Stamboom Van de Ven » Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini (± 1565-± 1630)

Persoonlijke gegevens Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini 


Gezin van Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini

Zij is getrouwd met Henrick Gijsbert Janssn de Hoppenbrouwer.

Toestemming voor het huwelijk is 21 november 1586 verkregen te Oirschot,NB,NLD.

Bruidegom Hanricus Gijsberti (J.) Hoppenbrouwers
Bruid Maria Petri (Joannis) Goesswini
Soort registratie trouwakte
Religie RK
Plaats Oirschot
Plaats huwelijk Oirschot
Datum ondertrouw 21-11-1586
Periode 1583-1610
Deel Rooms-Katholiek trouwboek 1583-1610
Pagina 49
Toegangsnr. 8086
Inv.nr. 1

Kind(eren):



Notities over Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini

Krijgt een huis in Herdgang Spoordonk.
Sch. v. O. d.d.: 19-3-1620 ==================064====================
Gijsbert Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers, verder Peter Henriks van Berendonck als man van Aleijt, daarbij geassisteerd door Jan Janssen van Berendonck als zijn oom en voogd, verder Jan Willems van Bilsen als weduwnaar van Metken en vader over zijn minderjarige kinderen daarbij geassisteerd door Jasper Philips van Esch als stadhouder van de schout van Kempenland te Oirschot, nog Jan Jan Goossens als aangestelde voogd over Peterken, verder Peter Gijsbert Hoppenbrouwers als voogd van Anneken, nog Adriaen Peter Goossens als voogd van Jan, zijnde allen kinderen van wijlen Henrik Gijsbert Hoppenbrouwers verwekt bij Marike dochter van Peter Goossens, hebben hierbij een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat door wijlen Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers is achtergelaten.
Daarbij is ook aanwezig vermelde Marieken als weduwe van Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers geasssisteerd door Peter Wouters van de Venne als haar hierbij gekozen voogd en stemt toe in deze boedelverdeling, maar wenst van elk perceel het halve vruchtgebruik ervan te behouden zolang ze leeft, en daarna zullen de kinderen 6 gelijke delen maken van al het opgroeiende eikehout dat groeit naast of op deze vermelde percelen, behalve het hout dat op het voorerf van elk huis staat, dat hoort bij elk lot zelf en het andere hout en het geriefhout dat komt aan hen samen toe. Het moet worden opgeruimd binnen een jaar na komende meimaand. De rentes en andere vorderingen blijven nog onverdeeld en zullen later worden verdeeld. Marieke belooft haar belofte na te zullen komen en de verdelers beloven haar om haar daarin tegemoet te komen wat betreft het gebruik.
Adriaen Peter Goossens als voogd over Jan en ten behoeve ook van hem, krijgt het grote huis de schaapskooi, de varkenskooi en de daaraan gelegen tuin, gelegen in Oirschot herdgang Straten, rondom in de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij een akker genoemd de Bocht, naast de kerkstraat aldaar, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van wijlen Jans van de Marselaer, de gemeenschappelijke straat, het perceel dat ervan wordt afgedeeld.
