Stamboom Stroo Van der Leeuw » Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)

Persoonlijke gegevens Florus Jacobus "Floor" Stroo 

  • Roepnaam is Floor.
  • Hij is geboren op 15 juli 1923 in Vlissingen.Bron 1
  • Beroep: van 1939 tot rond 1978 Electricien..Bron 2
    Zijn hele werkzame leven is Florus J. Stroo werkzaam geweest als elektricien. Na de oorlog heeft hij in elk geval een aantal jaren bij de firma van Rietschoten gewerkt. Deze firma verzorgde elektrische installaties op schepen. Vanaf midden jaren vijftig werkte F.J. Stroo bij de firma Meulmeester te Vlissingen. In eerste instantie voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsinstallaties, maar later meer en meer voor het plaatsen van TV antennes, waarvoor hij de daken op moest en soms met een mast over de nok van het dak liep. Zie foto onder het kopje “Afbeeldingen”.
  • Opleiding: van 1 september 1936 tot 30 juni 1938 ambachtsschool te Middelburg.Bron 2
    Studierichting electrotechniek.
    In september 1938 is gevierd dat Koningin Wilhelmina 40 jaar koningin van Nederland was. Daaraan werd in vele Nederlandse Steden en dorpen aandacht besteed. Zo ook in Middelburg. De ambachtsschool waaraan Florus J. Stroo studeerde heeft meegewerkt aan de illuminatie van de stad. Dit door de ingang van de school te voorzien van een verlichtte poort. Zie foto's van de verlichting en van de makers onder het kopje "Afbeeldingen".
  • Woonachtig:
    • van 15 juli 1923 tot 4 maart 1943: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • van 9 maart 1943 tot 24 november 1943: Brandenburg, Duitsland.Bron 3
      Te werkgesteld als onderhoudsmonteur in de Opel fabrieken te Brandenburg. Na zijn verlofperiode in november 1943 is hij niet terug gekeerd naar Duitsland. Na herhaalde oproepen van het arbeidsbureau is hij met hulp van de ondergrondse ondergedoken in Vianen. Zie onderstaande afbeelding van opdracht tot afreizen naar Duitsland.
    • van 25 november 1943 tot maart 1944: Nieuwstraat 53, Vlissingen, Nederland..
    • van maart 1944 tot 11 juni 1945: Valkenstraat 12, Vianen, Nederland.
      Onderduik adres van F.J. Stroo onder de naam J. Struijk, bij de famlie van Veggelen. Er waren regelmatig meer onderduikers in huis. F.J. Stroo werkte als onderhoudsmonteur in de buitendienst van het Povinciale energiebedrijf. Op 6 mei 1945 kwamen de geallieerden in Vianen. Na de nodige formaliteiten is F.J. Stroo op 11 juni 1945 per fiets, trein en liftend in twee dagen naar zijn geboorte plaats Vlissingen terug gereisd. Zie foto van de school in Vianen waarin J. Struijk ondergedoken zat.
    • van 12 juni 1945 tot 19 maart 1948: Nieuwstraat 52, Vlissingen, Nederland.
    • van 19 maart 1948 tot 18 september 1949: Bouwen Ewoutstraat 32, Vlissingen, Nederland.
    • van 17 september 1949 tot 1951: Calandstraat 51, Vlissingen, Nederland.
      Na hun trouwen woonden Floor Stroo en zijn echtgenote Riet van der Leeuw eerst in de Bouwen Ewoutstraat aan de rand van de binnenstad. In 1949 konden zij een nieuwbouw woning in de Calandstraat betrekken. Deze woning stond in de nieuwe wijk Bonedijke, die werd gebouwd om de naoorlogse woningnood op te lossen. Op onderstaande foto poseert Floor in hun nieuwe woonkamer.
    • van 1951 tot 1977: Calandstraat 17, Vlissingen, Nederland.
    • van 1977 tot oktober 1993: V.d. Bossestraat 34, Vlissingen, Nederland.
    • van 1 november 1993 tot 15 november 2014: Colijnstraat 6, Vlissingen, Nederland.
  • Hij is overleden op 15 november 2014 in Vlissingen, hij was toen 91 jaar oud.Bron 2
  • Een kind van Florus Stroo en Maria Kroon
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 maart 2022.

