Stamboom Stuijts / Schalk en verbonden familieleden » Geertruide van Saksen (± 1025-1113)

Persoonlijke gegevens Geertruide van Saksen 


Gezin van Geertruide van Saksen

(1) Zij is getrouwd met Floris I van Holland.

Zij zijn getrouwd rond 1050.


Kind(eren):

  1. Badeloge van Holland  ± 1050-???? 
  2. Dirk V van Holland  1054-1091 
  3. Bertha van Holland  ± 1058-1094 


(2) Zij is getrouwd met Robrecht I de "Fries" van Vlaanderen.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1063.

Robrecht en Geertruida van Saksen kreeg mogelijk zes kinderen:

Robrecht II van Vlaanderen, graaf vanaf 1093 tot 1111 en vader van Boudewijn VII van Vlaanderen, graaf 1111-1119
Filips van Lo, vader van de bastaard Willem van Ieper
Ogiva, abdis van Mesen
mogelijk Boudewijn, jong gestorven
Gertrudis, in haar tweede huwelijk getrouwd met Diederik van Opper-Lotharingen, en de ouders van Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen vanaf 1128 tot 1168
Rosamunde (geboren 1067), gehuwd met Berwout II van Egmont (geboren 1095 – overleden 1160)

Kind(eren):

  1. Gertrudis van Vlaanderen  ± 1070-1117 
  2. Rosemunde van Vlaanderen  ± 1075-1160 


Notities over Geertruide van Saksen

Geertruida van Saksen (ca 1025 - 3 augustus 1113) was de dochter van hertog Bernhard II van Saksen en Eilika van Schweinfurt.

Ze trouwde rond het jaar 1050 met Floris I van Holland.

Geertruida werd in 1061 weduwe. Korte tijd na het overlijden van Floris, nam bisschop Willem van Cuijck van Utrecht, het Rijnland en Kennemerland in bezit. Dit werd door de keizerin, Agnes van Poitou (1024-1077), bevestigd, de minderjarige Dirk had toen alleen nog de monding van de grote rivieren en een paar eilanden in het noorden in bezit.

Geertruida besefte dat ze een sterke bondgenoot nodig had en ze trouwde in 1063 met Robrecht I van Vlaanderen, de broer van de graaf Boudewijn VI van Vlaanderen. Robrecht gaf zijn aanspraken op het graafschap Vlaanderen op (ten gunste van zijn neef Arnulf) en wijdde zich aan zijn Friese belangen, daaraan ontleent hij in Vlaanderen zijn bijnaam "de Fries". Dirk ontving Vlaanderen ten oosten van de Schelde en de eilanden ten westen van de Schelde (o.a. Walcheren), als apanage.

Robrecht en en zijn broer Boudewijn wisten het Rijnland en Kennemerland weer terug te veroveren, maar keizer Hendrik IV gaf hertog Godfried III van Lotharingen van Neder-Lotharingen opdracht om de bisschop te verdedigen. Godfried werd op 19 februari 1076 vermoord in Vlaardingen. Toen bisschop Willem een paar maanden later ook overleed, verzamelde Dirk een Vlaams leger en probeerde opnieuw zijn graafschap te heroveren. De nieuwe bisschop Koenraad verschanste zich in het kasteel van IJsselmonde. Toen Dirk het kasteel wist te veroveren was de strijd beslist: Koenraad sloot vrede en gaf daarbij het Rijnland en Kennemerland terug aan Dirk.

Geertruida trad in 1089 nog op als regentes van Vlaanderen terwijl Robrecht Jeruzalem bezocht. Ze overleed op 3 augustus 1113 te Veurne en is aldaar in de St.-Walburgakerk begraven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Geertruide van Saksen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Geertruide van Saksen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Geertruide van Saksen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Saksen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frans Stuijts, "Stamboom Stuijts / Schalk en verbonden familieleden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuijts-schalk/I40858.php : benaderd 5 juni 2024), "Geertruide van Saksen (± 1025-1113)".