Verder krijgt hij de helft van een akker zoals is afgepaald, gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. het erf dat ervan is afgedeeld, de weduwe en kinderen van Meester Dirck Toorkens, Jan Wouter Stockelmans, de kerkpad. Er moet overpad worden verleend zoals dat daar gebruikelijk is over een kant. Verder krijgt hij het vierde part van een akker afkomstig van Denis Jan Aerts, elk deel groot ca. 36 roedes, gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. Jan Jan Joris, Dielis Gijsberts, Jonker Dirck van Osch, Dielis Henrick Dielis. Er is recht van overpad. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd het Maerselaer, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. het erf dat ervan wordt afgedeeld, zijn broer Gijsbert, Goijaert Henrik Janssen, de gemeijnte aldaar, een houtveld dat hierbij ook wordt verdeeld. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Schoordonck, afkomstig van Wouter Stockelmans waarvan de andere helft wordt toebedeeld aan Gijsbert, gelegen in herdgang Straten, b.p. de Quinckersche Steegde, de Leechse Schoordonck, de Schoordoncksdijk, Jacop Michiel van de Schoot. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Lijdonck, ook in herdgang Straten gelegen, waarvan Gijsbert de andere helft krijgt, b.p. Dirck Rutgers van Kerkoerle, de Elsdonck, Eijmbert Dielens, Jonker Johan Spierinks, de gemeenschappelijke Liedonck aldaar. Verder krijgt hij de middelste Heult zijnde een houtveld gelegen in herdgang Straten, b.p. het erf dat Gijsbert is toebedeeld, het erf dat Anneken is toebedeeld, het erf dat Peterken is toebedeeld, verder grenzend aan Jan Arien Joordens, waarbij er recht van overpad is over de Heultssteegde en over het erf van genoemde Gijsbert zijn broer. Verder zal hij 10 jaar lang de vruchten krijgen van een appelboom en pereboom, een noten- en een kerseboom staande in de Bocht die aan Peter van Berendonck is toebedeeld. Na deze 10 jaar komt het bij diens grond. Hieruit moet jaarlijks aan het altaar van St. Dingena in de St. Peterskerk 11 lopen rogge worden betaald, die tot nu toe met geld is betaald, verder aan het klooster op het Eijkendonck twee lopen raapzaad, nog 7 spintzaad rogge per jaar aan de stichting die in beheer is bij de zoon van Dielis Aert Dielissen. Verder zal hij een bedrag van 32 gulden moeten betalen aan vermelde Gijsbert zijn broer, nog 150 gulden aan zijn zuster Peterken en daarentegen zal hij van zijn zuster Anneken 25 gulden krijgen. Verder moet hij de dorpslasten voldoen en de burenverplichtingen nakomen, zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen, de grondchijns betalen etc. en verder moet hij nog 25 gulden aan zijn zuster Aleijt geven.
Peter Henricks van Berendonck als man van Aleijt, geassisteerd door zijn oom en voogd Jan van Berendonck, krijgt de schuur of het oude huis, de bijentuin, groes etc. met de halve Bocht zoals dat is afgepaald aldaar, gelegen in herdgang Straten, b.p.de halve Bocht waarvan is afgedeeld, de Scouwenakker, Margriet weduwe en kinderen van Ghijsbert Jan Laureijssen, Anna weduwe en kinderen van Jans van de Marselaer, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij de Scouwenecker die daaraan grenst, b.p de vermelde kinderen van Jan van de Marselaer, Barbara weduwe van Jan Henrick Vogels, Silvester Lintermans, het hiervoor vermelde erf. Er is recht van overpad en er moet overpad over het erf van genoemde Margriet en Barbara worden verleend. Verderkrijgt hij de helft van een akker gelegen in de Aerlesche Akkers zoals is afgepaald, b.p. het erf van Jan dat ervan is afgedeeld, Marieke dochter van Aert Ruelens, Jan Wouter Stockelmans, de kerkpad aldaar. Verder krijgt hij het vierde part van een akker afkomstig van Denis Jan Aerts zoals hiervoor vermeld. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Lasersbochtken, gelegen op de Reek alhier, b.p. de gemeijnte, de nieuwe verkochte erven, Peter Gijsbert Hoppenbrouwers, de weduwe van Goijaert Gijsbert Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een hooibeemd gelegen in herdgang Straten onder Ameijden aldaar, b.p. de erfgenamen van wijlen Goijaert Willem Goorts, Denis Jan Aerts, de erfgenamen van wijlen Gijsbert Vlemmincks, Jan Aelbert Verhoeven. Er is rechtvan overpad door een pad en er moet overpad worden gegeven aan Jacop van de Velde en de zijnen en aan Jan Corstens die in Son woont. Verder krijgt hij het Leegh Veld afkomstig van Bastiaen Bierkens, gelegen in de Schoordongen alhier, b.p. Jan van Schoordonck, het perceel van zijn zuster Anneken, Niclaes Ariens van Nistelroij, Jacop Michiels van de Schoot. Er is recht van overpad over het perceel van Anneken, datvan Niclaes Ariens en over de Schoordonckse Dijk. Hij krijgt van zijn broer Jan 25 gulden eens en moet zelf aan Peterke, zijn schoonzus 50 gulden geven. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 2 gulden en 5 stuivers worden betaald in Den Bosch die werden geheven door Goort de Louw en wel uit de Masenoever, nog aan heer Antonis Verrijt of aande O.L. Vrouwekapel een lopen raapzaad en 7 stuivers, nog aan heer Henrick Verbeeck ongeveer 30 stuivers en de dorpslasten. Er moet verder worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen en het aandeel van de grondchijns te betalen.
