Stamboom Van de Ven » Jan Jan Dirck Crommen (± 1442-± 1505)

Persoonlijke gegevens Jan Jan Dirck Crommen 


Gezin van Jan Jan Dirck Crommen

Hij had een relatie met Geertruit Rutger Jan Smeets.

De relatie startte rond 1465 te Oirschot,NB,NLD.


Kind(eren):

  1. Joest Jan de Crom  ± 1465-± 1521 
  2. Hr. Mr. Jan Jan de Crom  ± 1470-± 1535
  3. Marcelia Jan de Crom  ± 1473-± 1535
  4. Dirck Jan de Crom  ± 1477-± 1540 


Notities over Jan Jan Dirck Crommen

Ook Jan die Crom genoemd, of Jan Jans Crommen.
Sch. v. O. d.d. 1474 vermeld als Jans Crommen en "zwagelingen" te Ameijden.
Woont herdgang Kerkhof.
Is Schepen van Oirschot: 1483, 1487, 1490, 1494, 1497, 1503.
BP 1247 (Oirschot) okt 1477 – sept 1478 folio 15r
Peter Jacopss van Esch
Jan Janss die Cromme (folio 15v)
Aert Dirck Hermanss (folio 16r)
BP 1249 (Oirschot) okt 1479 – sept 1480 folio 387r
Margriet dochter wijlen Aert natuurlijke zoon wijlen Heer Jan die Molner kanunnik in Oerscoet
Jan Janss van Tijenrode
Jan Janss die Crom
Thomas Aertss van der Ameijden
BP 1249 (Oirschot) okt 1479 – sept 1480 foli 388v
Heer Jan Houtloex priester en porcionarius in ‘t Grootziekengasthuis in Den Bosch verhuurt voor 6 jaar aan zijn broer Gijsbert Houtloex en aan Aert Mathijs Houtloex en Jan Jansz die Crom de helft in de helft van een grote en kleine tiend in de parochie Oerschot, 7 september 1480
BP 1250 (Oirschot) okt 1480 – sept 1481 folio 244r
Jan van Kessel die Budelmeker
Jan de Oude natuurlijke zoon wijlen Jan Janss die Bresser
Jan Janss die Cromme
BP 1252 (Oirschot) okt 1482 – sept 1483 folio 138v
Jorden Ancemss van Lijevelt
Jan Janss die Crom
Jan Willemss die Brouwer
Heer Henrick Zegerss van Brede, priester
BP 1262 (Oirschot) okt 1492 – sept 1493 folio 152r
Henrick en Jan zonen van wijlen Willem Jan Oemens
Heer Aert die Cromme, kanunnik in Oerscot en Jan die Cromme, beide zonen wijlen Jan die Cromme
BP 1262 (Oirschot) okt 1492 – sept 1493 folio 294r
Jan Jansz die Crom
Heilwich Willemss van der Rijt
BP 1266 (Oirschot) okt 1497 – sept 1498 407r
Jan die Crom en Dirck Ghijsbrechts Hoppenbrouwers, schepenen in Oerschot in februari 1497
Sch. v. O. d.d.: St. Nicolaas 1506 =================277====================
Meester Jan de Crom, Daniel de Leeuw als man van Joesten, verder Marcelia dochter van wijlen Jan Crommen en haar broer Dirck, hierbij in aanwezigheid van heer Willem van Petershem, priester en Jan van Os als voogden over haar, beloven aan heer Antonis Bruijnicks, kanunnik van de St. Peterskerk te Oirschot, die een pacht van 3 mud rogge, steeds op St. Jansdag en voor de eerste keer per a.s. St. Jansdag op onderpand van een huis, tuin, etc. gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. de kinderen van Dirck van der Hamsvoort, Jan Ronden, Aert Vervloet en meer anderen, de gemeenschappelijke straat, de Pensenpoel. Datum op St. Nicolaasdag 1506, getuigen Thomas en Dirck.
=================278====================
De pacht uit de vorige akte is aflosbaar voor elk mud tegen betaling van 29 peters, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd. Actum als boven.
Sch. v. O. d.d.: 22-5-1510 =================030====================
Meester Jan de Crom en diens broer Dirck, kinderen van wijlen Jan de Crom, verder Daniel de Leeuw als man van Joest, nog Marcelis dochter van genoemde Jan Crommen met heer Willem van Petershem als haar voogd, zijnde allen wettige kinderen van Jan deCrom en van Geertruit, hebben nu een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun ouders hebben geerfd.
Meester Jan de Crom krijgt een mud rogge per jaar, maat van Son, steeds te ontvangen van Jan Stevens. Nog een mud rogge zelfde maat, daar te ontvangen van Pauwels den Raijmaker. Nog 8 lopen rogge zelfde maat te ontvangen van Jan Comans, nog 10 lopenrogge per jaar Oirschotse maat te ontvangen te Oirschot van Goijaert den Becker. Nog krijgt hij de helft van een stuk beemd met de helft van een daaraan gelegen klein beemdje aan de Posdonk, b.p. de gemeijnte, de dijk daar, Daniel Wreijssen, Heijn de Scoemaker. Nog krijgt Jan van het erfdeel van Daniel de Leeuw zijn zwager zijnde, een Rijnsgulden per jaar. Indien meester Jan of zijn zuster Joest een van hen komt te overlijden, dat komt die rente te vervallen. Verder krijgt Jan van zijn zuster Mercelis een rente van 20 stuivers per jaar, met voorwaarde dat Jan of Mercelis, een van hen komen te overlijden dat dan de rente komt te vervallen. Verder krijgt Jan een jaarlijkse lijfrente van 3 Rijnsguldens te ontvangen van de stad Den Bosch volgens de brieven ervan. Lasten uit dit erfdeel zijn de grondchijns en 2 lopen rogge aan het kapittel van Oirschot en de kapelaans nog 4 lopen rogge per jaar.
