De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.
Kind(eren):
Barista's of koffiekunstenaars, want barista is het Italiaanse woord voor Artista dell Espresso, zijn hot. In het buitenland, maar ook in België, en daarom werd het Belgisch Kampioenschap Koffie door de Belgische afdeling van het SCAE (Specialty Coffee Association Europe) en de vzw BCE (Belgian Coffee Education) voor het eerst tot een groots evenement omgetoverd.
En daar, te midden van het grootse spektakel, was het Kenny Burssens die de jury het meest kon bekoren met een overtuigende degustatiesessie. De concurrentie was niet min, zo was ook Melanie Nunes - de winnares van vorig jaar - opnieuw van de partij, maar het was verrassend genoeg de 'onervaren' Kenny Burssens die met de trofee ging lopen.
Waarom ben jij als winnaar uit de bus gekomen?
Kenny Burssens - Ik had nooit gedacht dit te winnen. Ik had van de wedstrijd gehoord en zag deze poging dan ook als een belangrijke eerste kennismaking, die ik gewoon op mijn eigen manier zou aanpakken. Ik werkte hiervoor samen met Rombouts, die bonen uit Brazilië heeft laten overvliegen en die dan afzonderlijk gebrand werden in een koffiebranderij in Kruibeke - CoffeeRoots. Door allerhande experimenten zijn we dan tot een topkoffie gekomen. Onze smaken zaten gewoon goed en de smaak van de koffie is van essentieel belang, want 85% van de wedstrijd hangt hiervan af.
Wat maakt een gewone koffiekenner tot een steengoede barista?
Je moet het volledige proces van het koffiezetten perfect beheersen, alles begrijpen over de bonen, de koffiemolen en het koffieapparaat. Je moet volop gaan experimenteren om in levende lijve te ondervinden hoe bonen reageren, wat er gebeurt als je de doorlooptijden wijzigt, ... . Bij een goede koffie gaat het om de combinatie van heel wat elementen en het kleinste detail dat fout loopt, kan je de kop kosten.
Wat zijn je verdere ambities op vlak van dit specifieke vakgebied?
Ik ben nu natuurlijk de koffieambassadeur van België geworden, wat betekent dat ik mij ook op het Wereldkampioenschap moet gaan voorbereiden. Dat betekent barista-scholing in het buitenland, maar ook veel oefenen met het specifieke espressotoestel dat tijdens het WK moet worden gebruikt. Ik hoef dit natuurlijk niet allemaal op mijn eentje te doen, want ik heb een fantastisch coach gevonden in Manu Demets van Rombouts, die mij tot nu toe met veel succes verder heeft kunnen helpen. Ik ben er dan ook zeker van dat we er opnieuw volop tegenaan zullen gaan met het oog op dit belangrijke toernooi.
Kenny, jij hebt een eigen zaak - restaurant magma in Antwerpen - en staat dus elke dag zelf met beide voeten in de praktijk. Hoe populair zijn die koffievarianten nu echt bij het grote publiek?
Kenny Burssens - De mensen zijn nieuwsgierig, dat merk je wel, ze stellen er veel meer vragen over dan vroeger, en die evolutie kan alleen maar als positief worden ervaren. Vooral in restaurants moet er veel meer aandacht aan worden besteed, want niets is een grotere dooddoener van een fantastische maaltijd dan een flauwe koffie op het einde.
Invincible is een restaurant, eigenlijk een wijnrestaurant, in Antwerpen. De menukaart bestaat uit voor- en hoofdgerechten maar wisselt wel om de vijf weken. De gerechten komen uit de Belgisch/Franse keuken. Er is ook een wijnbar aanwezig. Kenny Burssens is de sommelier en kent werkelijk alles van de wijnen.
De getoonde gegevens hebben geen bronnen.