Stamboom ter Maten » Johannes Gerritsz ter Maaten (± 1750-1829)

Persoonlijke gegevens Johannes Gerritsz ter Maaten 

Bron 1

Gezin van Johannes Gerritsz ter Maaten

Hij is getrouwd met Neeltje Rijks(e) Voskuylen.

Toestemming voor het huwelijk is 29 december 1785 verkregen te Amersfoort, Amersfoort, Utrecht, Nederland.

Zij zijn getrouwd op 12 januari 1786 te Amersfoort, Amersfoort, Utrecht, Nederland.


Kind(eren):

  1. Rijk Jansen ter Maten  1791-1830 
  2. Pe(e)ter ter Maate(n)  1793-1875 


Notities over Johannes Gerritsz ter Maaten


HR DTB_Archief_Eemland_13.38m Amersfoort NH trouwen 1783-1792 19-01-1786 pag. 30


Groot Sniddelaar
Van de drie boerderijen is Groot Sniddelaar waarschijnlijk de oudste. Oorspronkelijk alleen Sniddelaar geheten. In 1342 wordt hij al genoemd als Gijsbert van Sniddelaar er mee wordt beleend. Verschillende adellijke families worden vervolgens eigenaar. Ook een Amersfoortse tabakshandelaar en een burgemeester uit die plaats zijn eigenaar geweest. Door vererving raakt Groot Sniddelaar versnipperd. Uiteindelijk wordt het in 1752 verkocht aan Rijk Gerritsen, de boer van Kouwenhoven, hier niet ver vandaan. Rijk gaat er zelf wonen en voortaan is Sniddelaar geen pachtboerderij meer, maar wordt door de eigenaar bewoond. Dat is, op een korte onderbreking na, tot op heden zo gebleven. In 1765 heeft de boerderij een bakhuis, twee bergen, een schuur, schaaphok 60 morgen oftewel 50 hectare grond. Er zijn op dat moment 7 koeien, 2 vaarzen, 4 kalveren, 4 paarden, 2 varkens, 46 schapen en enige stokken bijen. Neeltje, de dochter van Rijk trouwt eerst met Hannis Ravesloot en in 1786 met Hannis ter Maaten. Het begin van een eeuw familie Ter Maaten op Sniddelaar. In 1887 moet een Cornelis ter Maaten het wegens financie?le nood verkopen aan Maas Lagemaat, een boer uit Leusden voor 8550
10
gulden. Hij mag er wel blijven boeren. In 1891 wordt de boerderij verkocht aan Wuf van de Brandhof. Na zijn overlijden trouwt zijn echtgenote met Hendrik Meerveld. Zijn zoon Wijnand Meerveld wordt de volgende eigenaar. Als hij naar Barneveld verhuist verkoopt hij Sniddelaar rond 1970 aan Veldhuizen die het op zijn beurt in 1992 weer verkoopt aan de huidige eigenaren Jan en Ita de Greef.

Bron :Vereniging Oud Scherpenzeel

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Gerritsz ter Maaten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Gerritsz ter Maaten

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Gerritsz ter Maaten

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Gerritsz ter Maaten


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Vereniging Oud Scherpenzeel

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 februari 1829 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: sneeuw. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1829: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » Andrew Jackson wordt beëdigd als 7e president van de Verenigde Staten.
      • 31 maart » Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.
      • 10 juni » Eerste Boat Race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge.
      • 29 september » Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Ter Maaten


    De publicatie Stamboom ter Maten is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Herman ter Maten, "Stamboom ter Maten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-maten/I34199481.php : benaderd 3 mei 2024), "Johannes Gerritsz ter Maaten (± 1750-1829)".