Gezin van Florus Jacobus "Floor" Stroo

Hij is getrouwd met Maria Klazina van der Leeuw.

Toestemming voor het huwelijk is 11 oktober 1947 verkregen te Vlissingen.Bron 4

Zij zijn getrouwd op 19 maart 1948 te Vlissingen, hij was toen 24 jaar oud.Bron 5

In de maanden nadat Florus J. (Floor) Stroo in juni 1945 in zijn woonplaats Vlissingen was gearriveerd, ging hij op bezoek bij zijn oude vrienden. Zo kwam hij op een gegeven moment ook bij Jan Versteeg. Daar zag hij een foto van een jonge vrouw, waarop hij opslagverliefd werd. Op zaterdag 4 augustus kwam zij naar Vlissingen en op zondag de vijfde leerde hij Maria Klazina (Riet) van der Leeuw kennen. De rest is geschiedenis. Met kerst 1945 zijn zij verloofd en op 19 maart 1948 getrouwd. Zie foto op pagina van Florus Jacobus Stroo.

De aanwezigheid in Vlissingen van de Haagse Riet van der Leeuw was gelegen in het feit dat na de hongerwinter veel kinderen en jongeren uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht naar familie gestuurd zijn. Onderandere om weer aan te sterken bij familie die al wel over voldoende voedsel beschikte. Zo ook Riet van der Leeuw. Zij ging logeren bij oom en tante Versteeg in Vlissingen. (De tante Helena Apolonia Versteeg - van de Leeuw was een zuster van de vader van Riet.) Daar arriveerde zij op zaterdag 4 augustus. Al de volgende dag kwam een vriend van haar neef Jan Versteeg langs. Floor Stroo meldde zich, om niet meer weg te gaan.

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)


Notities over Florus Jacobus "Floor" Stroo

VOD
Op 21 juni 1941 richtte een groep van 5 of 6 jongeren van 17 à 20 jaar een club op met de naam VOD. Nu stond OD in de oorlog voor Orde Dienst, een verzetsorganisatie. Maar het is onwaarschijnlijk dat de VOD staat voor de Vlissingse Orde Dienst. Daarvoor waren de activiteiten te opzichtig. Zo hadden de leden een lidmaatschapskaart met pasfoto en naam (Zie bovenstaande foto) . De groep hielp bijvoorbeeld wel bij het ruimen van puin na een bombardement.
Florus J. Stroo was één van de leden. Verder waren lid Jan Brinkhous (in januari 1946 verongelukt) en Jan Versteeg. Jan Brinkhous was de voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD. (Zie bovenstaande foto) Jan Versteeg was een volle neef van Maria K. van der Leeuw, de latere echtgenote van Florus J. Stroo.

Werken in Duitsland.
In de loop van de 2e wereldoorlog had Duitsland meer en meer soldaten nodig. De in Duitsland vrijgekomen arbeidsplaatsen werden enerzijds ingevuld door Duitse vrouwen en anderzijds door buitenlandse (dwang)arbeiders. In Nederland werd per 23 maart 1942 de ”dienstverplichting voor mannen van 18 tot 40 jaar” ingevoerd. Onder die regeling konden mannen verplicht worden in Duitsland te werken.
In het voorjaar van 1943 werd Florus J. Stroo in het kader van die regeling opgeroepen door het arbeidsbureau, het uitvoeringsorgaan van de regeling werken in Duitsland. (Zie afbeelding oproep.) Hij moest zich op 2 maart 1943 om kwart over één melden op het station Vlissingen. Vandaar ging het per trein naar Brandenburg, nabij Berlijn. Hij werd tewerkgesteld als elektromonteur bij de Opel fabrieken.
In november 1943 kreeg Florus J. Stroo verlof en ging naar huis. Hij keerde niet terug naar Duitsland.
(De boven genoemde regeling leverde niet voldoende arbeidskrachten op. Daarom ging de bezetter er in 1944 toe over razzia's in de grote steden te houden. Daarbij werden alle mannen tussen 18 en 40 opgepakt en afgevoerd naar Duitsland.)