Jan Jan Goossens als voogd over Peterken krijgt hierbij het erf genoemd de Heijn Loijendries, gelegen in herdgang Straten, groot ca. 8 lopenzaad zoals daar is afgepaald, b.p. het erf van Anneken zoals is afgedeeld, Margriet Gijsbert Laureijssen, de Cremer aldaar, Peter Gijsbert Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij de helft van de akker waarvan Wouter Antonis Sgraets de andere helft bezit. Nog krijgt hij het vierde deel van een akker die afkomstig was van Denis Jan Aerts zoals is vermeld in het voorgaande lot. Verder krijgt hij het Vaersveld in de Heulten gelegen, b.p. Everaert Henricks int Eeckerschot, het erf dat ervan is afgedeeld, haar zuster Anneken. Er is recht van overpad over een pad aldaar. Verder krijgt hij een houtveld aldaar aan het Maerselaer gelegen, b.p. de gemeijnte, het weiland dat ervan wordt afgedeeld, Goijaert Henrick Janssen. Verder krijgt hij het vierde deel van de Grote Schoordonck naast de Schoordonckse Dijk, waarvan Jan Ariens van denHeuvel en Jan Arien Martens een vierde deel hebben en waarvan Eijmbert Hoppenbrouwers en de kinderen van Goossen Peters van Oudenhoven de andere twee vierde delen bezitten. Verder krijgt ze van haar broer Jan 150 gulden eens en van haar zuster Anneken een bedrag van 50 gulden en van haar zwager Peter nog 50 gulden. De percelen zijn onbelast behalve wat betreft de dorpslasten en haar aandeel in de grondchijns. Er moet worden gezorgd voor het nakomen van de burenverplichtingen.
Peter Gijsbert Hoppenbrouwers als voogd over Anneken, en daarbij ook geassisteerd door deze Anneken krijgt het nieuwe huis met het erf groot ca.8 of 9 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Arien Aert Laureijssen, Jan Henrick in de Haperdonck,haar zuster Peterken dat ervan is afgedeeld, Jonker Dirks van Osch, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt ze het vierde part in de akker die afkomstig is van Denis Jan Aerts zoals in voorgaande lot is vermeld, Verder krijgt ze een weiland gelegen in de Heulten, genoemd het Boomsveldken, b.p. Dirck Jan Meeus, het erf van haar broer Jan, haar zuster Peterken, Steven Willem Smetsers. Er is recht van overpad aldaar door de Kesselstraat ( of Hesselstraat? ), verder over het erf van Peter Vlemmings en dat van Dirck Jan Meeus. Verder krijgt ze een beemd genoemd de Quinckaert, gelegen in herdgang Straten, b.p. de Quinckersche Steegde, de Huiskens Eelsdonck, de kinderen van Dielis Gijsbert Hoppenbrouwers, de gemeijnte, wijlen Dirk van der Ameijden. Verder krijgt ze het voorste Hoogveld in de Schoordonck gelegen dat afkomstig was van Bastiaen Bierkens, b.p. Niclaes Ariens van Nistelroij, Jacop Michiels van de Schoot, haar zwager Peter, de Grote Schoordonck aldaar. Er is recht van overpad over de Schoordonckse Dijk en het erf van Niclaes Ariens en er moet overpad worden verleend aan haar zwager Peter. Verder moet dit erfdeel aan Jan haar broer 25 gulden geven, nog 25 gulden aan haar broer Gijsbert, nog 50 gulden aan haar zuster Peterken. Verder moet ze jaarlijks de helft van 11 lopen rogge betalen voor een altaar aan heer Dirck de Metser en nog 7 stuivers, nog de dorpslasten en haar aandeel in de grondchijnsen.