Dirck zoon wijlen Jan de Crom krijgt een jaarlijks pacht van 2 mud en 11 lopen rogge, maat van Son, te ontvangen van Willem Peter Lucassen te Son, noch van Mechteld Wuesten daar een mud rogge, zelfde maat, nog van heer Rutger priester te Son 5 lopenrogge zelfde maat. Nog te ontvangen in Woensel van Joest Bloijsen een mud rogge per jaar, maat van Woensel. Nog krijgt hij van zijn zwager Daniel de Leeuw een rente van een Rijnsgulden en van zijn zus Marcelis een rente van een Rijnsgulden met de zelfde condities als de andere rente in het vorige erfdeel. Lasten uit dit erfdeel zijn een half lopen rogge per jaar aan zijn zwager Daniel te betalen.
Genoemde Marcelis dochter van wijlen Jan Crommen krijgt van Joerden van Wolfswinkel te Son of in Breugel een mud rogge per jaar, maat van Son. Nog van Gielis Joerdens te Son of Breugel een mud rogge, zelfde maat, nog van Theeuwen Weijten te Son een pacht van anderhalf mud rogge, zelfde maat, nog te Son van Heijn de Cuijper 8 en een halve lopen rogge, nog van Heijl Rutten te Son 7 lopen rogge, nog van Rut den Nagelmaker 6 lopen rogge, maat van Son. Nog krijgt ze een jaarlijkse rente van 6 Rijnsguldens te ontvangen van de stad Den Bosch. Lasten uit dit erfdeel zijn aan haar broer meester Jan een Rijnsgulden per jaar en haar broer Dirck eveneens, met de zelfde voorwaarde als hiervoor.
Genoemde Danel de Leeuw krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Pensenpoel daar, b.p. de erfgenamen van Dirck Timmermans (lees van der Hamsvoort, JT), Thomas Gielissen (Aert Vervloet is doorgestreept, JT), heer Andries Coreman priester, en meer anderen. Nog krijgt hij 2 aan elkaar gelegen eeuwsels gelegen in herdgang Hedel, b.p. Jan Smeeds, Herman Rentmeesters, Heijl Scoemakers en haar kinderen, het erf genoemd het Quantserf. Nog krijgt hij een pacht van 20 lopen roggete ontvangen van de erfgenamen van Jan Gijben Hoppenbrouwers te Straten. Uit zijn erfdeel moet hij jaarlijkse de grondchijns betalen. Nog krijgt hij een jaarlijkse rente van 10 Rijnsguldens te heffen op het dorp Erp, nog een jaarrente van 9 Rijnsguldens op de stad Den Bosch. Uit zijn bezit moet hij jaarlijks aan Lambrecht de Scomaker te Oisterwijk een mud rogge betalen, nog aan heer Jan Dommecaet jaarlijks 10 lopen rogge betalen, uit het eeuwsel jaarlijks een half mud rogge aan het kapittel te Oirschot, uit het genoemde huis aan de heren van het kapittel voor een jaargetijde van heer Aert Scrommen een half mud rogge, aflosbaar tegen 14 peters. Nog moet hij aan Evertaert Ceelen 2 lopen rogge betalen, aan de erfgenamen van Henrick de Crom 2 Rijnsguldens per jaar, aan het gasthuis van Oirschot een Rijnsgulden en een pond per jaar, aan de kapelaans van Oirschot een gulden per jaar, aan Willem Mertens een pond, aan zijn zwagers meester Jan en Dirck, ieder van hen een rente van 20 stuivers,metde zelfde conditie als in de andere erfdelen. Datum 22 mei 1510, getuigen Cremer en Berze.
Sch. v. O. d.d.: 14-1-1523 =================017====================
Heer en meester Jan de Cromme, priester, verder Dirck en Marcelia met haar voogd Theodoricus (Dirck) wettige kinderen van Jan de Cromme, verder joffrouw Goessen weduwe van Jan van Os, dochter van Clemente Jans de Cromme met haar kinderen die ze bij wijlen Jan van Os had verkregen, verder de schout van Oirschot namens de heer optredend voor de wettige kinderen van heer Daniel de Leeuw priester, welke kinderen zijn verwekt bij Joest dochter van Jans Crommen vanwege afwezigheid van deze kinderen, hebben een deling gemaakt in aanwezigheid van schepenen, van het bezit dat ze hebben geerfd na de dood van heer Aert de Crom en diens broers en zusters.
