http://www.dbnl.org/tekst/bran038biog01/bran038biog01_3321.htm Raadt (Philippus de), 19 Febr. 1763 geb. te Rhoon, waar zijne ouders tot den kleinen landbouwersstand behoorden; hij onderscheidde zich door leerzucht, en werd schoolmeester te Grave. Toen deze stad in 1794 door de Franschen ingesloten werd,vluchtte hij naar Antwerpen en vestigde zich in het volgende jaar te Rotterdam, was daar eerst werkzaam aan de diaconie-school der Waalsche gemeente en richtte daarna eene bijzondere school op voor leerlingen van den aanzienlijken stand. Hijwas een kundig man, een der niet talrijke bezitters der akte van den eersten rang, welke hij den 16 Dec. 1807 door examen verwierf. Zijne geschiedenis hangt samen met die van zijn hieronder vermelden zoon [Petrus]; hij volgde dezen om hem met zijne ervaring bij te staan, en overl. in de nabijheid van Voorschoten 4 Juni 1830. Misschien is van hem niets meer in druk verschenen dan eene voorlezing, 9en Wynmaand 1811 in het Rotterd. Dept. van 't Nut gehouden, Over de redenen, waarom nog vele schoolonderwijzers zoo onbekwaam zijn voor hun beroep en over het aangenamevan hetzelve, Rott. 1814.
De temperatuur op 19 februari 1763 lag rond de 4,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: regenachtig. Bron: KNMI
23 februari » Slavenopstand van Berbice (Guyana) onder leiding van Cuffy.
Doopdag 27 februari 1763
De temperatuur op 27 februari 1763 lag rond de 9,0 °C. Er was 26 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: geheel betrokken regen. Bron: KNMI
23 februari » Slavenopstand van Berbice (Guyana) onder leiding van Cuffy.
Dag van overlijden 4 juni 1830
De temperatuur op 4 juni 1830 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
25 maart » De pangeran Diponegoro wordt ondanks een vrijgeleide door luitenant-generaal baron De Kock te Magelang gevangengenomen. Einde van de Java-oorlog (opstand tegen het Nederlands gezag in Java).
18 mei » Het dorp Gendringen in de Achterhoek wordt door een grote brand grotendeels in de as gelegd.
5 juli » Frankrijk valt Algerije binnen.
25 augustus » De opvoering van de opera La muette de Portici van Daniel Auber in de Brusselse Koninklijke Muntschouwburg mondt uit in rellen: Belgische separatisten komen in opstand tegen koning Willem I.
4 oktober » België heeft de troepen van Koning Willem I verjaagd en roept de onafhankelijkheid uit bij monde van het Voorlopig Bewind.
16 oktober » De Nederlandse kroonprins Willem van Oranje proclameert de onafhankelijkheid van België
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Erik van Eeuwen, "Stamboom Van Eeuwen / Schroder", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-eeuwen/R514.php : benaderd 6 mei 2025), "Philippus de Raadt (1763-1830)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.