Stamboom Van Burssens - Trienpont » Erik II van Brunswijk-Kalenberg (1528-1584)

Persoonlijke gegevens Erik II van Brunswijk-Kalenberg 

  • Hij is geboren op 10 augustus 1528 in Dassel.
  • Hij is overleden op 17 november 1584 in Pavia, hij was toen 56 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 november 2010.

Gezin van Erik II van Brunswijk-Kalenberg

Hij is getrouwd met Sidonia van Saksen.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1545, hij was toen 16 jaar oud.


Notities over Erik II van Brunswijk-Kalenberg

In 1540 volgde hij zijn vader op als hertog in Kalenberg-Göttingen - tot in 1545 als minderjarige, onder voogdij van zijn moeder, Elisabeth van Brandenburg, die de reformatie invoerde. Erik trad echter in 1547 toe tot het katholicisme.

Erik diende in het leger van Karel V and Filips II, en nam deel aan de Schmalkaldische Oorlog (1546-1547) en de Habsburg-Valois Oorlog (1551-1559) onder Lamoraal van Egmont. Gedurende the Slag van Saint-Quentin (1557) maakte hij zich verdienstelijk door Maarschalk van Frankrijk Anne de Montmorency en Jacques d'Albon de Saint-André gevangen te nemen. Deze gijzelaars waren van belang bij de onderhandelingen voor de Vrede van Cateau-Cambrésis. Ter compensatie gaf Filips II hem in 1558 de Baronie van Liesveld en de Heerlijkheid van Woerden in onderpand.

In september 1566, het jaar van de Beeldenstorm, onderdrukte Erik van Brunswijk met harde hand een poging om de Lutherse eredienst in te voeren in de Petruskerk in Woerden. In datzelfde jaar benadrukte hij zijn trouw aan de Katholieke religie met de schenking van het glas De tempeluitdrijving van Heliodorus aan de St.-Janskerk in Gouda, Catholicae religionis ergo (vanwege de Katholieke godsdienst).
Na de slag bij Oosterweel (1567) hielp hij met het herstellen van de orde door Vianen te veroveren op 'Grote Geus' Hendrik van Brederode (5 mei 1567). Nadat Woerden op 8 augustus 1572 zich aansloot bij de Nederlandse opstand namen de Staten van Holland de heerlijke rechten over van Erik van Brunswijk, maar hij behield de inkomsten.

Bij Katharina van Weldam, een buitenechtelijke relatie, had hij een zoon, Willem, en een dochter, Catharina, welke kinderen een aantal jaren na de geboorte zijn gelegitimeerd.

Na zijn overlijden ging het hertogdom over naar zijn neef Julius van Brunswijk-Lüneburg.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Erik II van Brunswijk-Kalenberg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Brunswijk-Kalenberg


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Guido Burssens, "Stamboom Van Burssens - Trienpont", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-burssens-trienpont/I21939.php : benaderd 17 juni 2024), "Erik II van Brunswijk-Kalenberg (1528-1584)".