Genoemde Gijsbert krijgt een stuk land genoemde de Bollen Dries, groot ca. 2 en een halve lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Jan Schepens, Gijsbert Jacops van de Marselaer, de gemeijnte aldaar genoemd de Loijen Horck, de lopende straat. Verder krijgt hij de Stratense Ecker, groot ca. 3 lopenzaad, Jasper Janssen van Esch, de kinderen van Dirck Huijskens, Michiel Antonis Huijskens. Er is recht van overpad aldaar maar er moet ook overpad worden verleend. Verder krijgt een akker genoemd de Masenoever, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, groot ca.3 lopenzaad, b.p. Dielen Dircks, Peter Gijsbert Hoppenbrouwers, Goijaert Hasselmans, Dielis Leenmans, de lopende straat aldaar. Verder krijgt hij een heiveld in de Heulten gelegen, b.p. Gijsbert Dielis Hoppenbrouwers, zijn broer Jan, Henrick Henrick van den Dijck, zijn zuster Peterken, de Heultsteegde. Er is recht van overpad door de Heultsche Steegde en er moet overpad worden gegeven aan zijn broer Jan. Verder krijgt hij de helft van een hooiveld genoemd de Schoordonck waarvan zijn broer Jan de andere helft heeft. Ook krijgt hij de helft van een hooiveld genoemd het Marselaer waarvan zijn broer Jan ook de andere helft heeft. Nog krijgt hij de helft van de Lijedonk ( Liedonk ) waarvan zijn broer Jan ook de helft heeft, alles ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen. Verder krijgt hij het brouwhuis echter zonder de brouwinstallatie zelf welk brouwhuis bij het grote huis staat en moet worden afgebroken. Nog krijgt hij 25 gulden eens van Anneken, 150 gulden van de hofstede onder Spoordonck van Jan Willems van Bilsen of diens kinderen, nog 32 gulden van zijn broer Jan. Uit dit erfdeel moet aan het altaar van heer Henrick van de Venne een jaarlijkse pacht worden betaald die wordt geheven uit de Stratense ekker, welke pacht afkomstig is van Peter die Raijmaker en verder de dorpslasten en zijn aandeel in de grondchijnsen.
Jan Willems van Bilsen als vader van zijn kinderen verwekt bij Metken krijgt ten behoeve van zijn kinderen waarvan hij echter het vruchtgebruik heeft, de hofstede onder herdgang Spoordonck, met toebehoren zijnde een huis, tuin, schuur, land etc. gelegen op de Cattenberg aldaar, en nog een heiveld dat is gelegen tussen Spoordonck en Moergestel en nog de hooibeemd die aan de Vloet is gelegen, samen met alle lasten en grondchijnsen die erop drukken, Verder moet dit lot bijdragen in de grondchijns te Straten van het bezit aldaar en hij moet aan zijn zwager Gijsbert 150 gulden geven en hij krijgt al het opgroeiende hout, zijnde eiken en elsen die bij deze hofstede behoren.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedelverdeling gestand te zullen doen en de lasten op het eigen erfdeel zodanig te voldoen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er meer lasten op iemands erfdeel zouden blijken te drukken dan zullen ze die gezamenlijk voor hun rekening nemen. Datum 19 maart 1620, getuigen Aelbrechts en Haubraken.
