Stamboom Ten Berge » Campegius Lambertus Vitringa (1786-1864)

Persoonlijke gegevens Campegius Lambertus Vitringa 


Gezin van Campegius Lambertus Vitringa

Hij is getrouwd met Alida Schede.

Zij zijn getrouwd op 8 mei 1813, hij was toen 27 jaar oud.

Notaris, burgemeester
De eerste schout van Ermelo was mr. Campegius Lambertus Vitringa, bewoner van de Grote Bunte. In 1825 werd de naam van schout veranderd in die van burgemeester.

Burgemeester en gemeenteraad hielden zich in die tijd voornamelijk bezig met de financien, de belastinginning, brandweer, gezondheidszorg, onderwijs, de aanleg en het onderhoud van wegen (zoals de aanleg van de Zuiderzeestraatweg omstreeks 1830).
De Grondwetsherziening van 1848 bracht ondermeer de nieuwe Gemeentewet van 1851 voort. Hierdoor werd het gemeentebestuur op een veel meer democratische wijze vorm gegeven. De nieuwe raadsleden werden in het vervolg door de ingezetenen gekozen, evenals de wethouders, de secretaris en de ontvanger. Dit alles had mede tot gevolg dat burgemeester C.L. Vitringa, een rasechte regent, besloot zijn functie als burgemeester neer te leggen. Hiermee breekt weer een nieuwe periode in de geschiedenis van de gemeente Ermelo aan.

De gemeente Ermelo vanaf 1851

Als opvolger wordt benoemd een zoon van de vertrokken burgemeester, Herman Hendrik Vitringa. Hij was al sinds enkele jaren secretaris van het gemeentebestuur en vanaf zijn installatie verenigde hij beide ambten weer in zich. Al snel na zijn aantreden bleken de spanningen tussen de drie tot de gemeente behorende dorpen toe te nemen. Dit betrof vooral de beschikbare financiele middelen voor de afzonderlijke dorpen. Burgemeester Vitringa kwam hierdoor al snel met het voorstel om een financiele splitsing binnen de gemeentebegroting aan te brengen. De gemeenteraad betuigde de volle instemming en door twee Koninklijke Besluiten in 1856 en 1857 bleek van hogerhand goedkeuring te zijn verkregen. Na enkele jaren kan dan ook in het gemeenteverslag met genoegen worden vastgesteld dat deze splitsing het beoogde effect heeft gehad.
Overigens was het in deze tijd niet eenvoudig om als gemeente zonder al te grote lastenverzwaring voor de burgers financieel het hoofd boven water te houden. Wel was het een tijd van snelle ontwikkelingen, waaronder de aanleg van de spoorlijn.

Tot 1 april 1875 bleef Vitringa burgemeester. Door hem werd, waarschijnlijk om gezondheidsredenen, ontslag aangevraagd. Enige maanden later overlijdt deze burgemeester, die veel voor de gemeente heeft gedaan.

Kind(eren):

  1. Alida Vitringa  1815-1910
  2. Annes Johan Vitringa  1827-1901 


Notities over Campegius Lambertus Vitringa

Burgemeester

Campegius Vitringa (jurist)
Campegius Lambertus Vitringa (Elburg, 22 maart 1786 - Nunspeet, 6 september 1864) was een Nederlandse burgemeester.

Levensloop
Vitringa was een zoon van de voorzitter nationale vergadering Bataafse Republiek Herman Hendrik Vitringa en van Catharina Metta Lucretia van Hoeclum. Hij studeerde en promoveerde in 1809 te Harderwijk, waarna hij zich als advocaat te Arnhem vestigde. Daarna was hij griffier bij het kantongerecht te Aalten, later te Harderwijk. Op 8 mei 1813 trouwde hij te Harderwijk met Alida Scheede. Van 1814 tot 1817 was hij burgemeester van Nunspeet en vervolgens van 1818 tot 1851 van Ermelo (Nunspeet viel van 1818 tot 1972 onder Ermelo). Hij werd als burgemeester van Ermelo opgevolgd door zijn zoon Herman Hendrik. Van 1812 tot 1854 was hij tevens notaris te Nunspeet.[1]
Vitringa was een persoon met een veelzijdige kennis, die in de wijsgerige afzondering van zijn woonplaats de belangrijkste vraagstukken van zijn tijd met onvermoeide ijver te lijf ging.[2] Hij overleed op 78-jarige leeftijd op zijn buitengoed te Nunspeet.

