spinnen, sulcx een vaeder ende moeder schuldig is haer kinderen te doen" tot hun 18e jaar. Als dan zullen zij huns vaders erfdeel ontvangen. Uit deze akte blijkt dat de meisjes niet slechts de vrouwelijke handwerken leerden maar ook lezen en schrijven.

Oelsier Arijenszn en Aeltgen Arijnsdr treden in al hetgeen Ouwe Pouwel Claeszn bezeten heeft: huis, schuur, hooiberg, geboomte. Voorts koeien, paarden, schapen, varkens, kalveren, wagens, ploegen, eydens (eggen), stoppen, mouwen enz. niets uitgezonderd.

Oelsier Arijenszn neemt de verplichting op zich van Ouwe Pouwel Claeszn voortvloeiend uit de voormelde akte van 12 januari 1564, Hij zal aan de kinderen 800 Karolus gulden betalen in diverse termijnen, eerst met de kinderen uit het 1e huwelijk dan de laatsten. De zoons worden in deze akte genoemd in de volgorde,
Cors, Heijnric, Willem, Claes en Jacob.

Voor allerheiligen 1576 compareert dan voor Gezworenen van Rijswijk Gerrit Gerritszn en verklaarde gekocht te hebben van de voogden van Arijeantje Pouwelsdr het achtergelaten weeskind van Pouwel Claeszn Verspek en Aeltgen Arijensdr zaliger het huis, schuur, berg en geboomte. Bij de verkoop van het huis wordt de koopprijs gesteld van 300 gulden, waarvan 100 gulden gereed geld en voorts alle volgenden allerheiligen te beginnen 1577 50 gulden totdat het geheel betaald is. Die betaling is vrij snel gestopt want op een rechtdag 21 november 1578 daagt Pieter Pouwelszn met zijn "zijn com socys"deeleigenaren van het huis te weteb Gerrit Gerritszn en Alijn Hacxenszn voor het gerecht.

Op 10 februari 1579 spant Pieter Pouwelszn een geding aan als voogd van het weeskind van Ouwe Pouwel Claeszn Verspeck tegen Arijen Corneliszn wonende te Naaldwijk en eist een zeker hem toekomend erfdeel uit de boedel van Ouwe Pouwel Claeszn.

Er is bepaalt dat Paulus eenmaal per jaar een "Jaargetyt" te houden voor de ziele van Aryantje Dircxdr zaliger, hij zal al zijn kinderen dan "een eelicke maeltyt geven met een tonne biers" van twee gulder daarby" uuyt te drincken tot opten bodem toe".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Oude Pouwels van der Speck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Oude Pouwels van der Speck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Oude Pouwels van der Speck


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam Van der Speck


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marjo van Leeuwen, "Stamboom Van Leeuwen-Van der Speck en vele anderen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-leeuwen-van-der-speck/R7301.php : benaderd 6 mei 2025), "Oude Pouwels van der Speck (1510-1570)".