Sch. v. O.: 19-3-1620 ==================064====================
Gijsbert Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers, verder Peter Henriks van Berendonck als man van Aleijt, daarbij geassisteerd door Jan Janssen van Berendonck als zijn oom en voogd, verder Jan Willems van Bilsen als weduwnaar van Metken en vader over zijn minderjarige kinderen daarbij geassisteerd door Jasper Philips van Esch als stadhouder van de schout van Kempenland te Oirschot, nog Jan Jan Goossens als aangestelde voogd over Peterken, verder Peter Gijsbert Hoppenbrouwers als voogd van Anneken, nog Adriaen Peter Goossens als voogd van Jan, zijnde allen kinderen van wijlen Henrik Gijsbert Hoppenbrouwers verwekt bij Marike dochter van Peter Goossens, hebben hierbij een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat door wijlen Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers is achtergelaten.
Daarbij is ook aanwezig vermelde Marieken als weduwe van Henrick Gijsbert Hoppenbrouwers geasssisteerd door Peter Wouters van de Venne als haar hierbij gekozen voogd en stemt toe in deze boedelverdeling, maar wenst van elk perceel het halve vruchtgebruik ervan te behouden zolang ze leeft, en daarna zullen de kinderen 6 gelijke delen maken van al het opgroeiende eikehout dat groeit naast of op deze vermelde percelen, behalve het hout dat op het voorerf van elk huis staat, dat hoort bij elk lot zelf en het andere hout en het geriefhout dat komt aan hen samen toe. Het moet worden opgeruimd binnen een jaar na komende meimaand. De rentes en andere vorderingen blijven nog onverdeeld en zullen later worden verdeeld. Marieke belooft haar belofte na te zullen komen en de verdelers beloven haar om haar daarin tegemoet te komen wat betreft het gebruik.
Adriaen Peter Goossens als voogd over Jan en ten behoeve ook van hem, krijgt het grote huis de schaapskooi, de varkenskooi en de daaraan gelegen tuin, gelegen in Oirschot herdgang Straten, rondom in de gemeijnte aldaar. Verder krijgt hij een akker genoemd de Bocht, naast de kerkstraat aldaar, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de kinderen van wijlen Jans van de Marselaer, de gemeenschappelijke straat, het perceel dat ervan wordt afgedeeld.
Verder krijgt hij de helft van een akker zoals is afgepaald, gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. het erf dat ervan is afgedeeld, de weduwe en kinderen van Meester Dirck Toorkens, Jan Wouter Stockelmans, de kerkpad. Er moet overpad worden verleend zoals dat daar gebruikelijk is over een kant. Verder krijgt hij het vierde part van een akker afkomstig van Denis Jan Aerts, elk deel groot ca. 36 roedes, gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. Jan Jan Joris, Dielis Gijsberts, Jonker Dirck van Osch, Dielis Henrick Dielis. Er is recht van overpad. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd het Maerselaer, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. het erf dat ervan wordt afgedeeld, zijn broer Gijsbert, Goijaert Henrik Janssen, de gemeijnte aldaar, een houtveld dat hierbij ook wordt verdeeld. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Schoordonck, afkomstig van Wouter Stockelmans waarvan de andere helft wordt toebedeeld aan Gijsbert, gelegen in herdgang Straten, b.p. de Quinckersche Steegde, de Leechse Schoordonck, de Schoordoncksdijk, Jacop Michiel van de Schoot. Verder krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Lijdonck, ook in herdgang Straten gelegen, waarvan Gijsbert de andere helft krijgt, b.p. Dirck Rutgers van Kerkoerle, de Elsdonck, Eijmbert Dielens, Jonker Johan Spierinks, de gemeenschappelijke Liedonck aldaar. Verder krijgt hij de middelste Heult zijnde een houtveld gelegen in herdgang Straten, b.p. het