Ondergedoken.
In februari 1944 ontving Florus J. Stroo een oproep van het arbeidsbureau Middelburg. Hij moest zich op 22 februari melden. Verplicht!. Het was dus bekend dat hij niet naar Duitsland was afgereisd. Op het arbeidsbureau kreeg hij te horen dat hij zo spoedig mogelijk weer naar Duitsland moest afreizen.
Had hij al eerder plannen om onder te duiken, of is dat plan na die datum is ontstaan? Dit is niet bekend. In elk geval zat hij vanaf april 1944 ondergedoken in Vianen.
De reis naar Vianen ging via Breda vertelde Florus J. Stroo. Daarbij vertelde hij ook, dat het eerste contact met een verzetsman op het station in Breda op niets was uitgelopen. De man bleek later opgepakt te zijn. De tweede keer is het wel goed gegaan.
Het onderduikadres in Vianen was de “bewaarschool” dominee Steenbeer aan de Valkerstraat 10 te Vianen, cq het naastgelegen woonhuis van de familie van Veggelen (zie afbeelding) op nr. 12. Op dat adres verbleef Florus J. Stroo onder de naam Jack Struijk. Overdag werkte hij als elektromonteur voor het elektriciteitsbedrijf.

Ansichtkaart.
Op 14 maart 1944 stuurt Jan Versteeg een kaart naar Wed. Stroo in de Nieuwstraat 52 te Vlissingen. Zij is de moeder van mede VOD lid Florus J. Stroo. In de linker bovenhoek staat met potlood "FS verwacht". In de periode waarin de kaart is verstuurd kreeg F.J. Stroo een oproep om opnieuw naar Duitsland te gaan om er te werken. Dat heeft hij niet gedaan en hij is kort daarna ondergedoken. Niet bekend is wat de reden was dat Jan Versteeg in Breda verbleef, noch waarom hij de kaart stuurde. (Zie foto bovenstaande foto van de adreszijde van de ansichtkaart.)

Toeval bestaat.
F.J. Stroo zat vanaf maart 1944 ondergedoken in Vianen. Na de bevrijding van Vianen op 8 mei 1945 mocht en kon hij niet gelijk naar huis, naar Vlissingen. In de eerste plaats had hij toestemming nodig van de autoriteiten. Dat wil zeggen, keuring op besmettelijke ziektes en een politieke (goed)keuring. Verder waren er de eerste maanden na de bevrijding geen of nauwelijks middelen van vervoer voor burgers. Op 11 juni mocht hij dan toch vertrekken. Hierdoor kon het gebeuren dat hij op 3 juni zijn Vlissingse vriend Jan Brinkhaus (voorzitter en waarschijnlijk oprichter van de VOD, zie hier boven) in Vianen tegen het lijf liep. Jan was (als militair) in Vianen als tolk / verbindingsman ingedeeld bij de Canadese troepen die Vianen bevrijd hebben. Mogelijk had Jan zich bij de bevrijding van Vlissingen in november 1944 gemeld bij het leger. In elk geval moet het voor beide een bijzondere ontmoeting geweest zijn. Zie foto hier boven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Florus Jacobus "Floor" Stroo?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Florus Jacobus "Floor" Stroo

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Florus Jacobus "Floor" Stroo

