Stamboom ter Maten » Gijsbert ter Maten (1848-1890)

Persoonlijke gegevens Gijsbert ter Maten 

Bronnen 1, 2

Gezin van Gijsbert ter Maten

Hij is getrouwd met Elisabeth Thomassen.

Zij zijn getrouwd op 23 januari 1878 te Arnhem, Arnhem, Gelderland, Nederland, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Herman ter Maten  1882-1964 
  2. Gijsbert ter Maten  1884-1911
  3. Antonie ter Maten  1887-1907


Notities over Gijsbert ter Maten


Kleindochter Elizabeth Schuurman-ter Maten (zie VII.23-1) bezit nog een militair paspoort uit 1873, waaruit blijkt dat Gijsbert milicien was bij het 7de Regiment Infanterie: stamboek nr 57487. Dit paspoort bevatte een geschreven signalement en Gijsbert's Staat van Dienst. Het signalement was als volgt:
Lang
Aangezigt
Voorhoofd
Ooge
Neus
Mond
Kin
Haar
Wenkbraauwen
Merkbare teekenen
1 Meter 6 Decimeter 7 Centimeter
ovaal
hoog
blaauw
gewoon
gewoon
gewoon
bruin
bruin
geen
De Staat van Dienst luidde als volgt:
"Den 12 Mei 1868 ingedeeld als loteling van de ligting van 1868 uit de gemeente Renswoude (Utrecht) onder N 7. Den 8 July 1869 met onbepaald verlof.
Den 20 July 1870 bij het korps terug.
Den 24 September 1870 met onbepaald verlof.
Den 15 Augustus 1872 bij het korps terug.
Den 17 September 1872 met onbepaald verlof.
Met bovengemelden persoon is afgerekend en heeft de som van negenendertig gulden zes en vijftig ... cent schuld, nagelaten."
[11 Mei 1873; Gijsbert tekent met Ter maten.]
Gijsbert ter Maten
Huwelijk, gezinskaarten

Gijsbert ter Maten vertrekt op 3.5.1873 uit Renswoude naar Veenendaal, waar hij op 14.7.1874 weer uit terugkomt. Op 23.10.1875 vertrekt hij naar Arnhem. Bij zijn huwelijk in 1878 aldaar is Gijsbert voermansknecht. In 1882 is hij getuige bij het huwelijk van zijn broer Jacobus. Hij is dan koetsier. Elisabeth Thomassen is bij haar huwelijk dienstbode. Gijsbert toonde toen de overlijdensakte van zijn vader waarbij hij verklaarde dat zijns vaders naam "abusievelijk wordt geschreven als ter Maate hetgeen moet zijn als in zijn geboorteakte ter Maten".
Broer Jan ter Maten is bij het huwelijk getuige (stalknecht te Arnhem). De ouders van Elisabeth, arbeiders, zijn over uit Ede. Gijsberts moeder is niet aanwezig, maar geeft middels een notariele akte toestemming tot het voorgenomen huwelijk. Dat hierin zijn achternaam weer anders werd geschreven is natuurlijk komisch, maar inherent aan de familienaam [akte dd 12.1.1878 van Mr Rutgerus Cornelis Immink, notaris te Amerongen]:
"... verscheen Catharina Geertruida Platerink, weduwe van Gijsbert Lambertus(!) Termaten(!), zonder beroep en wonende te Renswoude, die verklaarde toe te stemmen in het huwelijk van haren zoon Gijsbert Termaten, voermansknecht, wonende te Arnhem, met Elisabeth Thomassen, dienstmeid, aldaar woonachtig, dochter van de echtelieden Harmen Thomassen, landbouwer en Anneke van Roekel, beide wonende te Ede."
De eerdergenoemde kleindochter Elizabeth, schreef ons het volgende.
... Mijn vader Herman had nog 2 broers en 1 zuster. Gijsbert is naar Amerika gegaan en kort na aankomst door een zonnesteek overleden. De jongste broer, Antonie, was tuinbaas op een buiten in 's Graveland. Hij had in de tuin een haas gezien en zei tegen een knecht "Haal mijn geweer eens even". Voor de grap richtte de knecht op hem, maar schoot hem wel dood. Zij waren geen van beiden gehuwd. Hun zuster Anna Cornelia was ook ongehuwd.
Ikzelf ben de oudste (82) van 5 zusters en 3 broers, waarvan wij nog maar met 3 zusters over zijn. Gijsbertus had 1 zoon en 3 dochters, Herman 2 zoons en 1 dochter en de jongste, Antonie, 5 dochters en 3 zoons, die inmiddels ook allen getrouwd zijn en kinderen hebben.
Dit is dus van ons het enige nageslacht dat van Gijsbert ter Maten over is.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbert ter Maten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbert ter Maten

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Gijsbert ter Maten


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gijsbert ter Maten



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Boek MAAT- WERK over de Fam. ter Ma(a)ten/Ter Ma(a)ten/Terma(a)ten, Arend ter Maten, E. Jan.W ter Maten,Jan A. ter Maten,Neeltje ter Maten
  2. Gelders Archief BS Huwelijk Renkum, Huwelijken, Renkum, archief 207A, inventaris-num-mer 7885-02, 24-11-1938, Renkum, Huwelijken, aktenummer 147

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 juli 1848 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1848: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 24 januari » Grote goudvondst in Californië. Begin van de Californische goldrush.
    • 26 februari » De Tweede Franse Republiek wordt uitgeroepen.
    • 15 maart » In Nederland bieden alle ministers – 'door pligtsgevoel gedrongen' – hun ontslag aan, nadat de koning de Tweede Kamer geheel buiten hun medeweten om heeft uitgenodigd tot het doen van voorstellen voor een ruimere herziening van de Grondwet.
    • 24 maart » Relletjes op de Dam in Amsterdam.
    • 19 augustus » Verheffing van het rooms-katholieke bisdom Bagdad in het Ottomaanse Rijk tot aartsbisdom.
    • 3 november » De nieuwe Nederlandse Grondwet van Johan Thorbecke wordt geproclameerd.
  • De temperatuur op 23 januari 1878 lag rond de 7,2 °C. De winddruk was 30 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 64%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 2 februari » Griekenland verklaart de oorlog aan Turkije.
    • 3 maart » Bulgarije herneemt zijn onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.
    • 3 april » Het Rotterdamsch Nieuwsblad verschijnt voor het eerst.
    • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
    • 2 juli » Eerste Varsity (roeien).
    • 7 september » William Booth verandert de naam van zijn Christian Mission in The Salvation Army. In Nederlands wordt dit het Leger des Heils genoemd.
  • De temperatuur op 8 april 1890 lag rond de 4,5 °C. Er was 0.3 mm neerslag. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 11 januari » De Britse regering stelt Portugal voor een ultimatum wat betreft de Portugese aanwezigheid in Afrika.
    • 3 juli » Idaho treedt als 43ste staat toe tot de VS.
    • 27 juli » Vincent van Gogh schiet zichzelf in de borst met een revolver. Aan zijn verwondingen overlijdt hij twee dagen later, op 29 juli.
    • 1 oktober » Het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië wordt opgericht.
    • 23 november » Het Groothertogdom Luxemburg wordt losgemaakt uit de personele unie met Nederland.
    • 29 november » In Japan wordt een nieuwe grondwet aangenomen en komt de Diet voor het eerst bijeen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Ter Maten


De publicatie Stamboom ter Maten is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Herman ter Maten, "Stamboom ter Maten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-maten/I27718119.php : benaderd 26 april 2024), "Gijsbert ter Maten (1848-1890)".