erf dat Gijsbert is toebedeeld, het erf dat Anneken is toebedeeld, het erf dat Peterken is toebedeeld, verder grenzend aan Jan Arien Joordens, waarbij er recht van overpad is over de Heultssteegde en over het erf van genoemde Gijsbert zijn broer. Verder zal hij 10 jaar lang de vruchten krijgen van een appelboom en pereboom, een noten- en een kerseboom staande in de Bocht die aan Peter van Berendonck is toebedeeld. Na deze 10 jaar komt het bij diens grond. Hieruit moet jaarlijks aan het altaar van St. Dingena in de St. Peterskerk 11 lopen rogge worden betaald, die tot nu toe met geld is betaald, verder aan het klooster op het Eijkendonck twee lopen raapzaad, nog 7 spintzaad rogge per jaar aan de stichting die in beheer is bij de zoon van Dielis Aert Dielissen. Verder zal hij een bedrag van 32 gulden moeten betalen aan vermelde Gijsbert zijn broer, nog 150 gulden aan zijn zuster Peterken en daarentegen zal hij van zijn zuster Anneken 25 gulden krijgen. Verder moet hij de dorpslasten voldoen en de burenverplichtingen nakomen, zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen, de grondchijns betalen etc. en verder moet hij nog 25 gulden aan zijn zuster Aleijt geven.
Peter Henricks van Berendonck als man van Aleijt, geassisteerd door zijn oom en voogd Jan van Berendonck, krijgt de schuur of het oude huis, de bijentuin, groes etc. met de halve Bocht zoals dat is afgepaald aldaar, gelegen in herdgang Straten, b.p.de halve Bocht waarvan is afgedeeld, de Scouwenakker, Margriet weduwe en kinderen van Ghijsbert Jan Laureijssen, Anna weduwe en kinderen van Jans van de Marselaer, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij de Scouwenecker die daaraan grenst, b.p de vermelde kinderen van Jan van de Marselaer, Barbara weduwe van Jan Henrick Vogels, Silvester Lintermans, het hiervoor vermelde erf. Er is recht van overpad en er moet overpad over het erf van genoemde Margriet en Barbara worden verleend. Verderkrijgt hij de helft van een akker gelegen in de Aerlesche Akkers zoals is afgepaald, b.p. het erf van Jan dat ervan is afgedeeld, Marieke dochter van Aert Ruelens, Jan Wouter Stockelmans, de kerkpad aldaar. Verder krijgt hij het vierde part van een akker afkomstig van Denis Jan Aerts zoals hiervoor vermeld. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Lasersbochtken, gelegen op de Reek alhier, b.p. de gemeijnte, de nieuwe verkochte erven, Peter Gijsbert Hoppenbrouwers, de weduwe van Goijaert Gijsbert Hoppenbrouwers. Nog krijgt hij een hooibeemd gelegen in herdgang Straten onder Ameijden aldaar, b.p. de erfgenamen van wijlen Goijaert Willem Goorts, Denis Jan Aerts, de erfgenamen van wijlen Gijsbert Vlemmincks, Jan Aelbert Verhoeven. Er is rechtvan overpad door een pad en er moet overpad worden gegeven aan Jacop van de Velde en de zijnen en aan Jan Corstens die in Son woont. Verder krijgt hij het Leegh Veld afkomstig van Bastiaen Bierkens, gelegen in de Schoordongen alhier, b.p. Jan van Schoordonck, het perceel van zijn zuster Anneken, Niclaes Ariens van Nistelroij, Jacop Michiels van de Schoot. Er is recht van overpad over het perceel van Anneken, datvan Niclaes Ariens en over de Schoordonckse Dijk. Hij krijgt van zijn broer Jan 25 gulden eens en moet zelf aan Peterke, zijn schoonzus 50 gulden geven. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 2 gulden en 5 stuivers worden betaald in Den Bosch die werden geheven door Goort de Louw en wel uit de Masenoever, nog aan heer Antonis Verrijt of aande O.L. Vrouwekapel een lopen raapzaad en 7 stuivers, nog aan heer Henrick Verbeeck ongeveer 30 stuivers en de dorpslasten. Er moet verder worden gezorgd voor onderhoud van wegen en waterlopen en het aandeel van de grondchijns te betalen.