Voorouders (en nakomelingen) van Florus Jacobus Stroo


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Zeeuws archief Toegangsnr. 25; inventarisnr. VLI-G-1923; aktenr. 247
  2. Frans Stroo
  3. Brieven en documenten van F.J. Stroo
  4. Trouwboekje van F.J. Stroo en M.K. van der Leeuw.
  5. Gemeente Archief Vlissingen

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 15 juli 1923 lag tussen 15,0 °C en 26,3 °C en was gemiddeld 19,1 °C. Er was 10,2 mm neerslag. Er was 5,2 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
    • 4 april » Officiële opening van het Wilhelminakanaal.
    • 14 juni » Warren G. Harding gebruikt als eerste Amerikaanse president de radio.
    • 23 juni » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Rapid Boekarest.
    • 1 september » Tokio wordt getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er vallen meer dan 140.000 doden.
    • 14 september » Miguel Primo de Rivera wordt dictator van Spanje.
    • 9 november » Bierkellerputsch / Hitlerputsch in München, eerste en mislukte poging van Adolf Hitler en zijn nazi's om de macht in Duitsland te grijpen (in de nacht van 8 op 9 november).
  • De temperatuur op 19 maart 1948 lag tussen 0.1 °C en 8,3 °C en was gemiddeld 5,3 °C. Er was 2,4 mm neerslag gedurende 3,8 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 4 september 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1948: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,7 miljoen inwoners.
    • 17 januari » Op het Britse schip Renville wordt een wapenstilstandsovereenkomst gesloten tussen Nederland en Indonesië.
    • 31 maart » Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
    • 26 juni » De Berlijnse Luchtbrug wordt begonnen, nadat de Sovjet-autoriteiten op 24 juni een blokkade van Berlijn hebben ingesteld.
    • 1 september » Oprichting van de Federatie van Unitates en Bonden.
    • 23 november » In Venezuela zet Marcos Pérez Jiménez samen met Delgado Chalbaut de democratisch gekozen regering van Rómulo Gallegos af.
    • 23 december » De zeven ter dood veroordeelden van het Proces van Tokio worden door middel van ophanging ter dood gebracht in de gevangenis van Sugamo Prison in Ikebukuro.
  • De temperatuur op 15 november 2014 lag tussen 7,5 °C en 11,0 °C en was gemiddeld 9,7 °C. Er was 8,0 mm neerslag gedurende 7,6 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koning Willem-Alexander (Huis van Oranje-Nassau) is van 30 april 2013 tot heden vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2014: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,8 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Letland treedt toe tot de eurozone en start met het omwisselen van zijn Letse lati in euro's.
    • 10 februari » Op de Olympische Winterspelen van Sotsji wint Michel Mulder, als eerste Nederlander in de geschiedenis, goud op de 500 meter schaatsen. Hij blijft landgenoot Jan Smeekens twaalf duizendste seconde voor. Mulders tweelingbroer Ronald wint het brons.
    • 11 februari » In het noordoosten van Algerije verongelukt een C-130 Hercules. 77 inzittenden, voornamelijk militairen en hun familieleden, komen om het leven. Er is 1 overlevende van de ramp.
    • 17 juli » Oprichting van de Indiase voetbalclub Delhi Dynamos FC.
    • 17 december » Niet Lionel Messi, maar Angel di Maria wordt tot Argentijns voetballer van het jaar 2014 gekozen door de sportpers van het Zuid-Amerikaanse land.
    • 28 december » Indonesia AirAsia-vlucht 8501, een Airbus A320 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Indonesia AirAsia met aan boord 155 passagiers en zeven bemanningsleden, verdwijnt van de radar boven de Javazee. Voor de kust van Borneo worden twee dagen later wrakstukken en vervolgens ook lichamen gevonden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Stroo

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Stroo.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Stroo.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Stroo (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frans Stroo, "Stamboom Stroo Van der Leeuw", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stroo-van-der-leeuw/I858.php : benaderd 29 mei 2024), "Florus Jacobus "Floor" Stroo (1923-2014)".