Stamboom Van den Heuvel-Jacobs » Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen (953-991)

Persoonlijke gegevens Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen 


Gezin van Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen

Hij is getrouwd met Adelheid van Meaux en Troyes.

Zij zijn getrouwd in het jaar 974, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen


Karl van Neder-Lotharingen is geboren in 953 in Reims, zoon van Lodewijk IV van West-Francië (van overzee) en Gerberga van Saksen. Karl is overleden in 991 in Orleans, 37 of 38 jaar oud. Hij is begraven in 1001 in Maastricht, St. Servatius.


Beroep:


Hertog van Niederlothringen 978, in 991 door Koning Hugo Capet mit seiner Familie gefangengenommen und im Kerker gestorben.



Karl trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 973 [bron: Bernd Josef Jansen] met Adelheid N.


Kinderen van Karl en Adelheid:


1 Gerberga van Neder-Lotharingen, geboren omstreeks 973.


2 Otto van Neder-Lotharingen, geboren omstreeks 975.


3 Adelheid (Ermengard) van Neder-Lotharingen, geboren omstreeks 980.


4 Ludwig van Neder-Lotharingen, geboren omstreeks 985.


5 Karl van Neder-Lotharingen, geboren omstreeks 989.



WIKIPEDIA


Karel van Neder-Lotharingen (953 - Orléans, 22 juni 992) was de jongste zoon van koning Lodewijk IV van Frankrijk en Gerberga van Saksen en werd uitgesloten van de troonopvolging om partijstrijd te voorkomen. Zijn leven stond in het teken van pogingen om toch koning van Frankrijk te worden.

Karel werd als jonge man benoemd tot graaf van Laon. In 975 probeerde hij om een eigen koninkrijk te vormen in de gebieden rond Laon en in Lotharingen. Hij steunde daarom de pogingen van Reinier III van Henegouwen en Lambert I van Leuven om hun familiegoederen terug te winnen. Kort na het huwelijk van zijn broer Lotharius van Frankrijk met Emma van Italië beschuldigde hij zijn schoonzuster van overspel met de bisschop van Laon, maar een synode verklaarde Emma onschuldig. Uit vrees dat Karel de troon zou bemachtigen wanneer haar zoon Lodewijk als bastaard bestempeld zou worden, bewerkstelligde Emma dat Lodewijk al tijdens het leven van zijn vader geassocieerd medekoning werd. Karel werd in 977 verbannen en zocht zijn toevlucht bij zijn neef, keizer Otto II. Die benoemde Karel in mei 977 tot hertog van Neder-Lotharingen en beloofde hem ook te steunen om koning van Frankrijk te worden. Lotharius viel in reactie daarop Aken aan maar werd teruggedreven. In 979 vielen Karel en Otto Frankrijk binnen. Karel riep zichzelf in Laon uit tot koning maar kreeg nauwelijks steun van de adel. Daarna belegerden Otto en Karel Parijs maar werden teruggedreven door Hugo Capet.

Na de dood van Lodewijk V werd Hugo Capet tot koning gekozen maar Karel riep zichzelf uit tot koning en veroverde Laon. In 989 kreeg hij ook de stad Reims in handen toen de bisschop van Reims, Karels neef Arnulf, naar hem overliep. In 991 werden Karel en zijn gezin gevangengenomen door verraad van de bisschop van Laon. Ze werden opgesloten in Orléans en Karel stierf daar een jaar later. In 1001 werd hij herbegraven in de Sint-Servaasbasiliek te Maastricht.


Karel trouwde voor 979, waarschijnlijk in 975, Adelheid over wiens afkomst weinig bekend is. Karel en Adelheid kregen de volgende kinderen:


1 Otto II van Neder-Lotharingen


2 Ermengarde van Lotharingen


3 Gerberga van Neder-Lotharingen


4 Adelheid (ovl. na 1012)


5 Lodewijk (geb. na 990), door Hugo Capet eerst toevertrouwd aan de bisschop van Laon maar in 993 toch opgesloten in Orléans


6 Karel (geb. na 990), zou uit gevangenschap zijn ontsnapt en toevlucht hebben gevonden bij zijn broer Otto maar er is verder niets over hem bekend



Volgens sommige bronnen zou Karel ook een huwelijk hebben gesloten met een dochter van een ministeriaal van Hugo Capet, wat hem zoveel status kostte dat hij in 979 geen steun van de adel kreeg. Hiertegen pleit dat Karel zich de gevolgen van zo'n huwelijk vooraf zou hebben gerealiseerd en dat een dergelijk huwelijk daarom gewoon ondenkbaar was, als we bedenken dat Karel zijn leven lang heeft geprobeerd om koning te worden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Neder-Lotharingen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ivo van den Heuvel, "Stamboom Van den Heuvel-Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-heuvel-jacobs/I1784.php : benaderd 15 mei 2024), "Karel III de Dikke hertog (Karel III de Dikke, hertog) van Neder-Lotharingen (953-991)".