Bibliografie
Gedenkschrift in 4 deelen, waarvan de drie laatste de afzonderlijke titel dragen van: Staatkundige geschiedenis der Bataafsche republiek, Arnhem 1857-1864[3]
Verhaal van het oproer en de burgergeschillen te Kampen in 1795-1798, Arnhem, 1862
De nuptiis prohibitis ex jure naturali, Harderwijk, 1809 (proefschrift)

VITRINGA (Campegius of Kemper Lambertus), notaris in 't kanton Harderwijk, resideerende te Nunspeet, van welke gemeente hij tevens burgemeester en secretaris was. Geb. te Elburg 22 Maart 1786, overl. 6 Sept. 1864 op zijn buitenverblijf te Nunspeet. Hij studeerde en promoveerde in de rechten aan de destijds te Harderwijk bestaande hoogeschool en vestigde zich als advocaat te Arnhem, werd in 1811 griffier bij 't vredegerecht te Aalten en later te Harderwijk. Vanhier vertrok hij naar Nunspeet (1812), terwijl hij in 1825 burgemeester van Ermelo werd.
Hij schreef behalve zijn latijnsche dissertatie, een Gedenkschrift in 4 dln., waarvan de drie laatste den afzonderlijken titel dragen van Staatkundige geschiedenis der Bataafsche republiek (1857-1864). In het eerste deel vindt men Bijzonderheden omtrent het geslacht Vitringa. Verder heeft men van hem een Schets van de staatsgesteldheid van het vaderland tot 1787 en een Toets van het leven en de staatkundige loopbaan van mr. H H. Vitringa als secretaris van Elburg enz. van 1785-1796. Voorts een Levensschets van den hoogleeraar Campegius Vitringa (Arnhem. 1857-1864).
Hij was gehuwd, sedert 1813, met Alida Schede, overl te Nunspeet in 1879.
Zie: Eekhoff, Cat. Bibl. Leeuw., 346, en Ned. Patr. 1915, 386.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Campegius Lambertus Vitringa?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Campegius Lambertus Vitringa

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Campegius Lambertus Vitringa


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Begraafplaats OostergaardeAdres:Oosteinde 12 3842 DR Harderwijk

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 8 mei 1813 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1813: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » James Madison wordt beëdigd voor een tweede termijn als 4e president van de Verenigde Staten
      • 1 mei » In Den Haag wordt Adriana Bouwman door middel van de guillotine onthoofd: de tweede en tevens laatste executie op deze wijze in Den Haag
      • 23 augustus » Slag bij Grossbeeren.
      • 30 augustus » De Slag bij Kulm vindt plaats tussen de Fransen en een geallieerd Oostenrijks-Russisch-Pruisisch leger.
      • 30 november » De latere Willem I der Nederlanden zet na achttien jaar weer voet op Nederlandse bodem, op het strand van Scheveningen.
      • 30 november » Zware strijd in en rond Arnhem. De Franse bezetter wordt door een uitermate bloedige Pruisische stormaanval uit de stad verdreven.
    • De temperatuur op 6 september 1864 lag rond de 16,2 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 17 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1864: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 15 februari » De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken koopt brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam. Dit is het begin van de firma Heineken.
      • 19 maart » Oprichting van de Congregatie van de Zonen van de Heilige Familie door de Spaanse priester José Manyanet y Vives.
      • 22 april » Het Amerikaans Congres bepaalt bij wet dat op alle in de Verenigde Staten geslagen munten de inscriptie In God We Trust moet staan.
      • 7 september » Amerikaanse Burgeroorlog: Overgave van Atlanta na beleg door William T. Sherman.
      • 18 september » Zaligverklaring van Margaretha Maria Alacoque (1647-1690), Frans religieuze en mystica.
      • 29 november » In Colorado brengen vrijwilligers onder leiding van kolonel John Chivington ten minste 400 Cheyenne en Arapahoe Indianen om bij Sand Creek, waar ze met toestemming een kamp hadden opgeslagen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Vitringa

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Vitringa.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Vitringa.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Vitringa (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Olivier ten Berge, "Stamboom Ten Berge", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ten-berge/I2364.php : benaderd 1 mei 2024), "Campegius Lambertus Vitringa (1786-1864)".