Stamboom Van Burssens - Trienpont » Elisabeth in Beieren (1876-1965)

Persoonlijke gegevens Elisabeth in Beieren 

  • Zij is geboren op 25 juli 1876 in Possenhofen.
  • Eigendom: prinses van België, prinses von Wittelsbach, hertogin in Beieren, koningin der Belgen.
  • Zij is overleden op 23 november 1965 in Laken, zij was toen 89 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2010.

Gezin van Elisabeth in Beieren

Zij is getrouwd met Albert Leopold Clément Marie Meinrad van Belgie.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1900, zij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Elisabeth in Beieren

Familie
Ze was een dochter van Karel Theodoor in Beieren en Maria José van Bragança, prinses van Portugal. Elisabeth was het metekind en de nicht van keizerin Sissi.

De jonge Elisabeth leerde Albert kennen op de begrafenis van haar tante Sophie in Beieren, een jongere zus van Sissi, die was omgekomen bij de brand in de Bazar de la Charité. Albert vertegenwoordigde zijn tante, koningin Maria Henriëtta, en zijn moeder, de gravin van Vlaanderen. Elisabeth was de derde Duitstalige vrouw aan het Belgische hof.

Op 2 oktober 1900 trouwde Elisabeth met prins Albert. Het paar had drie kinderen:

Leopold III van België (1901-1983), koning der Belgen (1934-1951)
Karel (1903-1983), regent (1944-1951)
Marie José (1906-2001)

Eerste Wereldoorlog
In maart 1915 gebruikte zij voor het eerst de term IJzeren Gordijn. Elisabeth doelde hiermee op de scheiding die er op dat ogenblik - midden in de Eerste Wereldoorlog - bestond tussen haar en haar geboorteland. Zij werd beschuldigd (als Duitse) van het calqueren en aan de Duitsers doorspelen van militaire kaarten van haar man, koning Albert I[1]. Zij ondernam ook, op eigen houtje, vredesinitiatieven [2]. Elisabeth werd erg populair door haar leidend aandeel in het werk van het Rode Kruis en de verpleging van soldaten.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam zij 'discreet' tussenbeide bij het redden van joden[3]. Publieke protesten liet zij niet horen, hoogstwaarschijnlijk om haar zoon, koning Leopold III, te beschermen, die anders dreigde het land uitgezet te worden door de Duitsers[4].

Israël eerde haar met de Yad Vashem-onderscheiding. Deze eretitel verleent Israël aan niet-Joden die Joden destijds hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven.

Hoe ze haar tussenkomsten kon bewerkstelligen is moeilijk te achterhalen, misschien wel dankzij haar goede contacten - zowel vóór[5] als tijdens[6][7] WO II - met de orthopedisch chirurg en SS-Gruppenführer dr. Karl Gebhardt. Gebhardt was de persoonlijke geneesheer van Heinrich Himmler en voorzitter van het Duitse Rode Kruis. Hij werd op 20 augustus 1947 tijdens het artsenproces in Neurenberg wegens dodelijke sulfonamide-experimenten op vrouwelijke concentratiekampbewoners en misdadige chirurgische ingrepen ter dood veroordeeld en op 2 juni 1948 opgehangen te Landsberg am Lech.

Socialiste, communiste
Tijdens de Koude Oorlog reisde koningin Elisabeth naar Polen (1955), de Sovjet-Unie (1958), Joegoslavië en China (1961). Het bezoek van zo'n hoge Westerse persoon betekende een welkome propagandastunt voor deze regimes. De Amerikanen waren uiteraard woedend. De vorstin kreeg onmiddellijk de titel de rode oma of de rode koningin; ook in België ontstond heel wat commotie rond deze stunt van de vorstin.

Elisabethwedstrijd
Koningin Elisabeth was zeer kunstminnend. Zijzelf was violiste, haar leraar was Eugène Ysaÿe. In 1951 stichtte zij de - naar haar genoemde - Koningin Elisabethwedstrijd, in navolging van het in 1937 gestichte Internationaal Concours Eugène Ysaÿe. De Koningin Elisabethwedstrijd wordt nog steeds jaarlijks in België gehouden, afwisselend voor piano, viool en zang. Artiesten van over de hele wereld nemen hieraan deel. Koningin Fabiola (de weduwe van koning Boudewijn) is na de dood van koningin Elisabeth beschermvrouw geworden van deze kunstwedstrijd.

De koningin was zeer gecultiveerd en had met verschillende artistieke vrienden zoals Camille Saint-Saëns, Albert Einstein en Clemente Micara hartelijke contacten.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elisabeth in Beieren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Elisabeth in Beieren


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 juli 1876 lag rond de 21,6 °C. De winddruk was 5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 72%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 7 maart » Alexander Graham Bell ontvangt patent voor de telefoon.
    • 1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
    • 2 augustus » Wild Bill Hickok, gunslinger uit het Wilde Westen, wordt tijdens het pokeren in de rug geschoten en sterft.
    • 8 augustus » Thomas Alva Edison verkrijgt octrooi op de stencilmachine.
    • 1 november » Het Noordzeekanaal wordt officieel geopend door koning Willem III.
    • 17 november » De Slavische mars van de Russische componist Tsjaikovski gaat in première in Moskou tijdens een benefietconcert van het ICRC voor gewonde veteranen uit de Servisch-Turkse oorlog.
  • De temperatuur op 23 november 1965 lag tussen -5,6 °C en 0,5 °C en was gemiddeld -2,0 °C. Er was 3,4 mm neerslag gedurende 2,8 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
  • Van 14 april 1965 tot 22 november 1966 was er in Nederland het kabinet Cals met als eerste minister Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • In het jaar 1965: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,2 miljoen inwoners.
    • 7 januari » Eerste uitzending van Van Gewest tot Gewest door de Nederlandse Televisie Stichting.
    • 11 februari » In Enschede wordt voetbalclub Stichting FC Twente 1965 opgericht.
    • 19 februari » Door een explosie in de lading kunstmest zinkt het vrachtschip Sophocles waarbij drie opvarenden om het leven komen.
    • 23 maart » Lancering van de Gemini 3, de eerste Amerikaanse ruimtevlucht met een meerpersoons bemanning.
    • 12 juni » The Beatles ontvangen een lintje van de Britse vorstin.
    • 26 november » Frankrijk lanceert een Diamant-A raket met een Asterix-1 kunstmaan aan boord, en wordt zo het derde land dat de ruimte verovert.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam In Beieren


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Guido Burssens, "Stamboom Van Burssens - Trienpont", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-burssens-trienpont/I19055.php : benaderd 5 mei 2024), "Elisabeth in Beieren (1876-1965)".