Stamboom Stuijts / Schalk en verbonden familieleden » Hendrik II van Engeland (1133-1189)

Persoonlijke gegevens Hendrik II van Engeland 


Gezin van Hendrik II van Engeland

Hij is getrouwd met Eleonora van Aquitanië.

Zij zijn getrouwd op 18 mei 1152 te Poitiers (F), hij was toen 19 jaar oud.

Eleonora van Aquitanië (Occitaans: Aleonòr d'Aquitània, Frans: Aliénor of Éléonore d'Aquitaine; ook Éléonore de Guyenne; Belin of Bordeaux, ca. 1122/1124– Poitiers of abdij van Fontevraud, 31 maart of 1 april 1204) was hertogin van Aquitanië, door haar eerste huwelijk koningin van Frankrijk (1137–1152) en door haar tweede huwelijk koningin van Engeland (1154–1189). Ze was een van de invloedrijkste vrouwen van de middeleeuwen in West-Europa.

Hendrik en Eleonora van Aquitanië kregen de volgende kinderen:

1, Willem, jong overleden;

2. Hendrik de Jongere, gehuwd met Margaretha van Frankrijk, ze kregen een zoon die na drie dagen overleed. Zij hertrouwde met Béla III van Hongarije;

3. Mathilde, gehuwd met Hendrik de Leeuw;

4. Richard Leeuwenhart, belangrijkste erfgenaam van Hendrik en koning van Engeland;

5. Godfried, door zijn huwelijk met Constance I van Bretagne hertog van Bretagne. Hun zoon Arthur I van Bretagne was een rivaal voor de troon van zijn oom Jan en werd vermoedelijk in diens opdracht vermoord;

6. Eleonora, gehuwd met Alfons VIII van Castilië;

7. Johanna (1165-1199), gehuwd met (1177) Willem II van Sicilië en met (1196) Raymond VI van Toulouse;

8. Jan zonder Land erfgenaam van Richard en koning van Engeland;

Kind(eren):

  1. Jan "zonder land" van Engeland  ± 1166-± 1216 


Notities over Hendrik II van Engeland

Hendrik II van Engeland (Le Mans, 5 maart 1133 – Chinon, 6 juli 1189) was koning van Engeland, hertog van Normandië, graaf van Anjou, Maine, Touraine en Nantes. Via zijn vrouw Eleonora van Aquitanië was hij hertog van Aquitanië en Gascogne, en graaf van Poitou, van Auvergne en enkele kleinere graafschappen. Bovendien had hij veel macht in Ierland, Wales, Bretagne en Schotland. Het grote machtsgebied dat Hendrik had opgebouwd, wordt het Angevijnse Rijk genoemd.

Hendrik was de eerste koning van het huis Plantagenet. De naam Plantagenet kwam van de bijnaam van zijn vader die de gewoonte had een bremtakje (Latijn: Planta genesta) op zijn hoed te dragen. Andere bijnamen waren Curtmantle (Frans: Court-manteau, korte mantel) en FitzEmpress (zoon van de keizerin).

Hendrik touwde, totaal onverwacht, met de elf jaar oudere hertogin Eleonora van Aquitanië op 18 mei 1152 (Eerste Pinksterdag) in de Sint-Pieterskathedraal van Poitiers. Dit geschiedde zonder toestemming van haar ex-man en hun beider leenheer, Lodewijk VII. Eleonora was nog maar net van Lodewijk gescheiden, op 11 maart van dat jaar. Ze was de rijkste vrouw van Frankrijk, en daarmee een zeer gewilde huwelijkspartij. Onderweg van Parijs naar haar hoofdstad Poitiers had ze kunnen ontsnappen aan pogingen van Godfried jr. en van Theobald V van Blois, om haar te ontvoeren en tot een huwelijk te dwingen. Eleonora besloot snel te handelen en trouwde met Hendrik. Voor Hendrik bood dit huwelijk een aantal voordelen: Eleonora gaf hem alle middelen die hij nodig had om de macht te grijpen in Engeland; ze was ongeveer tien jaar ouder maar nog steeds een bijzonder mooie vrouw die al een paar kinderen had gekregen, dus Hendrik wist zeker dat ze vruchtbaar was; Hendrik en Eleonora beschikten samen over meer dan de helft van Frankrijk, waardoor Lodewijk geen bedreiging meer was voor een van beiden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik II van Engeland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik II van Engeland

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik II van Engeland


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Engeland


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frans Stuijts, "Stamboom Stuijts / Schalk en verbonden familieleden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuijts-schalk/I78348.php : benaderd 10 juni 2024), "Hendrik II van Engeland (1133-1189)".