Jan Jan Goossens als voogd over Peterken krijgt hierbij het erf genoemd de Heijn Loijendries, gelegen in herdgang Straten, groot ca. 8 lopenzaad zoals daar is afgepaald, b.p. het erf van Anneken zoals is afgedeeld, Margriet Gijsbert Laureijssen, de Cremer aldaar, Peter Gijsbert Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt hij de helft van de akker waarvan Wouter Antonis Sgraets de andere helft bezit. Nog krijgt hij het vierde deel van een akker die afkomstig was van Denis Jan Aerts zoals is vermeld in het voorgaande lot. Verder krijgt hij het Vaersveld in de Heulten gelegen, b.p. Everaert Henricks int Eeckerschot, het erf dat ervan is afgedeeld, haar zuster Anneken. Er is recht van overpad over een pad aldaar. Verder krijgt hij een houtveld aldaar aan het Maerselaer gelegen, b.p. de gemeijnte, het weiland dat ervan wordt afgedeeld, Goijaert Henrick Janssen. Verder krijgt hij het vierde deel van de Grote Schoordonck naast de Schoordonckse Dijk, waarvan Jan Ariens van denHeuvel en Jan Arien Martens een vierde deel hebben en waarvan Eijmbert Hoppenbrouwers en de kinderen van Goossen Peters van Oudenhoven de andere twee vierde delen bezitten. Verder krijgt ze van haar broer Jan 150 gulden eens en van haar zuster Anneken een bedrag van 50 gulden en van haar zwager Peter nog 50 gulden. De percelen zijn onbelast behalve wat betreft de dorpslasten en haar aandeel in de grondchijns. Er moet worden gezorgd voor het nakomen van de burenverplichtingen.
Peter Gijsbert Hoppenbrouwers als voogd over Anneken, en daarbij ook geassisteerd door deze Anneken krijgt het nieuwe huis met het erf groot ca.8 of 9 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Arien Aert Laureijssen, Jan Henrick in de Haperdonck,haar zuster Peterken dat ervan is afgedeeld, Jonker Dirks van Osch, de gemeenschappelijke
straat. Verder krijgt ze het vierde part in de akker die afkomstig is van Denis Jan Aerts zoals in voorgaande lot is vermeld, Verder krijgt ze een weiland gelegen in de Heulten, genoemd het Boomsveldken, b.p. Dirck Jan Meeus, het erf van haar broer Jan, haar zuster Peterken, Steven Willem Smetsers. Er is recht van overpad aldaar door de Kesselstraat ( of Hesselstraat? ), verder over het erf van Peter Vlemmings en dat van Dirck Jan Meeus. Verder krijgt ze een beemd genoemd de Quinckaert, gelegenin herdgang Straten, b.p. de Quinckersche Steegde, de Huiskens Eelsdonck, de kinderen van Dielis Gijsbert Hoppenbrouwers, de gemeijnte, wijlen Dirk van der Ameijden. Verder krijgt ze het voorste Hoogveld in de Schoordonck gelegen dat afkomstig was van Bastiaen Bierkens, b.p. Niclaes Ariens van Nistelroij, Jacop Michiels van de Schoot, haar zwager Peter, de Grote Schoordonck aldaar. Er is recht van overpad over de Schoordonckse Dijk en het erf van Niclaes Ariens en er moet overpad worden verleend aan haar zwager Peter. Verder moet dit erfdeel aan Jan haar broer 25 gulden geven, nog 25 gulden aan haar broer Gijsbert, nog 50 gulden aan haar zuster Peterken. Verder moet ze jaarlijks de helft van 11 lopen rogge betalen voor een altaar aan heerDirck de Metser en nog 7 stuivers, nog de dorpslasten en haar aandeel in de grondchijnsen.
