Stamboom Stuijts / Schalk en verbonden familieleden » Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck (± 1550-± 1603)

Persoonlijke gegevens Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck 


Gezin van Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck

Hij is getrouwd met Joanna Cornelis Keeselmans.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):



Notities over Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck

Thomas Adriaen Adriaen VAN HOOYDONCK

Vader:Adriaen Adriaen Ghyben GHEENEN
Moeder:Geertruydt Bernaert GHERYTS
Geboren: ca. 1550
Adres: Teteringen
Beroep: landbouwer
Overleden: ca. 1603

Kind:Jacob Thomas Adriaen VAN HOOYDONCK Geb. : ca. 1580, Teteringen
Kind:Maria Thomas Adriaen VAN HOOYDONCK Geb. : ca. 1580
Kind:Adriana Thomas Adriaen VAN HOOYDONCK Geb. : ca. 1580

Notities
Alias: Ghyben
=====

Hooidonk is een buurtschap op de grens van de gemeenten Son en Breugel en Nuenen, Gerwen en Nederwetten in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt 2 kilometer ten zuidoosten van het dorp Son. Hooidonk is een zeer oude nederzetting nabij de plaats waar de Hooidonkse Beek in de Dommel uitmondt. Hier bevindt zich de Hooidonkse Watermolen. In 1146 werd hier de Priorij Hooidonk gesticht. De Priorij Hooidonk (ook: Hooijdonk, Hooydonck, enzovoort) was een klooster van de reguliere kanunnikessen van Augustinus.
Het klooster werd gesticht in 1146 door een kanunnik van de Abdij Rolduc. Het was uitsluitend bestemd voor dames van adellijke komaf.
De priorij verwierf bekendheid door het Mirakel van Hooidonk. Tijdens de inwijding van het klooster werd een splinter van het Heilig Kruis, aldaar aanwezig, onderzocht door bisschop Bonifacius, die het onder water dompelde. De splinter zonk, en er vloeiden bloeddruppels uit. Door dit mirakel werd de priorij tot een bedevaartsoord.
In de loop van de 14e eeuw trad zowel in Rolduc als in Hooidonk geestelijk verval in. Een aantal zusters had een eigen woning en personeel op het terrein van het klooster. In 1525 had men het over een weelderige, en in 1544 zelfs over een ergerlijke levenswijze. Op 30 maart 1545 werden er dan ook nieuwe, strengere, kloosterregels voorgeschreven. Op 21 juli 1564 woedde een brand in het klooster. Deze was het gevolg van een ongeval of slordigheid, en had niets met oorlogshandelingen van doen. Op 9 juni 1571 werd er opnieuw, nu in opdracht van Alva, een onderzoekscommissie ingesteld naar het geestelijk verval in het klooster. Maatregelen zouden echter niet lang meer baten. In 1579 verslechterde de veiligheidssituatie ten gevolge van de Tachtigjarige Oorlog. Eerst werd een tot het klooster behorende hoeve door Staatse troepen in brand gestoken. Later werd ook het klooster verwoest door svijants volck binnen Bredae, ofwel de in Breda gelegerde Staatse troepen. In 1587 moesten de zusters zelfs tijdelijk naar Helmond uitwijken. Het klooster was nu echter armlastig geworden en een aantal zusters traden uit. In 1626 waren er nog slechts acht zusters. Het klooster is, na een korte opleving, rond 1648 gesloten.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Hooijdonck


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frans Stuijts, "Stamboom Stuijts / Schalk en verbonden familieleden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuijts-schalk/I13530.php : benaderd 19 juni 2024), "Thomas Adriaen Adriaen van Hooijdonck (± 1550-± 1603)".