Meester Jan, Dirck, Marcelia en de kinderen van genoemde heer Daniel, ieder voor een 1/e 4e deel ervan, krijgen samen een schuur staande in herdgang Aerle nabij de hoeve of het grote huis dat ervan is afgedeeld, genoemd de Cleijne Schuur. Nog krijgen ze de beide Loo-en, zijnde het Groot Loo en het Cleijn Loo, gelegen in herdgang Straten, groot 13 lopenzaad. Nog krijgen ze een stuk land gelegen in de zelfde herdgang als hiervoor, genoemd de Lijndakker, groot 6 lopenzaad. Nog krijgen ze een stukland van 3 lopenzaad, genoemd de Clammergaet. Nog krijgen ze een stuk beemd gelegen in herdgang Straten genoemd de Eelsdonk. Nog krijgen ze een beems die middenin een andere beemd ligt genoemd de Monnick en ook de groes gelegen in het midden van dieMonnick, alles in herdgang Aerle. Nog krijgen ze de helft van een veld genoemd de Bijvink in de zelfde herdgang nabij het erf van Philips van der Hagen. Nog een heiveld en een daarbij gelegen heiveld in herdgang Aerle, genoemd dat Auw Venneken met het uitein de naar de straat toe en nog het grote heiveld, voor de helft aan de Meijlenberg daar. Nog krijgen ze een veld gelegen in herdgang de Kerkhof, genoemd de Moelsbroeck, aan de oostelijke kant samen met het eikenhout, en de middelste sloot half te delen. Uit al dat bezit moet de helft van alle lasten worden betaald die op het bezit drukken..
Joffrouw Goeswijn met haar kinderen krijgt het huis, erf etc., behalve de kleine schuur, gelegen in herdgang Aerle groot 12 vadzaad, b.p. de gemeenschappelijke straat, Henrick van Best en meer anderen. Nog krijgt ze een stuk land genoemd Bij de Rotten met het daarin gelegen heiveld, in de zelfde herdgang groot 12 lopenzaad, b.p. de gemeenschappelijke straat, Rutger Stadekker en meer anderen, Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers en meer anderen, Jan Huijskens. Nog krijgt ze een stuk land in de zelfde herdgang gelegen genoemd de Stoelkees, groot 3 en een halve lopenzaad, b.p. Goijaert de Hoppenbrouwer, de erfgenamen van Jan Gijsbrecht Hoppenbrouwer, Claes Adriaen Smollers, de lijkweg daar. Nog krijgt ze een stuk land genoemd de Lerpt, groot 2 lopenzaad. Nog krijgt ze een stuk beemd genoemd de Reecksbeemd, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Meeus de Cromme, de gemeijnte. Verder krijgt ze de helft van het heiveld gelegen in de Monninck, het ein de ervan richting Heerbeek en de de helft van de groes die in de Monnick ligt. Nog krijgt ze de helft van een stuk weiland genoemd de Bijvink, gelegen in herdgang Aerle, zijnde het voorste stuk richting het erf van Willem Bollen. Nog krijgt ze het voorste heiveld met het Nieuw Venneken en de helft van het grote heiveld naast het erf van Pauwels Wijnen (Wijnants, JT), alles in herdgang Aerle. Verder krijgt ze het moerveld (veen, JT) genoemd de Helle, waarvan meester Daniel van Herzel de andere helft heeft, gelegen in herdgang de Kerkhof. Nog krijgt ze een stuk weiland genoemd het Moelsbroeck, behalve het eikenhout ervan, b.p. de straat, het erf waarvan is afgedeeld, een pad. Tot dat perceel hoort ook de helft van de middelste afscheiding. Lasten uit dit bezit zijn de helft van alle lasten die op het bezit drukten.
De genoemde delers beloven de deling altijd gestand te zullen doen en ieder zal de lasten uit het eigen erfdeel zo betalen dat het erfdeel van de ander daarvoor gevrijwaard is. Indien er op iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken dan zullen ze die samen betalen. Datum 14 januari 1523, getuigen Spijker, Cremer en Berze.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jan Dirck Crommen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Jan Dirck Crommen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jan Dirck Crommen

Dirck Die Cromme
± 1360-± 1403
Jan Dirck Die Cromme
± 1392-± 1443

Jan Jan Dirck Crommen
± 1442-± 1505

± 1465
Joest Jan de Crom
± 1465-± 1521
Marcelia Jan de Crom
± 1473-± 1535
Dirck Jan de Crom
± 1477-± 1540

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Crommen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Crommen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Crommen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Crommen (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Van de Ven is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geert van Vugt, "Stamboom Van de Ven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I41148.php : benaderd 26 september 2024), "Jan Jan Dirck Crommen (± 1442-± 1505)".