Genoemde Gijsbert krijgt een stuk land genoemde de Bollen Dries, groot ca. 2 en een halve lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Jan Schepens, Gijsbert Jacops van de Marselaer, de gemeijnte aldaar genoemd de Loijen Horck, de lopende straat. Verder krijgt hij de Stratense Ecker, groot ca. 3 lopenzaad, Jasper Janssen van Esch, de kinderen van Dirck Huijskens, Michiel Antonis Huijskens. Er is recht van overpad aldaar maar er moet ook overpad worden verleend. Verder krijgt een akker genoemd de Masenoever, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, groot ca.3 lopenzaad, b.p. Dielen Dircks, Peter Gijsbert Hoppenbrouwers, Goijaert Hasselmans, Dielis Leenmans, de lopende straat aldaar. Verder krijgt hij een heiveld in de Heulten gelegen, b.p. Gijsbert Dielis Hoppenbrouwers, zijn broer Jan, Henrick Henrick van den Dijck, zijn zuster Peterken, de Heultsteegde. Er is recht van overpad door de Heultsche Steegde en er moet overpad worden gegeven aan zijn broer Jan. Verder krijgt hij de helft van een hooiveld genoemd de Schoordonck waarvan zijn broer Jan de andere helft heeft. Ook krijgt hij de helft van een hooiveld genoemd het Marselaer waarvan zijn broer Jan ook de andere helft heeft. Nog krijgt hij de helft van de Lijedonk ( Liedonk ) waarvan zijn broer Jan ook de helft heeft, alles ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen. Verder krijgt hij het brouwhuis echter zonder de brouwinstallatie zelf welk brouwhuis bij het grote huis staat en moet worden afgebroken. Nog krijgt hij 25 gulden eens van Anneken, 150 gulden van de hofstede onder Spoordonck van Jan Willems van Bilsen of diens kinderen, nog 32 gulden van zijn broer Jan. Uit dit erfdeel moet aan het altaar van heer Henrick van de Venne een jaarlijkse pacht worden betaald die wordt geheven uit de Stratense ekker, welke pacht afkomstig is van Peter die Raijmaker en verder de dorpslasten en zijn aandeel in de grondchijnsen.
Jan Willems van Bilsen als vader van zijn kinderen verwekt bij Metken krijgt ten behoeve van zijn kinderen waarvan hij echter het vruchtgebruik heeft, de hofstede onder herdgang Spoordonck, met toebehoren zijnde een huis, tuin, schuur, land etc. gelegen op de Cattenberg aldaar, en nog een heiveld dat is gelegen tussen Spoordonck en Moergestel en nog de hooibeemd die aan de Vloet is gelegen, samen met alle lasten en grondchijnsen die erop drukken, Verder moet dit lot bijdragen in de grondchijns te Straten van het bezit aldaar en hij moet aan zijn zwager Gijsbert 150 gulden geven en hij krijgt al het opgroeiende hout, zijnde eiken en elsen die bij deze hofstede behoren.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedelverdeling gestand te zullen doen en de lasten op het eigen erfdeel zodanig te voldoen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er meer lasten op iemands erfdeel zouden blijken te drukken dan zullen ze die gezamenlijk voor hun rekening nemen. Datum 19 maart 1620, getuigen Aelbrechts en Haubraken.
=================065====================
Verder beloven de verdelers dat ze gezamenlijk de kosten van de uitzetten zullen betalen als een van hen meer heeft gehad dan de andere en het restant van de bezittingen te verrekenen, zodat ieder van hen evenveel gehad heeft en dat moet gebeuren voor en aleer iemand van hen zijn of haar portie zal aanvaarden. Datum en getuigen als boven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Maria Petri (Joannis) Goesswini


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Goesswini


De publicatie Stamboom Van de Ven is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geert van Vugt, "Stamboom Van de Ven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I41250.php : benaderd 26 mei 2024), "Maria Petri (Joannis) "Mariken" Goesswini (± 1565-± 1630)".